Krizg77 Posted March 24, 2012 Report Share Posted March 24, 2012 Dzień dobry ...w tym temacie zajmiemy się SZEROKO POJĘTĄ PIELĘGNACJĄ OBUWIA ...woskowaniem... ...malowaniem... ...NO I TYM "...co tygrysy lubią najbardziej..." PATYYYYNĄ ...żeby nie być gołosłownym fota mojej pierwszej patyny (jeszcze nie wykończona ) ...jest to mój debiut "patyniarski" - jutro wstawię resztę fotek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 24, 2012 Report Share Posted March 24, 2012 Oj będą wyścigowe po wykończeniu już prawie to widzę A teraz przyznaj się, gdzie taką golutką skórę dostałeś? No i w ogóle ... opowiadaj trochę nam tu o tych butach pls pls pls Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 24, 2012 Author Report Share Posted March 24, 2012 (edited) ...nie nie nie... TO SĄ BUCIKI ĆWICZEBNE ...to nie są buciki zrobione przeze mnie to stare fabryczne, które lekko rozmontowałem bo uznałem, że po patynie będą wyglądać ciekawiej... ...moje będą otoki i podeszwy w kolorze GŁĘBOKA POMARAŃCZ - taki mam plan - zobaczymy jak wyjdzie ps. co do skóry ta jest wykończona i nie udało mi się jej "zmyć" do nubuku Edited March 24, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 No już mi doniesiono co i jak Z resztą chyba miałem tego buta przez moment w dłoni Wydawało mi się, że prawy, jasny nosek doczyszczony idealnie A po takiej jasnej skórze maluje się chyba elegancko, mimo niekompletnego zdarcia wykończenia? Kończ je czym prędzej, bo ciekaw jestem jak wyjdzie finalnie. Kształt buta nie mój, ale bardzo mi się podoba to co z nim zrobiłeś Jeszcze mnie podkręć trochę i normalnie nawet ja zacznę próbować haha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Fuc.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 cZoŁeM ...mam pytanie AXE i wielką prośbę - jaka Twoim zdaniem byłaby OPTYMALNA SKÓRA DO PATYNY (co myślisz o krazach) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Najlepsza to o najgładszym licu z natury - ale i ty wiesz i ja że to się da wymusić . Nie ściemniajcie mnie kolego z takimi pytaniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Ja jestem zainteresowany nie tyle skórą, co "gotowcami" pod patynę - jak tu: http://www.septiemelargeur.fr/recherche-fr.htm?search=naturel&submit=OK Tylko w rozsądniejszych cenach Po takich to się maluje pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 ...CDN - zgodnie z obietnicą ...ten po lewej ma jaśniejszy nos bo jest już "zmyty" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Czy były jakieś problemy z chłonięciem farby (wspominałeś, że nie udało się całkiem usunąć wykończenia)? Właśnie taki efekt chciałeś osiągnąć? Czy trochę improwizacja? Takiego efektu chyba jeszcze nie widziałem i po prostu nie mogę się doczekać finału Powiedz, kiedy wykańczasz? Wydaje mi się, że bierzesz udział w tworzeniu nowego rozdziału polskiego Szewstwa, pt. Patynowanie. Trzymam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 Ja jestem zainteresowany nie tyle skórą, co "gotowcami" pod patynę - jak tu:http://www.septiemel...turel&submit=OK ...A MNIE INTERESUJĘ JAKA TO JEST DOKŁADNIE SKÓRA ...TO JEST DLA MNIE VERY IMPORTENT ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 Czy były jakieś problemy z chłonięciem farby (wspominałeś, że nie udało się całkiem usunąć wykończenia)? Właśnie taki efekt chciałeś osiągnąć? Czy trochę improwizacja? ...tak to miało wyglądać (najazdy z ciemniejszego na jasny) ...z malowaniem żadnych problemów - SUPER SIĘ MALUJE ...obawiam się (może niepotrzebnie) o trwałość wykończenie bo na przyszwy chcę nałożyć kremik a nos i obłożyny wosk... ps. ...szszsz... TU BRZOZA....szszsz... TU BRZOZA...szszsz... SIR DANN-ie...szszsz...PROSZĘ O POMOC...szszsz...TU BRZOZA....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Moje (te, które widziałeś na targach) normalnie użytkuję i wykończenie nie ulega degradacji. Być może to kwestia jakości skóry, ale ja jestem bardzo zadowolony. Do daanna, raczej na priv uderz - na pewno odpowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 ...A MNIE INTERESUJĘ JAKA TO JEST DOKŁADNIE SKÓRA ...TO JEST DLA MNIE VERY IMPORTENT ... Dokładnie ... hmm Google TR mówi: Cholewka: chrom Podszewka: cielę Mi się wydaje, że optymalna byłaby cielęca dobrej jakości skóra w jasnym kolorze, bo na tych jasnych to robisz co chcesz. Na ciemnych jesteś nieco ograniczony. No, ale tak bardzo dokładnie to raczej nie podpowiem. No chyba, że coś znajdę, albo się dowiem - wtedy dam cynka pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Wreszcie jakieś buty które przypominają buty ,a nie "damy salonowe" ktoś patynuje . Jak dla mnie to bomba jest już - a zobaczymy jak zaświecą noski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Dodam jeszcze, że tam gdzie mowa o butach do patynowania powtarza się dość często pojęcie CRUST LEATHER, np: http://www.gentlemanscorner.com/2010/05/developing-our-own-bone.html https://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&biw=2144&bih=1001&noj=1&tbm=isch&sa=1&q=crust+leather&oq=crust+leather&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=img.3...45750l45750l0l45951l1l1l0l0l0l0l0l0ll0l0.frgbld. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 No, ale tak bardzo dokładnie to raczej nie podpowiem. No chyba, że coś znajdę, albo się dowiem - wtedy dam cynka ...no po takiej deklaracji jestem spokojny... ...myślę, że wierzch to też cielak - tylko jak wyprawiony ??? - jaka grubość ???...OT I TO JEST PYTANIE... cZuWaM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 CRUST: leather tanned in the country of origin, already dyed and with an already defined thickness http://www.leatherpavlat.eu/today-working-proces.html Może, ktoś mocniej oczytany w temacie podpowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Krizg dawaj te foty i nie zmieniaj tematu - to jego stały numer i nagle TADAM! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Crust leather is a semi-finished stage of leather, which is processed until it becomes white or cream white in colour, full in substance and smooth texture. Crust leather has an advantage in that it has relatively lighter shipping weight. It is a product of higher added value than the wet-blue leather. The distinct feature of this product from the wet-blue leather is that it has a visible physical property such as size, thickness, fullness, looseness of grain and grain damages together with other properties of physical and chemical nature. It is rather a product of better tensile and tear strength, chrome and fat content, etc. than wet-blue leather. http://www.southinvest.gov.et/Publications/SSNPR%20draft%20Profile/C/%20Crust%20Leather%20Plant.pdf Crust: Leather which has been tanned (treated to become nonperishable) but not colored or otherwise finished. http://www.irvingtanning.com/leather_glossary.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Jedna z firm potwierdziła - najlepiej patynuje się buty z wysokiej jakości skóry cielęcej, zatem tu domysły okazały się słuszne. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 ...no i tak się starałem żeby zdążyć przed Świętami...tak się starałem... ...a tu śnieg... ...te same na innym tle (mam dylemat, które tło jest lepsze - te u góry to skóra - moim zdaniem lepsza... ...nałożyłem krem i wosk po jednej warstwie... na lustro nie starczyło czasu...ale będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Świetnie A teraz uprzedzając twoją prośbę .... Podeszwa lekko burzy elegancję - nawet patrząc tylko z boku widać jej krzywiznę . Sznurowadła do prezentacji zamotał bym inaczej . No i co najważniejsze szlag mnie trafia ,że nigdy sobie takich sam nie zrobię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 Dzięki za opinię Podeszwa lekko burzy elegancję - nawet patrząc tylko z boku widać jej krzywiznę . ...bardzo proszę o doprecyzowanie (krzywiznę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Patrząc z boku widać to wyraźnie i to trochę burzy właśnie całość bo buty są arcy eleganckie ED w sensie samej podeszwy i zębów protektora czyli gumy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts