pixes111 Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 Witam.Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość.Posiadam buciki takie jak na fotkach niżej.Buty są po pradziadku,stan idealny.Chciałbym je wystawić na aukcje,lecz nie mam pojęcia jak się zwą i jakie jest ich zastosowanie.Proszę o pomoc.Z góry Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 Ja się nie znam. Ale chyba chcesz sprzedać oficerki - buty do jazdy konnej o ile dobrze kojarzę. Fajnie jakbyś znał historię butów, która może zachęcić potencjalnych kupujących. Na butach, podeszwach nie ma żadnego loga, znaków charakterystycznych ? Oficerki – buty o wysokich cholewach, zazwyczaj skórzane, używane do jazdy konnej. Mają sztywną i pozbawioną wyraźnego bieżnika podeszwę, która umożliwia prawidłowe oparcie stopy w strzemieniu i pozwala na bezpieczne wysunięcie stopy w razie upadku z konia. Cholewa jest często usztywniona w tylnej części tak, aby nie opadała i nie marszczyła się w dolnej części. Obuwie tego rodzaju używane jest także w wojsku jako element stroju paradnego. Do jazdy konnej używane są także wysokie buty wykonane z tworzyw sztucznych takich jak guma i PCW, podobne do skórzanych ale całkowicie nieprzemakalne. Są tańsze, ale nie dają tak dobrego ułożenia stopy w strzemionach jak skórzane. W zamian dają pełną ochronę przed przemakaniem, łatwo się je czyści i nie wymagają szczególnej konserwacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Oficerki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blatio Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 O, jakie ładne oficery, ze sztylpami i w dodatku na prawidłach! Po dziadku kiedyś takie na strychu u babci stały... Zdjęcia niewidoczne, ale chyba podeszwy ze skóry, być może jeszcze klasycznie kołkowane... Warto zajrzeć do środka, czy nie ma tam jakichś nabitych znaków np. od wewnętrznej strony cholewy, albo na podeszwie. Niewykluczone, że mogą mieć pochodzenie wojskowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixes111 Posted April 24, 2012 Author Report Share Posted April 24, 2012 Fajnie że ktoś odpowiedział .Buty są aktualnie na wsi,jutro skocze to dam znać co jest napisane itp.pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 Mam wrażenie, że prawidła są źle założone .Cholewka powinna być równa z piętą . Warto to poprawić bo zniszczy się buty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts