kooniu Posted January 1, 2012 Report Share Posted January 1, 2012 Baty są pierwszymi urządzeniami które pozwoliło człowiekowi pokonać barierę dźwięku. Towarzyszy temu zjawisku trzask, który wykorzystywany był i nadal jest w wielu kulturach do poganiania bydła, kierowania zaprzęgami psów, koni czy mułów. W zależności od przeznaczenia, regionu baty mogą różnić się budową, materiałem z jakiego są wykonane ale zasadniczo są podobne, gdyż funkcja determinuje ich budowę. Każdy bat ma rękojeść, przechodzącą w zwężające się body (tong) , Body batów do strzelania zakończone jest cienkim sznureczkiem z pędzelkiem zwanym crackerem a po polsku trzaskawką i ten własnie element osiąga wystarczającą prędkość by przekroczyć barierę dźwięku. Jak to się dzieje? co prawda nie jestem fizykiem ale wykorzystywane jest prawo zachowania pędu. Rozpoczynając crack rozpędzamy wstępnie bat , następnie ręka wykonuje ruch postępowy nadając jej pewna energię a body podąża za rękojeścią . Każdy kolejny odcinek bata ma mniejszą masę, więc przekazywana mu energia nadaje mu większą prędkość by została zachowana zasada zachowania pędu. Energia zostaje przekazana do crackera i rozprasza się w postaci fali dźwiękowej. nie wymysliłem tego sam tylko korzystałem oczywiście z artykułu http://hypography.com/news/physical-sciences/32479.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Nie sa - mo - wi - te - wstyd się przyznać, ale żyłem kilkadziesiąt lat w nieświadomości W zasadzie nie wiem co ja sobie myślałem, ale nigdy, przenigdy nie pomyślałem, że ten trzask to złamana bariera dźwięku O już jestem ciut mądrzejszy Podziękował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Kurcze mam ten sam problem co nie_problem Rozwijaj waść temat ,rozwijaj ,my tu sobie z dziapami rozwartymi szeroko będziemy czytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts