Jump to content

Jak zrobić wkładkę-okienko w elemencie ze skóry

koifishleather
 Share

Recommended Posts

1. Wybieram kawałki skór jakich użyję do wykonanie "czegoś tam" co sobie obmyślę. Pochwy akurat żadnej na warsztacie nie było więc postanowiłem zrobić ciastko o nazwie "delicja szampańska", tylko ze skóry.

Wybrane materiały:

61898448xl6.jpg

/Taśmy klejącej użyłem do odrysowania okręgów/

2. Wycinam kształty elementów w NAWOSKOWANEJ skórze a następnie wykrawuję kształt "okienka" /w tym przypadku okrąg/

43793549nw6.jpg

3. Fasetuję krawędź wewnętrzną okienka i krawędź elementu który stanowił do niedawna wypełnienie okienka.

15959859kc0.jpg

4. Ze względu na tendencje ostrza do cięcia "pod kątem" do wewnątrz ciętego materiału, obracam "wkładkę" i przyklejam ją "do góry nogami" na skórę kobry, która to skóra będzie stanowiła wnętrze "okienka".

Obrócenie wkładki sprawiło, że jej krawędzie zbiegają się teraz do góry co ułatwia instalację i umożliwia swobodniejsze zainstalowanie wkładki wraz z przyklejoną skórą.

97388706yo8.jpg

5. Wyznaczam ślad po którym wszyję wkładkę

52189073iz7.jpg

6. Radełkiem wyznaczam miejsca szycia

97876192cz4.jpg

7. Wkładam i wklejam wkładkę powleczoną skórą węża, bociana, rekina lub innego dziwnego zwierza.

46683158rj7.jpg

8. W trakcie pracy postanowiłem przyszłą "delicję szampańską" do czegoś jednak wykorzystać - i do tego celu potrzebowałem jeszcze kawałka skóry. Przy okazji zrobiłem pentelkę z cienkiego /1 cm/ paska skóry.

35806754id9.jpg

9. W dodatkowym, obrysowanym kawałku wycinam miejsce na "dzyndzel"

21641991cd5.jpg

10. Sklejam zestaw i robię otwory pod szycie /w miejscach zaznaczonych radełkiem/

10oy8.jpg

11. Szyję

11db6.jpg

12ud9.jpg

12. Delicja szampańska gotowa

13nr0.jpg

/w zasadzie to już koniec i dalsza część poświęcona będzie tematowi "jak z delicji zrobić breloczek"/

13. Przyklejam okrągły element i wstępnie przycinam wystające krawędzie dodatkowego kawałka skóry. Do pozostawionej szczeliny wklejam "dzyndzel". Wyznaczam linie ściegu zewnętrznego i radełkiem wyznaczam miejsca szycia.

14qe9.jpg

15ed4.jpg

14. Szyję a następnie na gorąco woskuję brzegi całości. ostrym nożem usuwam wystające fragmenty środkowej, dodatkowej warstwy skóry.

16mv3.jpg

15. Nakładam wosk na brzegi i wygładzam wstępnie drewnianym klockiem

17iy6.jpg

16. Fasuje krawędzie górną i dolną

18rd6.jpg

17. Teraz zaczynam szybko ruszać tym drewnianym klockiem / 2 razy szybciej niż w punkcie 1'stym/. W ten sposób poleruje.

19xn2.jpg

18. GOTOWE

20mo8.jpg

Może mało nożowy breloczek ale można przy nim nosić klucz do Tajnej Kasetki z Customami. :D