Krizg77 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Witam Na wstępie wyjaśnienie; zamieszczam tą krótką galerie (mimo, że zelówki uznaję za naprawę "standardową") aby pokazać, że profilaktyczne zabezpieczenie skórzanej - szytej podeszwy - zelówką, nie oznacza zmiany wyglądu czy profilu buta. Tak wyglądają przed operacją Tak po operacji I z powrotem do kartonika... BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Jak dla mnie ma to sens ,ale sam poczekam co powie damiance - wg mnie on tu był by autorytetem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Prezentuje się elegancko Cześć eleganckich Panów co prawda zelowanie skórzanej podeszwy uznaje za świętokradztwo, ale wielu z nich nie wyobraża sobie życia bez tego Jeżeli chodzi o eleganckie obuwie i zelówki, polecam lekturę: http://forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f=9&t=831&hilit=zelowanie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Z całym szacunkiem należnym dla Bespoke.pl ,ale kolego nie_problem dostajecie żółtą kartkę Co tam żółtą - czerwoną nawet Ja tam jako nieelegancki gość wiecznie w M65 chciał bym zobaczyć słowa tutaj A co ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 Czołem Proszę przyjrzeć się dokładnie zdjęciom po skończonej operacji - o tym, że są zainstalowane zelówki wiem ja i właściciel. w tym przypadku zainstalowane zelówki 1,7mm - lekka fala; po konsultacji z klientem (zależało mu na mocy, "antypoślizgowości" i estetyce). Mam przynajmniej 5 opcji materiałowych (rodzaj mieszanki) , 10 (od 1 do 10mm) opcji grubości i z 8 rodzajów faktury wierzchniej (gładkie, kratka, fala, sport...) w różnych kolorach. Tak że liczba dostępnych kombinacji jest duża w zależności od rodzaju butów i upodobań klienta. Jednak nie jestem zdania, że należy instalować zelówki we wszystkich butach ze skórzanymi podeszwami. Nic podobnego, skóra w kontakcie z podłożem wydaje charakterystyczny dźwięk - on daje butom ekstrawaganckiego charakteru. Jeżeli chodzi o względy zdrowotne i higieniczne, to obszerny temat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 No ja zimą już jeździłem na skórzanych podeszwach i niejedną glebę zaliczyłem Nie miałem oczywiście czasu, ale jak nie zapomnę to i ja odwiedzę zakład szewski Sezon jesienno-zimowy na skórze to ciężki temat i kości bolą Wiosna-lato natomiast bajka, choć wiadomo, że siła tarcia robi swoje i but szybciej się eksploatuje. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 A jaką funkcję spełnia takie wykończenie podeszwy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 A jaką funkcję spełnia takie wykończenie podeszwy? Czołem Trudno wywnioskować ze zdjęć nie trzymając butów w rękach Nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania (sądząc po wyglądzie to buciki z wyższej półki) Jednak myślę (przynajmniej ja bym tak zrobił), podeszwy (ciemna ich część ryflowana) wykonane są z miękkiej mieszanki kauczuku (funkcja antypoślizgowa i komfortowa), myślę, że przy takim założeniu - sztywny - skórzany czubek spełnia funkcję zabezpieczającą miękką podeszwę przed odklejaniem i wykruszaniem (wskazuje na to szycie czubka przez podeszwę do otoki, dodatkowo przybicia gdzie przeszycie jest niemożliwe. ... czemu taka cisza... no zdałem... czy nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 A cholera wie czy zdałeś - tu sami laicy siedzą i wymyślają pytania z nudów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Natural plantation crepe double outsoles with fitted leather tip Ja tam mało anglojęzyczny jestem, ale wychodzi na to, że wbrew pozorom jest to rozwiązanie jednak dość wytrzymałe, nie ogranicza zbytnio właściwości oddychających skóry i spokojnie może być użytkowane również w wilgotnych warunkach. Tu kilka opinii: http://www.styleforum.net/t/78818/alden-plantation-crepe-soles pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 zdałem, zdałem... zdałem??? ... Materiał, który nazywają KREPĄ to kompozyt kauczuku, a to są buty z wyższej półki http://www.theshoemart.com/alden-shoes/men-shoes/b-ald-mxs.html Podeszwy z bardzo podobnego materiału naprawiałem w CAMEL-ach odklejone i wykruszone czuby, więc myślę,że trafiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 A wracając do zelówek... Oto następna opcja materiałowa: 4mm podeszwa "sport" bardzo elastyczna, dobra przyczepność na nawierzchniach szutrowych i na prawdę komfortowe - to są zdjęcia moich butów więc osobiście je przetestowałem... ... no i jak się widzi podeszwa "ultra sport" na lekkich mokasynkach ??? BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Nio Aldeny, zatem póła bardzo wysoka Ja początkowo myślałem, że to kawałek jakiejś wykładziny haha Buty do chodzenia po muzeum czy szpitalu A tu się okazuje, że oczywiście racja po Twojej stronie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Podeszwa w mokasynach, jak mawia znajomy z branży obuwniczej Esencja Doskonałości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 Ja początkowo myślałem, że to kawałek jakiejś wykładziny haha Buty do chodzenia po muzeum czy szpitalu ha ha hhaaaa dobre (i potem dziwota, że się Kociu na mnie dziwnie patrzy jak się brecham do kompa ) Czuwaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 (edited) mawia znajomy z branży obuwniczej Esencja Doskonałości ... dobrze Chłop gada... polejcie mu jeszcze... Edited January 18, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts