wikbar3 Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 (edited) Witam forumowiczów, już od kilku lat interesuje się hobbistycznie szewstwem. Już będąc w liceum zajmowałem się naprawą obuwia( fleki, zelowanie,drobne szycie, itp), jednak od zawsze pasjonowało mnie prawdziwe szewstwo czyli umiejętność wykonania butów. Dopiero kilka dni temu już na ostatnim roku studiów zmobilizowałem się i na przerwie między semestralnej wykonałem swoje pierwsze buty. Oczywiście jest to para wykonana na "próbę" z tego co znalazłem w domu , czyli ścinki skóry tapicerskiej i inne. Kopyta dostałem kiedyś od starego szewca i przystosowałem je do wymiarów mojej stopy. Oceniajcie i proszę o porady z Waszej strony co do mojego pierwszego "dzieła". Poniżej fotorelacja w kolejności Edited February 23, 2017 by MOD Chronologia fotek. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted February 23, 2017 Report Share Posted February 23, 2017 Podziwiam za cierpliwość, wytrwałość i pasję! Nie czuję kompetencji, by wytykać jakiekolwiek błędy, bo jak sam wziąłbym się za taką robotę, to efekt nie byłby pewnie podobny ani do butów, ani do rękawiczek Dla mnie jak na pierwszy strzał to klasa! Gratulacje i czekam na kolejne odcinki serialu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 Jak to mówią pierwsze koty za płoty. Buty zrobiłeś ok ale: po primo kopyt nie nadbijamy skórogumą, jest miękka nie utrzymuje formy, trudno wyciągnąć kopyto, po drugo nie usztywniłeś noska, po trzecio nie użyłeś pod podszewki dlatego masz pofalowaną cholewkę. po czwarto obciąłeś obrzeże cholewki zamiast zaszarżować i zawinąć. Nie jest to próba wymądrzania się , to wskazówki, prawdziwa cnota krytyki się nie boi . Powodzenia! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted March 3, 2017 Report Share Posted March 3, 2017 Jak na pierwsze buty nie jest najgorzej. Przyłączam się do uwag, jakie poczynił @difer . Pierwsze koty za płoty. Ja swoich pierwszych nie pokazałem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted March 3, 2017 Author Report Share Posted March 3, 2017 (edited) Dnia 28.02.2017 o 23:06, difer napisał: Jak to mówią pierwsze koty za płoty. Buty zrobiłeś ok ale: po primo kopyt nie nadbijamy skórogumą, jest miękka nie utrzymuje formy, trudno wyciągnąć kopyto, po drugo nie usztywniłeś noska, po trzecio nie użyłeś pod podszewki dlatego masz pofalowaną cholewkę. po czwarto obciąłeś obrzeże cholewki zamiast zaszarżować i zawinąć. Nie jest to próba wymądrzania się , to wskazówki, prawdziwa cnota krytyki się nie boi . Powodzenia! W odpowiedzi na uwagi i w ramach sprostowania Owszem nie powinno się używać styrogumy do formowania kopyta ale jak wspominałem nie miałem nic innego wtedy pod ręką, teraz zeszlifowałem ją i nabiłem skórzane heski na kopyta:) Co do podnosków to oczywiście są tylko nie chciałem dodawać dziesiątek zdjęć zastosowałem podnoski ze skóry, chociaż teraz użyłbym 2 warstw grubego płótna. Podszewka nie jest przyklejona w całości do pod podszewki stąd te pofałdowania, mój błąd. Wierzchnia część cholewki jest ze skóry tapicerskiej bardzo miękkiej, ciągliwej i trudnej do szarfowania, ma małą gęstość, stąd decyzja o prostym zakończeniu cholewek bez podwinięcia. Oczywiście bardzo dziękuję za cenne uwagi i proszę o kolejne Edited March 3, 2017 by wikbar3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted April 17, 2017 Author Report Share Posted April 17, 2017 (edited) Odwołując się do prośby moderatora załączam kolejne "odcinki serialu" i pierwsze zdjęcia z wykonania następnej pary obuwia. Będą to oksfordy (mój ulubiony model) wykonane z ciemno śliwkowej skóry na skórzanej podeszwie wykonane metodą szycia pasowego (metoda Goodyear). Na początek zdjęcia w wykonywania cholewki, pokusiłem się nawet od dziurkowanie brzegów. Oczywiście skóra przy rozkroju została sprawdzona na kierunek ciągliwości. Edited April 17, 2017 by wikbar3 dopisek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 No to czekamy na finał! Trzymam kciuki Kolego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 No no no ale progres! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted May 8, 2017 Author Report Share Posted May 8, 2017 Dodaję kolejne fotorelacje z wykonywania moich oksfordów Kończyłem zszywanie cholewek na maszynie słupowej. Zastosowałem sznurowanie na 6 rzędów. Dziurkowanie podpodeszwy(brandzla) do szycia z pasem. Podnosek z dwóch warstw grubego bawełnianego płótna, w następnych może pokuszę się o skórzane podnoski. Cholewki już zaćwiekowane na kopytach, podnoski i skórzane zapiętki schną. Na pięcie widoczna charakterystyczna tzw. "ławeczka". Teraz już tylko czekają na przyszycie pasa. Za niedługo następne zdjęcia z kolejnych etapów 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted May 13, 2017 Report Share Posted May 13, 2017 Szacunek, ziom, czekam na kolejne odcinki fotorelacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butoholik Posted May 24, 2017 Report Share Posted May 24, 2017 Podziwiam za zapał i pasje :D. I już widzę satysfakcje jak ktoś się spyta " gdzie kupiłeś " "a sam uszyłem" ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted June 14, 2017 Author Report Share Posted June 14, 2017 W chwili wolnego czasu obiecana kolejna i ostatnia już fotorelacja z wykonania tej pary butów:) I oto koniec realizacji już mojej drugiej pary, oczywiście wszystko wykonane zgodnie ze sztuką Wyłożenie ze skóry, może następnym razem pokuszę się o korek, wypalane glanki, kołkowane warstwowo i woskowane ambusem obcasy a kulisem brzegi podeszwy. Szyte oczywiście dratwą woskowaną woskiem pszczelim a ryszpa ze szczeciny dzika. Czekam na komentarze, porady i pytania. Już niedługo kolejna realizacja klasycznych czarnych wiedenek dla mojego przyjaciela na ślub 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted June 14, 2017 Report Share Posted June 14, 2017 Dobra, dobra ... nie zamydlaj, tylko zdradź w końcu gdzie w Szczecinie można zamawiać te buty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted June 14, 2017 Author Report Share Posted June 14, 2017 No tak szczerze to u mnie he he, w sierpniu zdaję egzamin czeladniczy i wtedy będę pełnoprawnym szewcem (obuwnikiem znaczy się ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted June 14, 2017 Report Share Posted June 14, 2017 Extra! GRATS! Chwal się na forum, daj jakieś namiary, będziemy Cię promować 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted June 14, 2017 Author Report Share Posted June 14, 2017 (edited) Spokojnie spokojnie, na wakacje jadę jeszcze w Polskę na naukę do mistrza, ale potem możemy coś podziałać w tym temacie i na pewno będę się ogłaszał po tej stronie Wisły he he. Oczywiście jeszcze się uczę różnych technik wyrobu obuwia, by efekt końcowy zadowalał i mnie i potencjalnego klienta. No i wielkie dzięki za wsparcie, gdyż jest to wspaniałe rzemiosło warte kontynuowania . Edited June 14, 2017 by wikbar3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted June 15, 2017 Report Share Posted June 15, 2017 No dobra, to już nie ciągnę za język, bo nie będzie niespodzianki No i trzymamy za słowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted June 15, 2017 Report Share Posted June 15, 2017 Gratulacje za wytrwałość, ładne buciki no i szyte dratwą wplecioną w szczecinę, co ważne. Jeśli o mnie chodzi to bym szew którym szyłeś podeszwę zrobił bardziej "gęsty" i odcisnąłbym sztuper co by zrobiło fajny efekt. Pozdrawiam Maksym. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted August 16, 2017 Author Report Share Posted August 16, 2017 Kolejna ukończona para, tym razem na warsztat poszły wiedenki (wzór dwudziestolecie międzywojenne), jest to prezent ślubny dla mojego przyjaciela. Klasyczne czarne tutaj akurat wykonane z koziej skóry, zaszalałem trochę z kolorem podeszwy ale mnie i naturalnie przyjacielowi się podoba:) Proszę o uwagi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted August 16, 2017 Report Share Posted August 16, 2017 Ale prezent! Brawo! Kolor podeszwy ekstra! Taki smaczek, który sprawia, że buty są jeszcze bardziej wyjątkowe. Nie wiem na ile zdjęcia zniekształcają bryłę, ale próbowałbym iść w stronę nieco smuklejszych kształtów, choć mam świadomość, że sporo determinuje stopa zapewne. Białe nici dla mnie niekoniecznie. Ale tak w ogóle to jestem pod megawrażeniem! Podrzuć nam jeszcze jakąś fotkę, na której buty założone są na stopy. To zawsze daje najlepszy obraz. A tak w ogóle, jak obdarowany zadowolony to nasze opinie są już tylko jakimś tam marginesem. GRATULACJE! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wikbar3 Posted December 21, 2017 Author Report Share Posted December 21, 2017 Drodzy koledzy, z racji ukończenia kolejnej pary prezentuję moje dokonania. Tym razem na warsztacie moje ulubione - oksfordy, z racji ilości zdobień określił bym je jako semi brogue (jeśli się mylę proszę o korektę). Wykonane w ramach eksperymentu z dwóch kolorów nubuku, myślę że do siebie pasują. Oczywiście szyte pasowo, zakładki i podnosek skórzany, jako wyłożenie korek, szew na podeszwie kryty. Jest to zarówno pierwsza para sygnowana na podeszwie moim logo Proszę o konstruktywną krytykę i uwagi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 Skoro to 3-cia para to trzeba podziwiać! Przyjemnie się patrzy na taką robotę! Może to kwestia zdjęć, ale spody wydają mi się trochę zbyt subtelne w stosunku do cholewki. Spróbuj choćby 1 zdjęcie zrobić na zewnątrz przy naturalnym oświetleniu. Myślę, że takie zdjęcie da o wiele lepszy obraz rzeczywistości niż fotki z wnętrz, które często krzywdzą obiekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts