Jump to content

Skrzypiące podeszwy(protektor)

Recommended Posts

Mam problem ze skrzypiącymi podeszwami w klapkach na koturnie (Fly London).Guma jest dość miękka, protektor ma wzory w kształcie much i potwornie skrzypi na panelach.Buty są niezwykle wygodne ale chodzenie w nich po biurze to horror dla mnie i dla innych? Czy można coś z tym zrobić (oprócz podklejenia ich np. cienka gumą)?Skrzypienie generuje sam protektor(tak jak np. tzw.traper z miękkiej gumy)

Witam:)

szkoda, że nie dodałaś zdjęcia... trudno wyrokować bez portretu podejrzanego(-nych). Z opisu na  e-obuwiu też niewiele wynika "podeszwa - wysokogatunkowe tworzywo" a pod to pojęcie można podpiąć dosłownie wszystko...

najlepiej udać się do szewca żeby ocenił dostępne opcje w konkretnym przypadku - w "najgorszym" przypadku, można je podkleić gumą np. styrogumem, a żeby podeszwy nie straciły swojego unikalnego wyglądu - charakteru trzeba je odpowiednio i umiejętnie opiłować, dlatego należy udać się do "dobrego, tudzież doborowego szewca jak się zowie". ?

Pozdrawiam

ps. dodaj fotki podeszwy - będzie można powiedzieć coś więcej

0000199067358_fly-yaz_luxor_black_zo_05.jpg

poligum  mimo niewielkiej grubości jest dość sztywny więc nie polecam

radziłbym styrogum  np. http://dlaszewca.pl/zephir-sky-chmury-styrogum-4mm-bez-p-1125.html

jednak żadnego materiału nie da się przykleić nie ścierając wierzchniej warstwy podeszwy - w tym przypadku jest to protektor - trzeba go usunąć (poza tym myślę, że to właśnie protektor jest odpowiedzialny za hałas)

• 1 month later...

Ojej, gdybyś dał mi tę radę wcześniej to bym je ze sobą zabrała na urlop ?jestem właśnie od tygodnia nad morzem i kilometry po plaży za sobą, aczkolwiek boso ?. Zauważyłam że po kilkukrotnym przejściu się po mieście i betonie już jest ciut lepiej ?

Właśnie o to chodzi, żeby tę gumę trochę "stępić" tzn. zaokrąglić krawędzie bieżnika (chodzenie po betonie) a przy tym aby stała się mniej "lepka", co zapewnią wbite w gumę mikroskopijne kryształki kwarcu (piasku).

• 2 months later...

Się podepnę

Ratujcie. Buty nowe, baaardzo wygodne no tyyle dodatkowych cm wzrostu!! ;))

W sklepie - cisza, w domu - git, na dworze - bez problemu...

W pracy... Masakra... Pracuję w urzędzie, 3 piętra korytarzy z jakimś standardowym pcv na podłodze. No wszyscy mnie słyszą! A dźwięk wybitnie wredny i głośny...

Wymyślicie coś?

20180831_122217.jpg

But.m4a

Ciężkie zadanie ze względu na ten głęboki protektor...Trzeba by było zeszlifować całkowicie (pewnie ok.0,5cm) i nakleić "coś" innego...Moje skrzypiące klapki dzięki łażeniu  po mieście troszkę przycichły ale i tak wszyscy słyszą że idę po kawę (znowu)?

• Like 1