Jacek Dębowski Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 Witam, prowadzę sklep z obuwiem skórzanym na bazarku pod gołym niebem, obuwie w jasnych kolorach zaczęło tracić kolor (utlenianie od słońca) - czy jest jakiś środek który będzie chronił skóry przed zmianą koloru? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted May 12, 2015 Report Share Posted May 12, 2015 W 100% przed słońcem moim zdaniem ciężko będzie ochronić, ale myślę, że najlepszą opcją będzie tu Nano Protector Tarrago - ochrona przede wszystkim przed brudem, kurzem, wilgocią ... a może UV przy okazji Cały wątek poświęcony temu protectorowi: http://www.wbutach.pl/topic/295-nano-protector-tarrago-czyli-slow-kilka-o-nanoimpregnacie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dębowski Posted May 12, 2015 Author Report Share Posted May 12, 2015 czytałem już o tym środku, część skór spryskałem tym środkiem, część nie i leży na słońcu - zobaczymy co z tym będzie:) słyszałem że blaknięcie koloru to inaczej utlenianie barwnika którego blaknięcie przyspiesza na słońcu, na świeżym powietrzu czy w oparach klejów szewskich:) czyli teoretycznie pokrycie obuwia warstwą nano powinno uchronić przed utlenianiem, ale z drugiej strony "w jakiś sposób nano nie blokuje porów skóry, i skór nadal oddycha" - zobaczymy:) a samo pastowanie może przynajmniej ograniczyć blaknięcie kolorów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted May 12, 2015 Report Share Posted May 12, 2015 Proponuję wypróbować nie pastę, a dobry krem z białym pigmentem. Jeżeli to stosunkowo dobra skóra to Pommadier Saphir. Albo Shoe Cream, który świetnie sprawdza się w obuwiu sportowym i przy syntetykach. W obu przypadkach minimalne ilości ze względu na wydajność i po to, by zachować naturalny efekt. Taki zabieg powinien przywrócić do życia również pary lekko pożółkłe i poszarzałe. Są jeszcze mocniejsze środki - jak balsamy koloryzujące Juvacuir czy farby, które przy odrobinie wprawy mogą sprawić, że buty wyglądają lepiej niż nowe, ale to już jednak dość duża ingerencja i zabawa w malowanie i butów po takich zabiegach nie powinno sprzedawać się jako nowe. Krem, pasta to natomiast standard - poza samym pigmentem substancje natłuszczające, których skóra wymaga dla zachowania swoich naturalnych właściwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts