Jump to content

Klej BONAPUR HART, Dresowanie, halogen

Recommended Posts

Ponieważ odkleiła mi się podeszwa buta postanowiłem ją przykleić i  kupiłem klej poliuretanowy  Klej jest tani.

Bonapur hart.  Problem w tym, że  nie zwróciłem uwagi że klej ten ma utwardzacz w sobie i wymaga akrywacji w temperaturze 70 - 80 st Celciusza. A ponadto przeczytałem instrukcję a tam takie pojęcia jak DRESOWANIE czy HALOGEN.

Co to jest lampa halogenowa to wiem, ale co to jest halogen w szewstwie to nie wiem, może to dotyczy sposobu nagrzewania ?  Albo to dresowanie  ??  (napewno dresowanie a nie trasowanie)..

Może ktoś bedzie wiedział o co chodzi ..  W  instrukcji jest tylko że drasowanie + halogen to sposoby obróbki powierzchni  gumy, a np. materiał typu poliuretan i skóra wymaga tylko drasowania...  

dresowanie a nie drasanie tak czy inaczej chodzi o pocieranie po powierzchni klejonej papierem ściernym, tarnikiem szkłem lub metalowymi wiórami :) Halogen to silnie żrący środek stosowany do wyrobu zaczepów dla kleju w przypadku kiedy materiał klejony nie posiada zaczepów dla konkretnego kleju ;) poza aktywacją wymaga jeszcze nacisku (,03 Pa/cm2) przez 15-20s, w warunkach domowych raczej trzeba się wykazać nie lada kreatywnością by skleić cokolwiek :)

powodzenia ;)

w tej książce  jest to świetnie opisane http://www.wbutach.pl/topic/2715-szewstwo-j-rerutkiewicz-k-rekwart-elementarz-i-biblia-szewca/?hl=szewstwo

W wolnym tłumaczeniu dla amatora, to mniej więcej tak :

Jesteś w stanie w domu skleić buty, ale nie będzie to tak trwałe jak klejenie profesjonalne na prasie. Aby w domu się poratować, musisz zmatowić powierzchnie do klejenia ( najlepiej papierem ściernym), posmarować klejem, poczekać parę minut jak odparuje rozpuszczalnik, wziąć suszarkę do włosów, nagrzać ją, a następnie przez kilka sekund skierować ciepłe powietrze na powierzchnie klejone, a następnie ścisnąć je, wywierając nacisk ok. 2-5 kg/cm2 i przytrzymać przez kilkanaście sekund. Potem odstawić but najlepiej na kilkanaście godzin do pełnego związania kleju. Po kilku minutach od klejenia można oczekiwać wytrzymałości połączenia klejonego na poziomie 70 % mocy.

Dziękuję za wyjaśnienia. Oczywiście jestem amatorem, ale lubię wszystko co jest trudne, a szewstwo jest bardzo ciekawe zajęcie. Podeszwa już jest podklejona. Papierem ściernym oczyściłem gumę i użyłem kilku ściskaczy stolarskich. i podkładek.

• 6 months later...

dresowanie a nie drasanie

Miało być odwrotnie "drasanie, a nie dresowanie" :)

Jaki klej do połączenia skóry ze spodem. Spód taki typowy ...rzekłbym tenisówkowy (PU? a może TR?

Jeśli "tenisówkowy", to zapewne TR. 

Należy użyć jakiegoś kleju z rodzaju poliuretanowych (może być np. SAR 306). Można kleić nim tak spody z PU jak i z TR.