Krizg77 Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Jedno z moich marzeń...... ... wziąć sobie rok urlopu.... ... pojechać tam i móc szkolić się i pracować w TAKIM WARSZTACIE (warsztat, to chyba nieodpowiednie słowo bo to jest jak fabryka Ferrari)...... mmmm.... ... no ale kiedyś trzeba się obudzić .... ... i wrócić do robienia "swoich" chińczyków.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Wiesz .. To wcale nie jest takie nie realne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Pomyśl o szkoleniu tutaj: http://www.wbutach.pl/topic/155-szyc-buty-mozna-sie-nauczyc-kursy/page__p__831__hl__koronya__fromsearch__1#entry831 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 A ja bym popychał na głębsza wodę kolegę nawet - bo lubi wyzwania widzę . Stwórz coś chłopie - resztę zostaw opiniom na podstawie twego dzieła - jak zaskoczy pozostanie darzenie do doskonałości . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Obawiam się, że to nie takie hop siup jednak i nie uciekałbym od solidnych podstaw na najwyższym poziomie. W Polsce mamy dosłownie kilku Rzemieślników, Artystów, którzy są w stanie szyć tak, że dech zapiera. I Oni właśnie kochają to co robią i da się to wyczuć w rozmowie z nimi. Ale może niech sam zainteresowany się wypowie. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 Stwórz coś chłopie - resztę zostaw opiniom na podstawie twego dzieła - jak zaskoczy pozostanie darzenie do doskonałości . ... AXE316 czy posiadasz zdolności telepatyczne lub coś w tym rodzaju dosłownie jak byś czytał w moich myślach ... co prawda plan zrobienia sobie butów noszę w sobie od dłuższego czasu (oprócz obszycia cholewki - to jest zajęcie dla cholewkarza - tego jeszcze nie robiłem, ale mam na stanie jakieś uszyte cholewki i na początek powinny wystarczyć) z pozostałymi operacjami (typowo szewskimi) poradzę sobie. Dwa lata temu ćwiczyłem składanie butów przed egzaminem na tytuł Czeladnik Obuwnik, co prawda nie skończyłem ich (zostały mi jeszcze do zrobienia spody) jutro zrobię foty.... Dzięki bardzo fajny temat... ps. ja mam już nawet plan na jaki kolor je POPATYNUJE bo te foty dzieła wspólnika nie_problem-a to istne arcydzieło http://www.wbutach.pl/topic/148-patynowanie-obuwia/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ambitnie, czekamy na dzieło zatem. A możesz zdradzić jaki to będzie typ obuwia? Albo w ogóle więcej detali nam tu podać, bo ciekawość zżera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Bo po tobie widać od początku, że masz asa w rękawie . Ja chyba już wiem kto mi zrobi buty w teren ze snu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 (edited) ... kurcze chłopaki nie naciskajcie, to są plany, żeby je zrealizować potrzebuję czasu... duuużżżo czasu chyba będą wyglądać tak w teren jak znalazła: ...sorry ale nie mogłem się oprzeć gumofilc.bmp Edited January 19, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ok. Czas start Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 Czuwajcie może z czasem zrobię z tego osobny temat... jednak rozwijał by się bardzo powoli bo luźniejszy czas mam dopiero w lecie... i nie chcę robić w nowym temacie falstartu... jednak żeby nie być gołosłownym kilka fotek z mojego "debiutu": ... początki bywają trudne, jednak ta praca (choć nie skończona) daje mi dużo satysfakcji ... i pomyślcie tylko jasne otoki, jasne skórzane podeszwy i zapatynowane wierzchy na... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 No to się narobiło nie _problem co ? Wydzielaj Krizg. Nie masz wrażenia robiąc sobie te buty że dla samego siebie robi się najtrudniej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 Krizg. Nie masz wrażenia robiąc sobie te buty że dla samego siebie robi się najtrudniej ? ...hmm... może nie najtrudniej, myślę, że najdłużej bo zawsze znajdzie się coś pilniejszego do zrobienia (nie chodzi mi o pogoń za pieniądzem) z stąd wzięło się powiedzenie: SZEWC BEZ BUTÓW CHODZI, w czasach kiedy nie było manufaktur zajmujących się produkcją obuwia na masową skalę, każde buty trzeba było zrobić "indywidualnie" i na zrobienie butów dla siebie nigdy nie było czasu (nie z lenistwa po pewnym czasie robienia butów po 12, 14 16 godzin dziennie 6 dni w tygodniu po prostu ma się dosyć mimo, że kocha się jakąś pracę)... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Haha No nieźle, nie żartowałeś Jestem pod wrażeniem, choć w przyszłości będę Cię namawiał do wykonania czegoś klasycznego, bo klasyka to jest to, jeżeli chodzi o ręczną robotę ! Dla przykładu: WIEDENKI, podstawowy model typu Oxford, niezbędny w zestawieniach z klasycznym garniturem. Od ponad stu lat uważany za najelegantszy całodzienny but męski. Szyty w wielu odmianach, od zupełnie gładkich po bogato zdobione perforacją na skórze. WIEDENKI, wersja ozdobiona wzorzystą perforacją. LOTNIKI. Piekny w swojej prostocie model z lat czterdziestych XX wieku. Wierzch każdego buta wykrojony jest z jednego kawałka skóry i zszyty w okolicach piety. Zdjęcie przedstawia odmiane Lotników na grubej, trzykrotnie szytej podeszwie. Więcej inspiracji: http://kielman.pl Jeżeli chodzi o patynę, to czy czarne wykończenie skóry da się ściągnąć, tak by dotrzeć do jej naturalnego koloru? Czy resztki czarnego pigmentu jednak zostaną? Po mojemu, na czarnej skórze ciężko o patynę. Co najwyżej połysk. Patynę najłatwiej się robi na wysokiej jakości jasnych, najlepiej w naturalnym kolorze skórach, np: I kolejne - Etapami: Po wykończeniu Pommadierem i woskiem, efekt mniej więcej taki: W ogóle polecam blog: http://blog.patina-shoes.nl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 ...łłłłaaaaauuuuuuu.... Panie Nie_Problem !!! mówcie mi tu zaraz czyja to robota bo jak nie tooo..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 W ogóle polecam ten blog: http://blog.patina-shoes.nl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 ...a ja już knułem intrygę - chciałem porwać Twojego wspólnika (myślałem, że to jego kolejna praca...) i uwięzić na tak dłogo aż nauczy mnie tej sztuki (bo te brązowe, które zrobił - dla mnie ARCYDZIEŁO)... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Haha Próbuj, on ma tyle wolnego czasu, że ja sam go nie widuję praktycznie Dwójka dzieci, dwa etaty, tylko żona jedna haha Nick jego na forum: daann http://www.wbutach.pl/user/4-daann/ Przegląda forum systematycznie, ale raczej się nie udziela, zatem jak masz pytania to poprzez PW najlepiej, albo mail. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daann Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 TAK jest - pytaj śmiało ... a rodzinke mam w Słupsku i czasami bywam ... więc szansa jest nawet na spotkanie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 Następnym razem jak będziesz w Słupsku to wcześniej daj znać telef. (pokażę Ci mój warsztat... i nauczysz mnie patyny - żartuję ) a co do rodziny jeżeli będą chcieli skorzystać z usług szewskich - niech tylko powołają się na Ciebie - od dziś mają u mnie BONUSY (cena, termin, wykończeniówka) Wielki szacunek, jesteś GOŚĆ dla mnie Dzieło sztuki: czuwaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Co oni się tu tak rozpychają No proszę i daann ożył ( pojawia się i znika ) . Wy kolegi Krizg obstalujcie dla mnie kopyto bo już wiem ,że przypadnie mi chyba zaszczyt zamówienia u ciebie ślicznych botków o których śnię od pewnego czasu A na wolny czas to jest taki patent - bierze sobie człowiek na łeb dwa inne G warte zajęcia na łeb i ...rezygnuje - mamy lukę w postaci wolnego czasu . Ale mi się cholera nie sprawdziło jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 21, 2012 Author Report Share Posted January 21, 2012 A na wolny czas to jest taki patent - bierze sobie człowiek na łeb dwa inne G warte zajęcia na łeb i ...rezygnuje - mamy lukę w postaci wolnego czasu .Ale mi się cholera nie sprawdziło jeszcze he he kurcze nie sądziłem, że to takie proste - masz gotowy patent - trzeba go dopracować (bo chodzi o jakiś drobny szczegół, jak sądzę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Ten drobny szczegół to prędkość obrotu ziemi dookoła swojej osi niestety - ciągle zbyt szybki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 No właśnie - jak to jest, że dla jednych doba jest za krótka i nie mają czasu na nic, a patrząc za okno tyle osób kompletnie nie wie co z czasem robić i po prostu są? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 21, 2012 Author Report Share Posted January 21, 2012 A jeśli chodzi o... Wy kolego Krizg obstalujcie dla mnie kopyto bo już wiem ,że przypadnie mi chyba zaszczyt zamówienia u ciebie ślicznych botków o których śnię od pewnego czasu ...ja również marzę o ślicznych botkach zrobionych własnoręcznie (i to nawet nie wiesz jak bardzo) Jest jednak kilka przeszkód: ja nie szyję cholewek - tym zajmuje się cholewkarz - zadanie szewca to zmienić... PŁASKĄ (dwuwymiarową) CHOLEWKĘ: W BRYŁĘ PRZESTRZENNĄ ( modne dzisiaj 3D ): Oczywista, oczywistość, oczywiście jest opis b. skrócony... następnie budujemy podeszwy i takie tam Powód najważniejszy, może brzmi to banalnie jednak BRAK MI CZASU aby zająć się budowaniem zaplecza w tym kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts