nie_problem Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Spodobało mi się Bajka o butach Agnieszka GALICA Czy wiesz, że nocą, kiedy jest ciemno i kiedy wszyscy już śpią, buty naradzają się w przedpokoju, dokąd pójść na wycieczkę. - Idziemy potańczyć - mówią szpilki mamy. - Nie - krzyczą inne buty. - Nie chcemy tańczyć! - No to gdzie idziemy? - Idziemy skakać po kałużach - wołają kalosze. - O, nie, po kałużach nie - mówią klapki. - Najlepiej idźmy na spacer po trawie, albo po piasku - klap, klap. - Lepiej, szur, szur, pochodzimy sobie po domu - szurają kapcie. - Też mi spacer po domu. Najlepiej poskakać albo pograć w piłkę - piszczą tenisówki. I tak kłócą się aż do rana, bo każde buty lubią chodzić gdzie indziej i nie mogą się nigdy wybrać razem na wycieczkę. Dlatego rano, gdy wszyscy wstają, znajdują swoje buty w przedpokoju. Czasami tylko mama się gniewa: - Kto tak porozrzucał buty, czemu nie stoją porządnie? Bo nie wie o tym, że co noc buty mają zamiar gdzieś wyjść, tylko nie mogą się dogadać, gdzie. źródło: http://www.edziecko.pl/czas_wolny/1,80259,1320113.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 A trampek do trampka ... Aleś ty rozwiązły . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 3BUTY Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 he he ja wolę kota w butach jako bajkę dla dziecka, ale to też dobre:) ja bym na to nie wpadła pierwszy raz takie coś czytam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 1sport Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Nie ma to jak stare, poczciwe bajki o kocie w butach, siedmiomilowych butach... Nie uważacie, że przydałyby się takie buty, które cofałyby nas do wczesnej młodości? Ciekawe ile by kosztowały. Bo ten, co by je wymyślił, mógłby zapewnić byt swojej rodzinie chyba na kilka pokoleń do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 10, 2012 Author Report Share Posted December 10, 2012 Jak znajdziesz poproszę o link - biorę w ciemno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marins Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Buty, jak się okazuje są częstym motywem bajek i często pełnią symbol, jakiejs nadprzyrodzonej mocy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaC Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Zdecydowanie bardziej wolę tradycyjnego KOTA W BUTACH niż znalezioną przez Ciebie bajeczkę, aczkolwiek nie ukrywam iż jest ciekawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Ja "Kota w butach" też wielbię, ale o nim wszyscy już słyszeli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 1sport Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Buty są bardzo sławne w literaturze, ale nie tylko one. Sławni są również ich twórcy. Każdy zna w końcu Szewczyka Dratewkę, czy chociażby dzieło Wotkacego "Szewcy". Jeśli chodzi o magiczność, to warto dodać pantofelek Kopciuszka, który po północy nie zniknął, nie zamienił się stare obuwie. Poza tym, sztuka z obuwiem, to malarstwo. Najbardziej znane przedstawienie butów? V. nan Gogh, Para butów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts