Jump to content

Pięlęgnacja i renowacja butów Alfred Sargent Hadleigh

eye_lip
 Share

Recommended Posts

Któregoś kwietniowego poranka, a dokładnie - wracając z wielkanocnego spotkania z kolegami, nieszczęsliwie

zahaczyłem butem o chodnik uszkadzając dosyć mocno lico skóry w monkach Alfred Sargent Hadleigh. Skóra zdarła się aż

do mizdry, byłem mocno niepocieszony, a pastowanie nic nie dało i nadal było widać jasną plamę. Stwierdziłęm, że to

czas aby odnowić moje ulubione buty które w ciągu ostatniego roku były tymi najczęściej goszczącymi na moich

stopach.

PLJLj.jpg

iw1lC.jpg

Podeszwy butów też zmęczone, pościerana farba:

IUQVw.jpg

Na początek poszedł Renomat, czyli środek dosyć mocno działający i zdejmujący wszystkie powłoki nałożone w ciągu

wielu miesiecy użytkowania. Nie należy go używać często, ale w przypadku kiedy chcemy gruntownie nakarmić skórę

różnymi specyfikami, Renomat to podstawa, otwiera pory, sprawia, że mamy skórę w mocno surowej postaci. Trzeba

uważać, aby nie trzeć zbyt mocno bo możemy nawet zdjąć farbę ze skóry.

But z lewej po użyciu Renomatu:

56bEi.jpg

UShwY.jpg

Następnie postanowiłem odświeżyć podeszwy. Potraktowałem je również Renomatem aby zdjąć powłoki i otworzyć pory.

Następie użyłem farby Tarrago - Penetrating Dye, która jest na alkoholu i dobrze wnika w skórę. Alternatywnie można

użyć Tintury Saphira. Farba dobrze wniknęła w podeszwy i spełniła swoje zadanie. Głownym celem jej użycia było

jednak wypełnienie miejsca w któym uszkodziłem lico. Po zdjęciu powłok Renomatem, farba bez problemu przyciemniła

skórę w tym miejscu:

zzVIS.jpg

W związku z powyższym buty były już przygotowane do klasycznego pastowania czyli krem i wosk.

Najpierw poszedł krem:

Uo6SK.jpg

Po kremie delikatna polerka szczotką z koziego włosia i nałożyłem wosk:

tbKtn.jpg

Wosk nakładałem kilkukrotnie za każdym razem polerując. OStatnie szlify były oczywiście z wodą, tak aby osiągnąć

lustrzany połysk.

Efekt całości jest sympatyczny, jestem zadowolony z odświeżenia, sczególnie dobrze prezentują się odnowione

podeszwy.

MeEX2.jpg

K7kFw.jpg

zEHjr.jpg

QsXz8.jpg

taExl.jpg

• Like 1

Tradycyjnie już - świetna robota Filip :)

Dzięki za fotorelację.

W takich przypadkach zazwyczaj polecamy Saphir Renovating Cream w optymalnym kolorze. Paleta kolorów szeroka, więc w 90% udaje się trafić z kolorem. Ale produkt ma również istotną zaletę - kolory można mieszać między sobą, uzyskując absolutne optimum. Piekielne mocny pigment - fachowcy nawet kierownice nim barwią i jest pełne zadowolenie :)

large_renovating_cream.jpg

http://multirenowacja.pl/krem-do-rennowacji-z-pigmentem-25ml-renovating-cream-saphir.html

To tak na marginesie, bo i bez Renovating efekt iście imponujący.

pozdrawiam serdecznie :)

Dokładnie.

No i tu przy takim kolorze było by trzeba pokombinować leciutko .

Bezbarwna ta przyprawa i malowanie przed położeniem jak i po .

Odrobina zabawy bo należy kłaść kilkakrotnie by wyrównać tą dziurkę ,ale efekt może zaskoczyć .