nie_problem Posted August 24, 2011 Report Share Posted August 24, 2011 Naukowcy: Wąchaj buty zanim kupisz! Uwaga! Buty i inne wyroby skórzane oraz skóropodobne mogą stanowić zagrożenie dla człowieka. Naukowcy z Berlina i pracownicy gdańskiej Inspekcji Handlowej ostrzegają, że ślicznie wyglądające pantofelki i mokasyny mogą być naszpikowane groźnymi substancjami chemicznymi, które wywołują szereg chorób od uczuleń i wysypek po nowotwór. Jeśli, więc buty śmierdzą chemią, po prostu ich nie kupujmy Kiedy kupujemy buty powinniśmy upewnić się, że nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu. Według opracowanego ostatnio przez naukowców z Berlina raportu Federalnego Urzędu do spraw Ochrony Konsumenta i Bezpieczeństwa Żywności w tworzywach z których produkowane są buty, znajduje się wiele niebezpiecznych substancji takich jak formaldehyd, związki chromu, czy pestycydy. Szkodliwe związki wytwarzają się na przykład w procesie garbowania skóry, a ich obecność może doprowadzić do groźnej, swędzącej wysypki i nie tylko! Niebezpieczne chemikalia mogą też zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Przed niespodziankami czyhającymi w butach ostrzegają także nasi fachowcy. Szkodliwy może być, bowiem nie tylko sam materiał z którego wykonano kozaczki, czy botki, ale też torebki wrzucane do butów, by chłonęły wilgoć. - Różnorodność surowców, materiałów i dodatków, stosowanych do produkcji i w trakcie przechowywania wyrobów skórzanych i skóropodobnych, wiąże się z możliwością występowania w gotowych wyrobach różnorakich substancji chemicznych - wyjaśnia mgr inż. Józef Gafka (55 l.) z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku. Jak w takim razie kupować buty, aby były one dla nas bezpieczne? Specjaliści podpowiadają, że nie pozostaje nic innego, jak zdać się na zmysł węchu. Buty, które drażnią nasz nos i zamiast neutralnego zapachu pachną chemią, od razu powinniśmy odłożyć na półkę. Co czai się w butach? - kancerogenne aminy aromatyczne, które powodują raka - formaldehyd powoduje uczulenia oraz podrażnienia skóry - związki chromu Cr (VI) powodują uczulenia, czerwone i swędzące plamy - pigmenty zawierające metale ciężkie powodują uczulenia - pestycydy powodują uczulenie i wysypki - biocyd furmaran dimetylu (DMF), obecny jest często w saszetce dołączonej do wyrobu. Powoduje zapalenie skóry Małgorzata Zawadzka (22 l.), mieszkanka Gdańska Gdy czuć naturalną skórę, albo zapach w ogóle jest niewyczuwalny, wiem, że produkt jest niezłej jakości. Kiedy buty śmierdzą chemią, natychmiast odkładam je na półkę mgr inż. Józef Gafka (55 l.) z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku Różnorodność surowców, materiałów i dodatków, stosowanych do produkcji i w trakcie przechowywania wyrobów skórzanych i skóropodobnych, wiąże się z możliwością występowania w gotowych wyrobach różnorakich substancji chemicznych źródło: http://www.fakt.pl/Naukowcy-Wachaj-buty-zanim-kupisz-,artykuly,92576,1.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 25, 2011 Report Share Posted August 25, 2011 Tak to wcale nie taki głupi temat... Wielkoprzemysłowe garbarnie niestety się nie litują i jest im obojętne do czego stosują skóry "Producenci ".Ci tnąc koszta nie mają litości . Skóry wyprawiane chromowo - wyprawia się szybciej i skóra idealnie nieomal da się zabarwic w celowany kolor ,co ułatwia życie "producentom" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Sorry za odgrzebywanie tematu, ale trafił on w moje "gusta".... Ja wącham nie tylko buty, ale wszystkie elementy ubioru zanim kupie - takie moje zboczenie. Nigdy nie kupuję produktów, które śmierdzą chemią, lub jak ja to nazywam "chińszczyzną" lub gumą i plastykiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 15, 2012 Author Report Share Posted January 15, 2012 No kiedyś się śmiałem, widząc wąchających ludzi w sklepach obuwniczych. Teraz ze mnie się śmieją Naprawdę warto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Minulg Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Ja nie wącham butów, ale sklep, w którym byłoby czuc cińska gumę (wiecie, takie tanie buty tak śmierdzą), opuściłbym czym prędzej. Sklepy z obuwiem skórzanym czy porządnym sportowym pachną zupełnie inaczej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 No z tym zapachem to różnie bywa w sklepach. Nawet jak obsługa dba o to, by było miło, to uwierz - zdarzają się klienci, którzy wszystko psują (kwestia higieny). A zastanawiam się czy jest odświeżacz powietrza o zapachu naturalnej skóry ? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 O zapachu dolara to wiem ,że był . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 O zapachu skóry też są To śmiało można sobie imitację w aucie spryskać i zaimponować dziewczynie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goska221 Posted May 28 Report Share Posted May 28 Kupiłam buty skórzane w firmowym salonie, nie były tanie, kolor biały model Samba. Śmierdzą chemią, wietrzenie i pryskaniem dezodorantem do obuwia nie pomaga. Zamierzam reklamować te buty, czy ktoś miał taki przypadek. Mam taki sam model ale w czarnym kolorze i wszystko jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PauleczkaKubik Posted June 29 Report Share Posted June 29 Ja mam takie coś, że muszę wąchać buty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 30 Author Report Share Posted June 30 Na co dzień? Czy przed zakupem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PauleczkaKubik Posted July 10 Report Share Posted July 10 Hahahha 😛 Przed zakupem 😛 Co to za pytanie ?:P Wiem wiem, nie doprecyzowałam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts