JotWu Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Witam. Jestem na etapie "rozchodzenia" nowych butów trekkingowych przed pierwszym wyjściem w górki. Od szalonych lat młodzieńczych i dziwnym wypadku prawą stopę mam mniejszą od lewej. Długość się zgadza ale jest mniejsza w obwodzie na śródstopiu oraz powyżej kostek. W poprzednich butach niwelowałem ta różnicę sporo mocniejszym sznurowaniem buta prawego. Teraz przyznam szczerze nie zwróciłem na to wystarczającej uwagi przed zakupem i okazuje się, że system sznurowania nie do końca pozwala zniwelować tą różnicę. Lub patrząc na sytuację z innej strony pewnie prawy but musiałby być pewnie robiony na mniejszym kopycie I teraz pytanie czy ktoś się podzieli jakimś patentem na takie coś? Brałem pod uwagę coś w rodzaju wkładki ortopedycznej, by nieco podnieść prawą stopę i zmniejszyć przestrzeń między stopą a cholewką buta. Tylko tu się zastanawiam czy ewentualną wkładkę dawać pod wkładkę producenta, czy nad, oraz czy to ma jakiekolwiek znaczenie, również w odniesieniu do "pracy" buta. Nie mam natomiast pomysłu na "pogrubienie" kostki by ją usztywnić. Biorę oczywiście pod uwagę różne grubości skarpet, to że przy dłuższym marszu noga puchnie itp. Podejrzewam że może też tu nieco w tym momencie działa na mnie efekt nowego buta i po wyruszeniu na trasę nie poczuję różnicy. Jednak wolę dmuchać na zimne i spróbować się zabezpieczyć Będę wdzięczny za sugestie. PS. Mam nadzieję że odpowiedni dział, w razie czego prosiłbym o przesunięcie do odpowiedniego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Zależy jak duża jest ta różnica. Jeżeli spora to może faktycznie konsultacja z kimś zajmującym się tematem wkładek ortopedycznych na codzień ... @Bananetti? Zerknij może jeszcze w ten dział:https://www.wbutach.pl/forum/265-obuwie-ortopedyczne-korekcyjne-i-profilaktyczne/ Jeżeli różnica nie jest tak duża, to może ewentualnie dobieranie obuwia pod kątem szczuplejszej stopy i delikatne rozbicie chemiczne/mechaniczne w dobrym zakładzie szewskim? To standardowa usługa. We własnym zakresie można to robić przy pomocy dostępnych środków: http://multirenowacja.pl/rozciagacz-zmiekczacz-do-skory-butow-spray-50ml.html http://multirenowacja.pl/shoe-stretch-100ml-rozciagacz-do-obuwia-spray.html Ale to raczej na miejscowy ucisk, dyskomfort, a nie spore różnice w tęgości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JotWu Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Różnice nie są może jakieś ogromne, ale jednak wyczuwalne. "Chemią" bym raczej nie chciał butów traktować, dlatego pierwsze co pomyśłałem to o wkładkach. Więcej będę wiedział po weekendzie jak co nieco podreptam ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Pełna wkładka w luźniejszym bucie jest dobrym pomysłem. Gdyby była odczuwalna zbytnia różnica w wysokości, to w drugim bucie można dać tylko pół-wkładkę - pod piętę. Cholewkę (ze skóry!) w luźniejszym bucie można potraktować gorącym powietrzem z suszarki do włosów. Ostrożnie poobracać buta w strumieniu gorącego powietrza - skóra się obkurcza. Choć jeśli skóra jest gruba, a cholewka wielowarstwowa (pianki, podszewki, jakieś pufki, itp.) to może to nie przynieść żadnej poprawy. Przy takim grzaniu omijać spody, wszelkie syntetyczne elementy i podszewki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pluszaty Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 JotWu To co napiszę może nie będzie stricte odpowiedzią na Twoje pytanie, a jedynie może przydać się na przyszłość. Jest taka mała firma produkująca obuwie hanzel.pl. Za dodatkową opłatą mogą zrobić kopyto (koszt 30zł) na wymiar i wg. indywidualnej specyfikacji (koszt 50zł, oprócz normalnej ceny danego modelu) wyprodukować buciki na Twoje nogi, łącznie z trekkingowymi. Sam z tego korzystałem i tyle mogę podpowiedzieć. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JotWu Posted February 18, 2017 Author Report Share Posted February 18, 2017 Markę Hanzel znam, nawet wstępnie korespondowałem z nimi. Przed zakupem nowych butów długo zastanawiałem się nad modelem Brenta (wraz z "tuningiem") a Zamberlan Baltoro RR, na które "chorowałem" od dłuższego czasu Zamberlany trafiły się w cenie 300zł niższej więc musiałem je kupić Myślę, że Hanzele będą następne, ale to mam nadzieję że dopiero za jakiś czas bo odpowiednio zakonserwowane (zestaw od Axe już doszedł ) Zamberlany parę lat wytrzymają Wracając do głównego wątku to może spróbuję myku z suszarką. Aczkolwiek z dnia na dzień jest coraz lepiej jeśli chodzi o ułożenie i wygodę, jutro mam nadzieję debiut w górach Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JotWu Posted February 22, 2017 Author Report Share Posted February 22, 2017 Wstawiłem do buta dodatkowe wkładki korkowe i jak na razie widzę poprawę. Zobaczymy jak będzie na szlaku (w innym wątku pisałem, że ten prawy luźniejszy mnie nieco obtarł na pięcie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 23, 2017 Report Share Posted February 23, 2017 15 godzin temu, JotWu napisał: w innym wątku pisałem, że ten prawy luźniejszy mnie nieco obtarł na pięcie). Typowy objaw słabego unieruchomienia stopy w za dużym bucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts