koifishleather Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Nie zawsze można znaleźć linkę która będzie się nadawała do zastosowania w rękojeści noża, będzie wytrzymała i na dodatek estetyczna. Splecenie z dowolnego, w zasadzie, rodzaju skóry własnego "powrozu" pozwala na wykonanie czegoś co spełni nasze oczekiwania /Nie widzi mi się np. linka alpinistyczna przy jakimś fajnym BOWIE albo przy skórzanym etui na scyzoryk. KOLORY dla łatwiejszego śledzenia postępu prac. W razie niejasności - pisać W zależności od grubości dostajemy coś takiego /tutaj zrobione z kangura/ Mam nadzieję, że się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Skóra z kangura ma jakieś specjalne właściwości, że tak często jest stosowana przy akcesoriach tego typu? Czy mi się wydaje, że często? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Jest cholernie elastyczna i szczególnie na takie wyroby się nadaje - a przy tym jednocześnie bardzo mocna . Whips.pl - tam za takie pytanie dostał byś baty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Oj to dobrze, że tu pytam - tu prawie wszyscy są mili i sympatyczni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 No skóra z Kangura to najlepszy materiał właśnie na baty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Witam, Od razu przepraszam za laickie pytania, które mogą wydać się śmieszne. Chcę zrobić plecioną ringówkę (smycz wystawową) dla psa. Czy wykonując taki splot jak powyżej otrzymam okrągłą plecionkę? Jak grube mam wybrać rzemienie, jeśli chcę zrobić plecionkę o grubości dajmy na to 6mm? Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooniu Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Witam, Od razu przepraszam za laickie pytania, które mogą wydać się śmieszne. Chcę zrobić plecioną ringówkę (smycz wystawową) dla psa. Czy wykonując taki splot jak powyżej otrzymam okrągłą plecionkę? Jak grube mam wybrać rzemienie, jeśli chcę zrobić plecionkę o grubości dajmy na to 6mm? Dziękuję. tak, ten splot z 4 wychodzi okrągły, grubosc zalezy od grubości skóry i szerokości rzemieni,jest taki wzór (którego nigdy nie stosowałem ale na taką smycz o grubosci 6 mm to najlepiej wziąsc rzemieni ok 4mm szerokości , i 2mm grubości jeśli masz cieńszą skórę to wystarczy opleść na rdzeniu czyli pojedyńczym rzemieniu (najlepiej przewalcowanym żeby był okragły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 tak, ten splot z 4 wychodzi okrągły, grubosc zalezy od grubości skóry i szerokości rzemieni,jest taki wzór (którego nigdy nie stosowałem ale na taką smycz o grubosci 6 mm to najlepiej wziąsc rzemieni ok 4mm szerokości , i 2mm grubości jeśli masz cieńszą skórę to wystarczy opleść na rdzeniu czyli pojedyńczym rzemieniu (najlepiej przewalcowanym żeby był okragły. Dziękuję za odpowiedź. Masz może jakiś tutorial do takiego splotu? Powiedz mi jeszcze jak dużo rzemień traci na długości? Ile cm potrzebuję na plecionkę o dł. 120cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooniu Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 wejdź na chomik: whips , w folderze dokumenty masz kilka tutoriali do nylonów a także skany (jpg) najlepszej książki o batach jaka wyszła czyli Rona Edwardsa - jest tam wszystko, sploty wykroje, skóry, techniki rożnych makerów i wiele wiele innych rzeczy . A jesli chodzi o naddatek materiału to traci ok 1/3 więc na 120 musisz mieć co najmniej 160 cm długie rzemienie (tego dokładnie wyliczyć się nie da bo też zalezy to od skóry (ile sie naciągnie) grubosci i szerokości rzemieni , czy jest rdzeń czy go nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Dzięki za namiary. A czy da radę zrobić taką plecionkę z okrągłych rzemyków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić taką rączkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooniu Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 ad 1. oczywiscie że mozna z okragłych ale wtedy splot nie wyjdzie okrągły tylko ... guzowaty - poszczególne rzemienie będą tworzyły pętle ale wcale brzydki nie będzie. ad. 2 jak zrobić rączkę: zaczynasz plecenie od karabinka biorąc 2 rzemienie, składając je na pól i przekładając przez koluszko karabinka. zaczynamy pleść, i robimy taki długi splot jaki nam potrzeba, zawijamy go w petlę i za pomoca szydła. wystarczy wprowadzamy rzemienie jakby z powrotem powtarzając splot. wystarczy tak zaplesc ok 5 cm by połaczenie było mocne. odcinamy pozostałe lużne końce i gotowe - wiem ze jeden obraz jest wart tysiaca słów ale nie chce mi sie w tej chwili plesc, jak bedzie trzeba to nakrece jakiś filmik jak to się robi ale najpierw spróbuj samemu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 ad 1. oczywiscie że mozna z okragłych ale wtedy splot nie wyjdzie okrągły tylko ... guzowaty - poszczególne rzemienie będą tworzyły pętle ale wcale brzydki nie będzie. ad. 2 jak zrobić rączkę: zaczynasz plecenie od karabinka biorąc 2 rzemienie, składając je na pól i przekładając przez koluszko karabinka. zaczynamy pleść, i robimy taki długi splot jaki nam potrzeba, zawijamy go w petlę i za pomoca szydła. wystarczy wprowadzamy rzemienie jakby z powrotem powtarzając splot. wystarczy tak zaplesc ok 5 cm by połaczenie było mocne. odcinamy pozostałe lużne końce i gotowe - wiem ze jeden obraz jest wart tysiaca słów ale nie chce mi sie w tej chwili plesc, jak bedzie trzeba to nakrece jakiś filmik jak to się robi ale najpierw spróbuj samemu Tak właśnie myślałam ale chciałam się upewnić. Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooniu Posted February 7, 2012 Report Share Posted February 7, 2012 (edited) nakreciłem cos takiego jako uzupełnienie tematu -moze przyda sie komus kto smycz bedzie chciał robić Edited February 7, 2012 by kooniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 7, 2012 Report Share Posted February 7, 2012 Wszystko na tacy - Kooniu jesteś nieoceniony. Nie wiem kiedy skończę wszystkie Twoje odcinki oglądać - wciąga jak cholera. RESPECT pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna una Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 o rany dziekiiiiiii ale chce wiecejjjjj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts