Jump to content

Buty skórzane eleganckie zara renowacja krok po kroku porady

Recommended Posts

Witam serdecznie, 

Mam pytanko jak doprowadzić buty Zary do perełki. Materiały jakie posiadam przesyłam na foto. 

Serdecznie dziękuję za wskazówki. 

Moja wyobraźnia wygląda następująco :

Wyszczotkowac na sucho, namydlić coccine i na końcu na gąbce tarrago cleaner jak wyschną to mleczkiem lettro bądź saphir renowat jeszcze wyciągnąć po wyschnięciu napuscic saphir pasta de lux (bezbarwna). 

Screenshot_20230310-090318_Messenger.jpg

Screenshot_20230310-090315_Messenger.jpg

20230310_082358.jpg

20230310_082348.jpg

20230310_082344.jpg

20230310_082340.jpg

20230310_082336.jpg

20230310_082333.jpg

Screenshot_20230310-091340_Messenger.jpg

Edited by greg89

Nie wiem co to za wykończenie, ale wygląda jakby jakiś lakier schodził. Może to wcześniej nakładane preparaty. Tak czy inaczej należałoby raczej pozbyć się w tym momencie tego w całości czymś mocnym. Jeżeli masz SAPHIR BDC Renomat to mógłby sobie poradzić. Jak nie masz to możesz próbować tym co masz - TARRAGO Universal Cleaner ... jak uda Ci się tego pozbyć, a skóra faktycznie będzie w stanie coś chłonąć, to krem SAPHIR BDC Renovateur, który tam masz może ją fajnie zregenerować. W dalszej kolejności, jeżeli chcesz odzyskać kolor to hmmm ... pokusiłbym się chyba o koloryzację kremem SAPHIR BDC Pommadier nr10 (koniak). Chociaż obawiam się, czy to wystarczy, kwestia oceny podczas próby, np. na języku. Gdyby nie wystarczyło to SAPHIR BDC Juvacuir, by zregenerować kolor bardziej kompleksowo.

Popatrz sobie w ten wątek poniżej. Tam masz trochę podobnych realizacji:

• 2 weeks later...

Saphir POMMADIER kolor koniak i coś takiego wyszło : nakładałem palcem po około 3 minutach szczotkowalem szotką typu mazak (ścierka niestyty zbierała mi intensywnie krem z butów). Może jutro wrócę do ewentualnych korekt.

20230326_154038.jpg

20230326_154031.jpg

20230326_154042.jpg

20230326_154047.jpg

Posted (edited)

czy jest jakaś szansa zrobić lustro na piętach i czubkach obuwia ?

Zastanawiam się samą pastą bezbarwną saphir de lux ?(Wiem, że nie można całego obuwia pastować bo robi się biały nalot na zagięciach)

Edited by greg89

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Wydaje się, ze jest szansa. Jeżeli szmatka zbiera krem w śladowych ilościach to nie jest problem. Jeżeli w dużych ilościach to najbardziej prawdopodobne, powody:

• nadmiar
  • skóra, która nie chłonie.

Ale daj jej może trochę czasu i dobrze wypoleruj. 

Krem koloryzujący nabierałem w palcu delikatnie masując obuwie 1 warstwa oraz delikatnie druga warstwa po ok 5 min potem szczotkowalem. Dzień po tym zabiegu. Chciałem na czubku obuwia wypolerować bezbarwna pasta de luxe od saphira szczotką gładka mazak. Niestety pościągałem krem z butów. W miarę delikatnie szczotkowalem. 

20230327_181154.jpg

Jakby skóra nie chciała wchłaniać kremu? Albo rozpuszczalnikami zawartymi w paście usuwasz krem siłą tarcia. Spróbuj może zaaplikować tego kremu niewielką ilość, pozwolić mu się wchłonąć. Przez polerkę pozbyć się nadmiaru. Następnie nałożyć cienką warstwę pasty woskowej, poczekać do jej utwardzenia, następnie drugą, poczekać do utwardzenia ... i tak wiele razy. 

Na dobrych skórach to działa mniej/więcej tak:

https://multirenowacja.pl/blog/renowacja-butow-cholewek/

Na słabych surowcach, różnie.

Przynajmniej na zdjęciach wygląda to chyba ładnie, a jeżeli tak to albo można na tym poprzestać, albo ewentualnie wykończyć woskiem Saphir Pate de Luxe. Tu już musisz sam decydować, co chcesz osiągnąć finalnie.