mohican Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Witam-Po długiej przerwie postanowiłem przymierzyć się do zrobienia lotników bezszwowych z jednego kawałka skóry.Na początek -kopyto na wzór wielkich mistrzów rzemiosła -robione u tego samego fachowca z usług którego korzysta Pan Kielman, z poprawkami do kształtu moich stóp.Nie wiem na ile uda mi się wykonać to zadanie ale jest chęć.Oto fotki.Reszta w trakcie -pozdr-mohican. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 mogican, jestem w szoku :whistle: Mam nadzieję, że projekt zakończy się sukcesem! I nie popędzam, by wyszło jak trzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arekaris Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Poczatek exstra!!!! Z niecierpliwoscia bede obserwowal kolejne kroki!!!! Pozdrawiam!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Oooo porze! Ten znowu swoje. Nie powiem nic więcej do póki nie skończysz. Wiem, że i tak nie spoczniesz na laurach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 wiedziałem, że jak mohican nic nie dodaje, to coś kombinuje ale czad, no tez estem ciekaw co to będzie... lotniki trudna sprawa, z chęcią podpatrzę jak to robisz, to może kiedys sam spróbuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 1, 2014 Author Report Share Posted February 1, 2014 Witam-Próbę rób zaraz nie zwlekaj ,będziemy robić razem.U mnie to też tylko próba -chciałem zobaczyć jak się skóra układa na kopycie, właściwe lotniki będą zrobione z innego gatunku skóry bo to co pokazałem to skórsko wątpliwej jakości -widać na fotkach.Przy rozciąganiu na kopycie pojawiły się załamania i jakby nie dogarbowana część mizdry pojawiły się drobne zgrubienia.Na fotkach tego nie widać ale na żywo tak.Dlatego właściwe zrobię z innej skóry i oczywiście będę się dzielił z Wami postępami w pracach-pozdr-mohican Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 tylko że jeszcze kopyta nie kupiłem, nie wiem gdzie można dostać kopyto takie żeby było ładnie wyprofilowane, z fajnym noskiem,,, ty sam kopyta dorabiasz do swojej nogi czy ktoś Ci je robi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 A może kopyto nierówne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Jeśli nie jest to tajemnicą, kto robi jeszcze takie kopyta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Witam-Chęć zrobienia lotników jest i nie zaprzestanę dążyć do celu ,ale jak się okazało nie jestem w posiadaniu takiej skóry która by sprostała temu zadaniu-nie wiem czy mi uwierzycie na słowo ale przy tak wielkich naprężeniach skóry na kopycie pęka lico skóry.Postanowiłem więcej nie ryzykować i zrobić cholewkę z giemzy jest to skóra bardzo mocna ,ale ma i swoje słabe strony-skóra giemza zrobiona na welur lub nubuk jest bardzo trudna w obróbce ,trzeba ją robić jak to się mówi w białych rękawiczkach.Jest jedwabiście delikatna i szybko ulega zabrudzeniom-jedną cholewkę zaciągałem dwie godziny nie wiem ile razy myłem ręce.Nie wiem jak Wam przypadnie do gustu kolor ale ten można zawsze zmienić.Ja zaplanowałem zrobić je w tym kolorze, na spodzie i otoku z jasnego kruponu przypalonego jedynie wodą.Załączam foty.Jeszcze jedno cholewka jest przecinana w wewnętrznej stronie kuli pięty podpatrzone u T.J.@makowiec wie że nie w Twoim guście-pozdr-mohican Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Witam-Foty lotników 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Jeśli nie jest to tajemnicą, kto robi jeszcze takie kopyta? Te kopyta są zrobione na zamówienie w Wołominie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 A tam nie w guście. Ty się bardziej martw o to, aby ich nie popaćkać paluchami, bo ten kolor akurat bardzo mi się podoba. Na lato jak znalazł. Jak je upaćkasz to Ci popaćkam, hahahahaha. Trzymam kciuki. Powoli dasz radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Jak widać z lotnikami nie ma lekko, ale tym większa będzie finalnie satysfakcja Uda się i nie ma, że nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 to nie jest tania impreza, ale najlepiej byłoby kangura na lotniki chyba, bo się ładnie naciąga, widziałem na jutjubie filmik kiedys jak koleś maltretował taką skórę... no cuda na kiju... bo co, chyba największy problem jest z pieta, co?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 (edited) Te kopyta są zrobione na zamówienie w Wołominie. Dzięki za wskazówki. Dzisiaj udało mi się skontaktować z właścicielem i zapowiada się ciekawie, może wrócę do drewnianych kopyt. Wracając do lotników. Przepraszam z góry jeśli wyda się to głupie ale to na zdjęciach to jak rozumiem wierzch. Czy pod wierzchem jest podszewka i zakładki? Nigdy nie widziałem i nie znalazłem wzmianek o technicznych aspektach wykonania tego typu butów. Ten sposób wykonania butów przypomina mi te z filmu na youtube, który pokazuje wykonanie "geobutów" (z łączeń różno kolorowej skóry i szlifowanej tak by przypominało to warstwy gleby - film jest w szycie ręczne krok po kroku). Edited February 3, 2014 by Bananetti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 4, 2014 Author Report Share Posted February 4, 2014 Dzięki za wskazówki. Dzisiaj udało mi się skontaktować z właścicielem i zapowiada się ciekawie, może wrócę do drewnianych kopyt. Wracając do lotników. Przepraszam z góry jeśli wyda się to głupie ale to na zdjęciach to jak rozumiem wierzch. Czy pod wierzchem jest podszewka i zakładki? Nigdy nie widziałem i nie znalazłem wzmianek o technicznych aspektach wykonania tego typu butów. Ten sposób wykonania butów przypomina mi te z filmu na youtube, który pokazuje wykonanie "geobutów" (z łączeń różno kolorowej skóry i szlifowanej tak by przypominało to warstwy gleby - film jest w szycie ręczne krok po kroku). Witam-Oczywiście że to tylko wierzch-teraz do tego trzeba dopasować podszewkę i zakładki obszyć bizą i zaciągnąć jeszcze raz i dopiero wykończyć buta-pozdr-mohican Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SCHUSTER LESZNO Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Wielki Szacun Lotniki to wyzwanie ale te czarne mi bardziej w oko wpadły te kopyta są łamane czy wyćiągane ostatnio wpadły mi w ręce świetne kopyta takie łamane do środka bardzo łatwo śie wyzuwają dla mnie rewelacja pewnie dla nie których żadna nowość ale ja je pierwszy raz miałem w rękach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted February 6, 2014 Author Report Share Posted February 6, 2014 Witam-Nie są to kopyta łamane są to kopyta z odkręcanym podbiciem -tradycyjne kopyta-pozdr-mohican Wielki Szacun Lotniki to wyzwanie ale te czarne mi bardziej w oko wpadły te kopyta są łamane czy wyćiągane ostatnio wpadły mi w ręce świetne kopyta takie łamane do środka bardzo łatwo śie wyzuwają dla mnie rewelacja pewnie dla nie których żadna nowość ale ja je pierwszy raz miałem w rękach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 Wszystko zależy od wyboru dobrej skóry, ostatnio znalazłem niesamowicie miękką i oto jak udało się ją naciągnąć całkowicie BEZ WODY. Wiem że moje kopyta się nie nadają do takiego zastosowania ale chodzi mi o to że nie potrzeba dużych umiejętności aby zrobić lotniki, 30 minut pracy: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 Ale projekt się kroi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts