marcine3k Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Witam, jestem nowy na forum. Chciałem zapytać czy obuwie które zakupiłem jesienią tego roku będą podlegać reklamacji. Otóż zaimpregnowałem buty przed pierwszym wyjściem tym środkiem (poleciła Pani w sklepie).http://e-timberland.pl/timberland-wosk-do-butow-mezczyzni-akcesoria-srodki-pielegnacyjne,plec,MM,A,APC,13122356.bhtml Drugi raz zaimpregnowałem buty tym samym środkiem jakieś 3 tygodnie temu, po czym nie chodziłem w tych butach jakieś 2 tygodnie. Tydzień temu zauważyłem na butach dziwne plamy, jakby wyżarte przez sól, których niestety nie da się umyć zwykłą szmatką i wodą. Chciałem zapytać czy podlega to reklamacji ponieważ do najbliższego sklepu Timberland mam ponad 100km i nie chciałbym się niepotrzebnie fatygować. Z góry dzięki za odpowiedź : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorzps Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Ten specyfik, który dostałeś jest bezbarwny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcine3k Posted February 17, 2015 Author Report Share Posted February 17, 2015 (edited) tak bezbarwny, ale po pierwszym użyciu nie było żadnych oznak zniszczenia butów. Może to jakaś wada skóry po zetknięciu z zimą (śnieg, piasek, sól) ? Edited February 17, 2015 by marcine3k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorzps Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Dziwne jest to odbarwienie z tyłu buta. Tam zazwyczaj nie ma ani soli ani śniegu. Nie przemoczyłeś zbytnio tych butów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Wygląda trochę jak zacieki solne, albo odbarwienia lica, ale faktycznie przy pięcie (na tej wysokości) tego raczej być nie powinno. No chyba, że głęboko brodziłeś. Może to jakaś reakcja alergiczna na zastosowany środek? Może to biały nalot, a nie odbarwienia? Próbowałeś to po prostu doczyścić dobrym Cleanerem do skór? Ja próbowałbym tak (Cleaner + krem Saphir lub Tarrago w kolorze skóry): http://www.wbutach.pl/topic/1360-renowacja-butow-ze-skory-licowej-po-niewlasciwej-impregnacji/ Przy czym pamiętaj, że to jakich środków użyjesz i jak je użyjesz to jest Twoja decyzja i ewentualne ryzyko. Przed użyciem zawsze rób próbę na małym skrawku. Ani producenci, ani sprzedawcy nie wezmą raczej odpowiedzialności za to w jaki sposób i czym pielęgnujesz swoje buty. Nie jestem rzeczoznawcą, ale obstawiam że szanse na uznanie reklamacji w takich przypadkach są mizerne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Zareklamować wolno Ci wszystko, choć w tym wypadku wątpliwe jest, czy ta reklamacja zostanie uznana. Wygląda to na jakieś błędy w konserwacji (w domyśle złe środki) zasolenie, itp., ale konkretna przyczyna raczej nie do ustalenia. Moim zdaniem wystarczy te buty odtłuścić, potraktować brązowidłem i wypastować. Niestety o białych szwach możesz raczej zapomnieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorzps Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 Tak jak pisze modina, buty umyć, dobrać kolorem krem i zapastować. Nawet jak to jest wada skóry, to sklep powie jak zwykle: użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem. Szkoda czasu i zdrowia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcine3k Posted February 18, 2015 Author Report Share Posted February 18, 2015 czyli nie mam się co łudzić ? szkoda bo tanie nie były, ale spróbuję oddać na gwarancje. Gdyby nie było jednak po mojej myśli to jakie środki polecacie żeby to naprawić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Czyszczenie - Shampoo Tarrago lub Universal Cleaner Tarrago Rekoloryzacja - Shoe Cream Tarrago lub Pommadier Saphir Takie buciory warto pociągnąć zwłaszcza w sezonie dobrym Dubbinem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcine3k Posted March 8, 2015 Author Report Share Posted March 8, 2015 No i reklamacja się nie udała. Który kolor kremu z firmy tarrago byście polecili ? 29, 52, 57,107, 113, 121 ? Bo nie mam pojęcia który byłby najbardziej zbliżony do oryginału... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorzps Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 Zrób fotkę w dziennym świetle, bo wewnątrz są przekłamania w kolorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcine3k Posted March 9, 2015 Author Report Share Posted March 9, 2015 (edited) a no tak, tu jest problem bo jeszcze ich nie odebrałem W sumie są to zdjęcia w świetle dziennym, ale robione w domu. Edited March 9, 2015 by marcine3k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts