Perkozek Posted February 9, 2019 Report Share Posted February 9, 2019 Witam,Chciałbym poradzić się czy w tym przypadku powinienem przykleić podeszwę sam (jakim środkiem) czy raczej zdać się na fachowa wymianę podeszwy? Dodatkowo ta „szara pianka” do której przymocowana jest podeszwa Vibram, pod wpływem pocierania palcem łuszczy sie, powstają drobinki. Dopiero dokładne umycie pomogło i ewentualna powierzchnia pod klej wydaje się być stała. Buty 6 letnie, zrobiłem może 100km na wycieczkach z dzieckiem. Dystrybutor zaproponował naprawę w Niemczech bez gwarancji, za 300-400zl. Dodatkowo decyzja czy beda w ogóle naprawiane jest podejmowana w Niemczech. Nie wchodzę w to. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 9, 2019 Report Share Posted February 9, 2019 Decyzja musi być Twoja. Osobiście zdałbym się na naszych rodzimych fachowców. Jak dobry zakład, to łączenia trzymają lepiej niż oryginalne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkozek Posted February 11, 2019 Author Report Share Posted February 11, 2019 ... dobry zakład, to łączenia trzymają lepiej niż oryginalne A kogo polecacie biorąc pod uwagę takie duze rozklejenie? W Polsce, a moze Wroclaw...• odwiedzilem lokalnego fachowca, jednak rozkładał rece. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 11, 2019 Report Share Posted February 11, 2019 Może @Krizg77? Ale to Słupsk: https://www.facebook.com/SzewcSlupskGesla/ We Wrocławiu jest @modina: https://www.wbutach.pl/forum/280-modina/ Myślę, że lepiej trafić nie mogłeś. Oni rzadko rozkładają ręce. A jak rozłożą, to znaczy, że sprawa jest naprawdę trudna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted February 14, 2019 Report Share Posted February 14, 2019 Miałem ten sam problem w tych butach, próbowałem kleić i za każdym razem klej trzymał podeszwę ale pianka się wykruszała. Zeszlifowałem piankę i w jej miejsce wkleiłem styrogum który tu i ówdzie przyszlifowałem i przykleiłem do niego podeszwę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted February 21, 2019 Report Share Posted February 21, 2019 Kilka fotek naprawionych butów 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeq Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Podeszwa jest do wymiany, pianka prędzej czy póżniej będzie się kruszyła i klej nie będzie trzymał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Jak napisałem w poście wyżej, piankę należy zeszlifować a w jej miejsce wkleić styrogum i go odpowiednio doszlifować. Owszem, jeżeli podeszwa jest zużytą to należy ją wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeq Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 (edited) A czy ta pianka nie kruszy Ci się do której jest przyklejony styro? Edited February 24, 2019 by qbeq Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Nie kruszy się, bo jej tam nie ma, bo ją całą zeszlifowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeq Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Źle zrozumiałem myślałem ze te kolorowe warstwy są oryginalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Kolorowe elementy zostały oryginalne ale one się nie kruszyły na szczęście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcd84 Posted October 10, 2019 Report Share Posted October 10, 2019 W dniu 24.02.2019 o 16:53, maczorrr napisał: Jak napisałem w poście wyżej, piankę należy zeszlifować a w jej miejsce wkleić styrogum i go odpowiednio doszlifować. Owszem, jeżeli podeszwa jest zużytą to należy ją wymienić. Mam podobny problem z butami Asolo. Spróbuję je naprawić wg Twojej metody, ale mam 2 pytania: - jakiej grubości styrogumy zastosować; - jakiego kleju użyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted October 16, 2019 Report Share Posted October 16, 2019 Cześć, zastosowałem styrogum 10mm który po przyklejeniu do buta zeszlifowałem do odpowiedniej grubości. Trochę improwizowałem podczas szlifowania, bo nie zmierzyłem jaka była grubości i kształt oryginalnej pianki, polecam zmierzyć albo zrobić zdjęcia. Kleił to butaprenem,styrogum trzyma się dobrze buta ale zaczyn się odklejać podeszwa, może nie dokładnie wyczyściłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcd84 Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Dzięki. Będę działał, bo szkoda wyrzucić wygodne buty. Odnośnie szlifowania styrogumu - ręcznie czy szlifierką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maczorrr Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Ja szlofowałem szlifierką szewską, szlifowanie ręcznie to będzie droga przez mękę, jak mieszkasz w Krakowie to zapraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcd84 Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Niestety mam za daleko. Myślę, że poradzę sobie na szlifierce stołowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts