aSi Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Witam, czy ktoś wie, która garbarnia w Polsce produkuje skóry podeszwowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Witam, czy ktoś wie, która garbarnia w Polsce produkuje skóry podeszwowe? Kiedyś porządne produkowała garbarnia z Kalisza. Ale już nie produkuje. Podejrzewam, że nic ciekawego w Polsce nie produkuje się skoro np. TJ robi na podeszwach bodajże hiszpańskich. Chcesz kupić dla siebie prywatnie czy chcesz produkowac buty ? ja moje najbliższe zamówienia przestawiam na podeszwy z Trier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted February 14, 2012 Author Report Share Posted February 14, 2012 Kiedyś porządne produkowała garbarnia z Kalisza. Ale już nie produkuje. Podejrzewam, że nic ciekawego w Polsce nie produkuje się skoro np. TJ robi na podeszwach bodajże hiszpańskich. Chcesz kupić dla siebie prywatnie czy chcesz produkowac buty ? ja moje najbliższe zamówienia przestawiam na podeszwy z Trier. Chcę kupić dla siebie prywatnie, ponieważ moje nowe hobby to ręczne szycie butów. Co to są podeszwy z Trier? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Uznawane za jedne z najlepszych, najbardziej wytrzymałych, ekskluzywnych podeszw na świecie: http://www.lederfabrik-rendenbach.de Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Rendenbach, z miejscowości Trier ale jeżeli jesteś na początku kariery to proponowałbym próbować z nieco tańszymi materiałami. Najlepiej odkupić kawałek skóry na podeszwy od szewca, bo w hurtowniach to sprzedają cały krupon a tyle zapewne nie potrzebujesz. Zobacz tutaj: http://www.sklep.drizzt.pl/krupon-podeszwowy-najtwardasza-skora-p-197.html (są tam tez inne) przy czym ten krupon jest raczej za cienki - zależy jakie buty chcesz zrobić (TJ używa 5-6 mm) - cena dość wysoka, ale to w końcu detaliczna ilość .... nie musisz inwestowac w zapas. Co do jakości tego kawałka to maltretuj sprzedawcę o pochodzenie pozdr d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blatio Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Nie wiem jak wygląda sytuacja na Podhalu. Wiem, że dużo skór produkuje się np. w rejonie Nowego Targu (to chyba takie "zagłębie skórzano-obuwnicze" w tym rejonie, ale nie mam pojęcia, czy na podeszwy też tam się coś robi. Musiałbym Hanzela zapytać, albo koleżanki, która pracuje w Wojasie, może coś wiedzą, hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Zerknij sobie ale nie sądzę by Ci się nadała ze względu na to jak została potraktowana (woskiem) http://allegro.pl/show_item.php?item=2124842721 Zastanawia mnie opis Płaty wycięte są z grubej na około 5 mm (4 mm – 6 mm), naturalnej bydlęcej skóry licowanej, garbowanej roślinnie typu “Jucht”, zaimpregnowanej w naturalnym wosku pszczelim, co zwiększyło jej wytrzymałość, nadało pięknego brązowego odcienia i ładnego zapachu;) Do garbowania tej skóry używa się wyciągu z jednego z najtwardszych drzew świata - Quebracho, co w tłumaczeniu oznacza: "łamiące siekierę", dzięki temu skóra jest wyjątkowo twarda i wytrzymała a także bardzo ładna i mimo, że jakość towaru znacznie została zwiększona, cena wciąż pozostaje ta sama! Dodam jeszcze, że ta właśnie skóra jest stosowana przez większość odtwórców do najważniejszych części ekwipunku;) Bo o ile mi wiadomo sam garbnik ma wpływ już najmniejszy na twardość, a wpływ ma kwestia warsztatu mokrego przed garbowaniem właściwym - garbnik ma również wpływ do końca nie neguję - ale nie aż tak istotny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted February 17, 2012 Author Report Share Posted February 17, 2012 Kiedyś porządne produkowała garbarnia z Kalisza. Ale już nie produkuje. Podejrzewam, że nic ciekawego w Polsce nie produkuje się skoro np. TJ robi na podeszwach bodajże hiszpańskich. Chcesz kupić dla siebie prywatnie czy chcesz produkowac buty ? ja moje najbliższe zamówienia przestawiam na podeszwy z Trier. Wiem, że garbarnia w Kaliszu nie produkuje skór podeszwowych. Produkuje skóry podpodeszwowe, blankowe i welury. Zamówiłem u nich krupon skóry blankowej i bok cienkiej podpodeszwowej. Rendenbach, z miejscowości Trier ale jeżeli jesteś na początku kariery to proponowałbym próbować z nieco tańszymi materiałami. Najlepiej odkupić kawałek skóry na podeszwy od szewca, bo w hurtowniach to sprzedają cały krupon a tyle zapewne nie potrzebujesz. Zobacz tutaj: http://www.sklep.drizzt.pl/krupon-podeszwowy-najtwardasza-skora-p-197.html (są tam tez inne) przy czym ten krupon jest raczej za cienki - zależy jakie buty chcesz zrobić (TJ używa 5-6 mm) - cena dość wysoka, ale to w końcu detaliczna ilość .... nie musisz inwestowac w zapas. Co do jakości tego kawałka to maltretuj sprzedawcę o pochodzenie pozdr d Na ten pomysł już wpadłem. Odkupiłem od emerytowanego szewca, który kiedyś szył buty, pół kruponu. Ale za jakiś czas problem się pojawi. Pozdrawiam Zerknij sobie ale nie sądzę by Ci się nadała ze względu na to jak została potraktowana (woskiem) http://allegro.pl/show_item.php?item=2124842721 Zastanawia mnie opis Bo o ile mi wiadomo sam garbnik ma wpływ już najmniejszy na twardość, a wpływ ma kwestia warsztatu mokrego przed garbowaniem właściwym - garbnik ma również wpływ do końca nie neguję - ale nie aż tak istotny . W poszukiwaniu tej skóry przeglądałem dość często Allegro, ale tam ten produkt się nie pojawia, oprócz gościa, który sprzedaje kawałki na podeszwy dla bractw rycerskich. Raz, że bardzo drogo, to jeszcze w dodatku starają się robić te swoje buty w technologiach jak najbardziej przybliżonych do tamtej epoki. Dlatego nie zaryzykuje. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Kilka fotek z wizyty w Rendenbach: źródło: http://www.alfiobruschi.com http://www.facebook.com/profile.php?id=100003148034537 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 Rendenbach, z miejscowości Trier Witam wszystkich. Prześledziłem forum pod kątem boków podpodeszwowych i czy nie ma miejsca hurtowni, garbarni gdzie mógłbym kupić 10-15 boków? Czy ta niemiecka garbarnia handluje z kimś w Polsce? Rozumiem, że mały klient to pryszcz na przysłowiowej ... ale 1,5 tygodnia bez odzewu z Kalisza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 27, 2012 Report Share Posted April 27, 2012 Witam wszystkich. Prześledziłem forum pod kątem boków podpodeszwowych i czy nie ma miejsca hurtowni, garbarni gdzie mógłbym kupić 10-15 boków? Czy ta niemiecka garbarnia handluje z kimś w Polsce? Rozumiem, że mały klient to pryszcz na przysłowiowej ... ale 1,5 tygodnia bez odzewu z Kalisza? Wiem z natury ,że jeśli ktoś ma stronę i jakiś kontakt via e-mail to wcale nie oznacza ,że czyta albo pamięta . Dzwoń i tyle . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted April 27, 2012 Author Report Share Posted April 27, 2012 Witam wszystkich. Prześledziłem forum pod kątem boków podpodeszwowych i czy nie ma miejsca hurtowni, garbarni gdzie mógłbym kupić 10-15 boków? Czy ta niemiecka garbarnia handluje z kimś w Polsce? Rozumiem, że mały klient to pryszcz na przysłowiowej ... ale 1,5 tygodnia bez odzewu z Kalisza? Zamówiłem ostatnio w garbarni z Kalisza skórę blankową i podpodeszwową. Zamówienie u nich to jest droga przez mękę. Trzeba dzwonić do nich co 3 - 4 dni przypominać się, upominać. Jak się ich zmęczy to to raczą sprzedać. Towar przyszedł ale nie w tych wymiarach. Podane na ich stronie tolerancje grubości to jest ich pobożne życzenie. Jak zareklamowałem towar to się na mnie obrazili i wpisali mnie na czarną listę. Odmawiają ze mną handlowania. Zamierzam niedługo poświęcić im na tym forum oddzielnny temat. a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted April 28, 2012 Report Share Posted April 28, 2012 Zamówiłem ostatnio w garbarni z Kalisza skórę blankową i podpodeszwową. Zamówienie u nich to jest droga przez mękę. Trzeba dzwonić do nich co 3 - 4 dni przypominać się, upominać. Jak się ich zmęczy to to raczą sprzedać. Towar przyszedł ale nie w tych wymiarach. Podane na ich stronie tolerancje grubości to jest ich pobożne życzenie. Jak zareklamowałem towar to się na mnie obrazili i wpisali mnie na czarną listę. Odmawiają ze mną handlowania. Zamierzam niedługo poświęcić im na tym forum oddzielnny temat. a Jako społecznośc forumowa możemy pomyśleć o wywarciu jakiejś "lekkiej" presji na garbarnię z Kalisza. Proponuję roboczą nazwę akcji: "wygarbować Kalisza" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted April 28, 2012 Author Report Share Posted April 28, 2012 Jako społecznośc forumowa możemy pomyśleć o wywarciu jakiejś "lekkiej" presji na garbarnię z Kalisza. Proponuję roboczą nazwę akcji: "wygarbować Kalisza" Bardzo mi się podoba pomysł, a jeszcze lepszy jest tytuł. Wygarbować garbarnię. Przednie. Ale radziłbym dopracować tą roboczą nazwę akcji, bo skąd inąd bardzo sympatyczny Pan Kalisz z SLD mógłby się poczuć zaniepokojony, że jacys ludzie z Forum o butach chcą mu wygarbować skórę. a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted April 28, 2012 Report Share Posted April 28, 2012 Bardzo mi się podoba pomysł, a jeszcze lepszy jest tytuł. Wygarbować garbarnię. Przednie. Ale radziłbym dopracować tą roboczą nazwę akcji, bo skąd inąd bardzo sympatyczny Pan Kalisz z SLD mógłby się poczuć zaniepokojony, że jacys ludzie z Forum o butach chcą mu wygarbować skórę. a Osobiście nie podzielam sympatii do Pana Kalisza, gdyż jego wizja świata jes mało sympatyczna - ale to tak na marginesie. Opcjonalnie daj sobie spokój z Kaliszem i uderz bezpośrednio do Trier - dostaniesz topowy towar z niemieccką jakością i obsługą. pozdr D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted April 28, 2012 Report Share Posted April 28, 2012 (edited) Witam wszystkich. Prześledziłem forum pod kątem boków podpodeszwowych i czy nie ma miejsca hurtowni, garbarni gdzie mógłbym kupić 10-15 boków? Czy ta niemiecka garbarnia handluje z kimś w Polsce? Rozumiem, że mały klient to pryszcz na przysłowiowej ... ale 1,5 tygodnia bez odzewu z Kalisza? Napisz mi proszę co to znaczy dokładnie "10-15 boków"(jakieś parametry? grubość ?) - wówczas moze będę mógł pomóc. D Edited April 28, 2012 by damiance Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted April 28, 2012 Report Share Posted April 28, 2012 w grubości 2.0-3.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted April 28, 2012 Author Report Share Posted April 28, 2012 Osobiście nie podzielam sympatii do Pana Kalisza, gdyż jego wizja świata jes mało sympatyczna - ale to tak na marginesie. Opcjonalnie daj sobie spokój z Kaliszem i uderz bezpośrednio do Trier - dostaniesz topowy towar z niemieccką jakością i obsługą. pozdr D Może nie doczytałem dokładnie , ale wydaje mi się, że garbarnia Rendenbach robi skóry podeszwowe. A Bananetti chce kupić skórę podpodeszwową. a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted April 28, 2012 Report Share Posted April 28, 2012 w grubości 2.0-3.0 jeżeli dobrze zrozumiałem terminologię - chodzi Tobie o skórę o grubości 2-3 mm na śródpodeszwę (midsole) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 jeżeli dobrze zrozumiałem terminologię - chodzi Tobie o skórę o grubości 2-3 mm na śródpodeszwę (midsole) ? Tak jak piszesz. Tego materiału używamy również na zakładki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Tak jak piszesz. Tego materiału używamy również na zakładki. Badam sprawę skóry która poszukujesz. Przy okazji czy mozesz mi zdradzić jakie buty szyjesz - jesteś szewcem czy producentem gotowych butów? .. chciałem wysłać PW, ale chyba nie masz podczepionego adresu mailowego w swoim profilu na forum? pozdrawiam Damian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 Przy okazji czy mozesz mi zdradzić jakie buty szyjesz - jesteś szewcem czy producentem gotowych butów? Wykonujemy obuwie ortopedyczne. Boki nie są w prawdzie idealnym materiałem dla nas jednak używaliśmy ich od początku. Jednak chyba czas poszukać materiałów na zakładki chemoutwardzalnych, może skóry wtórne. Po weekendzie będziemy sprawdzać kilka pomysłów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 (edited) Wykonujemy obuwie ortopedyczne. Boki nie są w prawdzie idealnym materiałem dla nas jednak używaliśmy ich od początku. Jednak chyba czas poszukać materiałów na zakładki chemoutwardzalnych, może skóry wtórne. Po weekendzie będziemy sprawdzać kilka pomysłów. Tylmanowa http://haskip.w.interia.pl/ Tu kupiłem krupon,blankowy 4mm(grzbiet wołowy) oraz jucht(bok włowy)2mm. A tak apropo? czym usztywniacie noski ,z czego robicie usztywnienie pięty?. Edited May 29, 2012 by difer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 Witaj! Kurczę, szkoda, że strona taka nieczytelna i niewiele tam można zobaczyć, bo jak mniemam sama firma godna polecenia pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted October 23, 2012 Author Report Share Posted October 23, 2012 Tylmanowa http://haskip.w.interia.pl/ Tu kupiłem krupon,blankowy 4mm(grzbiet wołowy) oraz jucht(bok włowy)2mm. A tak apropo? czym usztywniacie noski ,z czego robicie usztywnienie pięty?. Noski i usztywnienie pięty robię z 2 mm skóry podpodeszwowej (bok) a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts