Krizg77 Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 (edited) Witam Szyję i składam moje pierwsze buty (do niedawna byłem przekonany, że nie jestem w stanie uszyć cholewek). ...tak szyję cholewki... sam jestem tym zaskoczony (bardzo pozytywnie) jednak jak mówi stare powiedzenie: "dla chcącego nie ma nic trudnego"... ...nie bez znaczenia była tu też "cicha" presja tych "bezwzględnych" Administratorów Forum... Zacząłem od znalezienia butów, które mógłbym rozłożyć żeby pozyskać formy... już chciałem "pociąć" buty mojej Żony - jednak przyłapała mnie i plan spalił na panewce - w końcu znalazłem...moje stare buty "robocze" ...łezka się w oku zakręciła bo bardzo lubiłem te buty ...trach prach... i formy gotowe ...tak bardzo się śpieszyłem, że wyciąłem je z kalendarza (był wystarczająco duży i sztywny) ...powycinałem elementy i zacząłem je składać (wierzchy były zamszowe - będą licowe, podszewka była dzianinowa - będzie skórzana, podpodeszwy były tekturowe - będą skórzane, podeszwy były styrogumowe - bedą... hmm no właśnie cały czas się zastanawiam ...pokleiłem i pozszywałem cholewki z podszewkami... ...teraz zostało połączenie przyszew z obłożynami i mam moją pierwszą cholewkę... ładny kapeć nieprawdaż?... ...teraz oczka (może niepotrzebnie ?) ale będą mocniejsze Mam już kopyta i podpodeszwy oczywiście skórzane... ...podpodeszwy już na kopytach... ...ufffffffffffffffff na dziś to tyle... CDN Edited February 4, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 A niech to !!! Zaskakujesz cholerrrrra Zapowiada się smakowicie. Czekam w napięciu na ciąg dalszy. Fajna faktura skóry. Trzymam kciuki ... i dawaj dawaj dalej pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 4, 2012 Author Report Share Posted February 4, 2012 Fajna faktura skóry ...no, myślałem żeby przejechać ją Decapantem i czarnym rysikiem przejechać wszystkie "rowki" żeby uzyskać fakturę jak skóra gada (ale chyba ich za dużo) pomyślę jeszcze. Najpierw muszę je złożyć... CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Nie jestem pewien, ale chyba motyw z rysikiem mógłby wyjść nienaturalnie. W ogóle chyba trudne byłoby to do wykonania. Chociaż, jak widzę dla Ciebie nie ma misji niemożliwych Chyba faktycznie złóż buciora, a później i tak można kombinować z kolorami, jeżeli tylko uznasz to za stosowne. Tak czy inaczej zbieram szczenę z podłogi - RESPECT pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 4, 2012 Author Report Share Posted February 4, 2012 Chyba faktycznie złóż buciora, a później i tak można kombinować z kolorami, jeżeli tylko uznasz to za stosowne. ...czy uznam za stosowne? z całym szacunkiem (nie wiem czy się orientujesz ) ale ja mam dostęp do całej palety SAPHIR-a: farby, woski, kremy itd, ...te buty robię jako ćwiczebne, mam też inne - jasne... wciąż chodzi mi po głowie PATYNOWANIEEEEEE !!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Haha No tak , zatem tym bardziej czekamy na efekty. Powiem szczerze, że nie mogę się doczekać, kiedy zaprezentujesz gotową bryłę buta. Kurczę na ostatnich targach dostaliśmy wysokiej jakości, fajne skórzane podeszwy z Italii bodajże, ale chyba wszystkie rozdaliśmy. Przewalimy szafki, jak coś zostało to widzę już gdzie one powinny trafić Czy wiesz już jaką podeszwę tu wstawisz? pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Jasna [beeep]a Ciemne i fajne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 Powiem szczerze, że nie mogę się doczekać, kiedy zaprezentujesz gotową bryłę buta. Boleję nad tym...z dalszym etapem - "obciąganiem" ...(HEJ...ZARAZ ZARAZ...nie o takie obciąganie chodzi no co WY !!!) ...muszę czekać do soboty wtedy wygospodaruję trochę czasu... a podeszwy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 No sobota to już zaraz zaraz, czas zaiwania jak szalony W soboty zawsze najlepsze filmy dawali haha - warto czekać. pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 Czy wiesz już jaką podeszwę tu wstawisz? Spody zrobię systemem klejone otoki i podeszwy; dodatkowo ćwiekowane (przybijane w newralgicznych miejscach: czub, śródstopie i pięta) tak jak tutaj: 26 grudnia 2009 przez koronya ...ten system zastosowałem w "galerii #8" różni się tylko użytymi materiałami Jeżeli chodzi o dobór materiałów i ostatecznego wyglądu spodów to wstawię kilka opcji i poproszę o opinie... ...to jakie dam spody zależy też od tego w jakich warunkach buty mają "pracować"... w tym konkretnym przypadku mogę dać od skóry poprzez mikrogumę do traperów... CzoŁem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Zagadaj z Blatio - ma wtyk u Hanzela i pisze artykuł o nim (pół roku już nawet chyba ) .Hanzel ma spory wybór dobroci w temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 dobry pomysł WIELKIE DZIĘKI... ...przyznam szczerze, że brak mi takich "koneksji" z ludźmi z szeroko pojętej "branży"... a jest o co zabiegać bo trudno kupić materiały w ilościach detalicznych w normalnych sklepach branżowych, no i WIEDZA na temat... TO ZŁOTO CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 11, 2012 Author Report Share Posted February 11, 2012 ...MAM DALSZE FOTY JUTRO WSTAWIĘ CzuWajcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Czuwamy - nie szczuj wstawiaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Hehe i weź tu śpij teraz, jak jutro taka bomba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 12, 2012 Author Report Share Posted February 12, 2012 ...wszyscy gotowi ? ...no to JEDZIEMY ...cholewka na kopytko i łapiemy nos... ...teraz pięta... ..."spódnica" do góry i nakładamy nosek (dałem podwójne płótno żeby osiągnąć sztywność i lekko podnieść sam szpic) ...i mamy bryłę moich pierwszych bucików Przyznaję się bez bicia, są niedociągnięcia i ujawniło się kilka błędnych założeń: przy wykroju, szyciu cholewek, doborze kleju (tu muszę koniecznie znaleźć nowy - "długo aktywny"), doborze gwoździ (za grube), noskach (dzianina, którą dałem - ma swoją sztywność jednak czy wystarczającą okaże się potem po zdjęciu z kopyta)... itd BARDZO PROSZĘ O OPINIĘ I SUGESTIE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Sugeruję znalezienie kopyta w rozm 42 jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 12, 2012 Author Report Share Posted February 12, 2012 Sugeruję znalezienie kopyta w rozm 42 jeszcze hehe rozumiem, że to Twój rozmiar czyli się podoba ? no mów... nie daj się prosić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 No co mam gadać - szczena opada i zaczynam szukać chyba skóry na te swoje buty . To twoje buty i wg mnie wszystko jest ok - bo robisz je sam dla siebie wiedząc czego chcesz . U mnie oczka będą mosiężne bo nie lubię jak z nich farba złazi , budowa też lekko będzie inna - język w całości razem z cholewką i całość z jednego kawałka skóry . Ja tylko czekam jak sam skończysz i znajdziesz to kopytu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 12, 2012 Author Report Share Posted February 12, 2012 ...teraz to mi szczena opada jak czytam Twoją specyfikację... U mnie oczka będą mosiężne bo nie lubię jak z nich farba złazi , budowa też lekko będzie inna - język w całości razem z cholewką i całość z jednego kawałka skóry . ... zbieram koparę z podłogi... JA JESTEM W TEJ DZIEDZINIE AMATOREM no może nie do końca, jednak zanim podejmę się robienia pierwszych butów na miarę... upłynie jeszcze spooooooooooooro czasu (zrobię najpierw buty całej mojej rodzinie, potem znajomym... dostaną je gratisowo więc nie będą narzekać... bo jak będą... to biorę buty do poprawki: obcas instaluję z przodu w podeszwę 10 gwoździ na wylot... i teraz mają powód do narzekań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Kibicuję Twoim butom! Podoba mi się, że są tacy zapaleńcy Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 :o :o :o :o :o :o :o :o :o Nie czuję się kompetentny, by oceniać robotę. Ale ... no ja laik to z krzesła spadłem . Obawiam się, że jesteś prekursorem. Mam wrażenie, że to pierwsza tego typu polska fotorelacja. Nie wiem, czy się uda, ale może spróbujemy zasięgnąć opinii u kogoś, kto naprawdę zna się na rzeczy? Krizg77 - podzięki raz jeszcze za dzielenie się swoją pasją. Trzymam kciuki za efekt finalny i niecierpliwie czekam na kolejne odcinki mojej ulubionej fotonoweli pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 12, 2012 Author Report Share Posted February 12, 2012 Nie wiem, czy się uda, ale może spróbujemy zasięgnąć opinii u kogoś, kto naprawdę zna się na rzeczy? Trzymam za słowio to byłoby BARDZO POMOCNE szczególnie jeżeli chodzi o wykroje, sztuki szycia cholewek i KLEJÓW używanych przy "obciąganiu" cholewki na kopyto (te których używam zbyt szybko łączą - dlatego namarszczyła mi się cholewka z tyłu; była też inna przyczyna ale o tym potem) w tym tygodniu zaćwiekuję pięty i będę "kładł" podeszwy (myślę jeszcze na opcją podeszwy - wieczorem wstawię kilka opcji... CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Może tu coś znajdziesz w temacie klejów ? http://www.kleje-przemyslowe.pl/slownik.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 12, 2012 Author Report Share Posted February 12, 2012 Firma zajmująca się szeroko pojętymi maszynami i środkami dla obuwnictwa, garbarstwa itd. http://www.leibrock.pl/srodki-chemiczne-keck-do-produkcji-obuwia,51 są tam kleje, które mnie interesują (musiałbym zrobić próbę, teoria sobie praktyka sobie...) KECK-PREN 809 (1-składnikowy) Klej montażowy, także do stosowania w ćwiekarkach obuwniczych, o czasie wiązania ok. 60 minut. KECK-PREN 832/45 Bardzo dobry klej ćwiekujący, o długim czasie wiązania, także do wklejania zakładek i wkładek obuwniczych. ...jednak z tego co widzę to sprzedaż hurtowa... muszę tam zadzwonić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts