WWoj Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Ponieważ odkleiła mi się podeszwa buta postanowiłem ją przykleić i kupiłem klej poliuretanowy Klej jest tani. Bonapur hart. Problem w tym, że nie zwróciłem uwagi że klej ten ma utwardzacz w sobie i wymaga akrywacji w temperaturze 70 - 80 st Celciusza. A ponadto przeczytałem instrukcję a tam takie pojęcia jak DRESOWANIE czy HALOGEN. Co to jest lampa halogenowa to wiem, ale co to jest halogen w szewstwie to nie wiem, może to dotyczy sposobu nagrzewania ? Albo to dresowanie ?? (napewno dresowanie a nie trasowanie).. Może ktoś bedzie wiedział o co chodzi .. W instrukcji jest tylko że drasowanie + halogen to sposoby obróbki powierzchni gumy, a np. materiał typu poliuretan i skóra wymaga tylko drasowania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 dresowanie a nie drasanie tak czy inaczej chodzi o pocieranie po powierzchni klejonej papierem ściernym, tarnikiem szkłem lub metalowymi wiórami Halogen to silnie żrący środek stosowany do wyrobu zaczepów dla kleju w przypadku kiedy materiał klejony nie posiada zaczepów dla konkretnego kleju poza aktywacją wymaga jeszcze nacisku (,03 Pa/cm2) przez 15-20s, w warunkach domowych raczej trzeba się wykazać nie lada kreatywnością by skleić cokolwiek powodzenia w tej książce jest to świetnie opisane http://www.wbutach.pl/topic/2715-szewstwo-j-rerutkiewicz-k-rekwart-elementarz-i-biblia-szewca/?hl=szewstwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24.pl Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 W wolnym tłumaczeniu dla amatora, to mniej więcej tak : Jesteś w stanie w domu skleić buty, ale nie będzie to tak trwałe jak klejenie profesjonalne na prasie. Aby w domu się poratować, musisz zmatowić powierzchnie do klejenia ( najlepiej papierem ściernym), posmarować klejem, poczekać parę minut jak odparuje rozpuszczalnik, wziąć suszarkę do włosów, nagrzać ją, a następnie przez kilka sekund skierować ciepłe powietrze na powierzchnie klejone, a następnie ścisnąć je, wywierając nacisk ok. 2-5 kg/cm2 i przytrzymać przez kilkanaście sekund. Potem odstawić but najlepiej na kilkanaście godzin do pełnego związania kleju. Po kilku minutach od klejenia można oczekiwać wytrzymałości połączenia klejonego na poziomie 70 % mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 To ja jednak podziękuję i dam zarobić Majstrowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24.pl Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 I słusznie Często eksperymenty klientów, nie pozwalają później na profesjonalne klejenie. Klejenie, to czynność wieloetapowa, ale prawidłowo wykonane, służy już przez całą długość życia butów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WWoj Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Dziękuję za wyjaśnienia. Oczywiście jestem amatorem, ale lubię wszystko co jest trudne, a szewstwo jest bardzo ciekawe zajęcie. Podeszwa już jest podklejona. Papierem ściernym oczyściłem gumę i użyłem kilku ściskaczy stolarskich. i podkładek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 W takim razie jak ucichło zadam pytanie do specjalistów szewców. Jaki klej do połączenia skóry ze spodem. Spód taki typowy ...rzekłbym tenisówkowy (PU? a może TR? - niestety producent nie zamieścił na spodzie żadnych oznaczeń - spody z "odzysku"). Propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 dresowanie a nie drasanie Miało być odwrotnie "drasanie, a nie dresowanie" Jaki klej do połączenia skóry ze spodem. Spód taki typowy ...rzekłbym tenisówkowy (PU? a może TR? Jeśli "tenisówkowy", to zapewne TR. Należy użyć jakiegoś kleju z rodzaju poliuretanowych (może być np. SAR 306). Można kleić nim tak spody z PU jak i z TR. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts