greg89 Posted March 10 Report Share Posted March 10 (edited) Witam serdecznie, Mam pytanko jak doprowadzić buty Zary do perełki. Materiały jakie posiadam przesyłam na foto. Serdecznie dziękuję za wskazówki. Moja wyobraźnia wygląda następująco : Wyszczotkowac na sucho, namydlić coccine i na końcu na gąbce tarrago cleaner jak wyschną to mleczkiem lettro bądź saphir renowat jeszcze wyciągnąć po wyschnięciu napuscic saphir pasta de lux (bezbarwna). Edited March 10 by greg89 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted March 10 Report Share Posted March 10 Nie wiem co to za wykończenie, ale wygląda jakby jakiś lakier schodził. Może to wcześniej nakładane preparaty. Tak czy inaczej należałoby raczej pozbyć się w tym momencie tego w całości czymś mocnym. Jeżeli masz SAPHIR BDC Renomat to mógłby sobie poradzić. Jak nie masz to możesz próbować tym co masz - TARRAGO Universal Cleaner ... jak uda Ci się tego pozbyć, a skóra faktycznie będzie w stanie coś chłonąć, to krem SAPHIR BDC Renovateur, który tam masz może ją fajnie zregenerować. W dalszej kolejności, jeżeli chcesz odzyskać kolor to hmmm ... pokusiłbym się chyba o koloryzację kremem SAPHIR BDC Pommadier nr10 (koniak). Chociaż obawiam się, czy to wystarczy, kwestia oceny podczas próby, np. na języku. Gdyby nie wystarczyło to SAPHIR BDC Juvacuir, by zregenerować kolor bardziej kompleksowo. Popatrz sobie w ten wątek poniżej. Tam masz trochę podobnych realizacji: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg89 Posted March 10 Author Report Share Posted March 10 Podczas wstępnych prac tak to wygląda. Jeszcze daleka droga do ideału. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrissbe Posted March 15 Report Share Posted March 15 Kolego, chyba musisz się uzbroić w Renomat. Po nim będzie idealnie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg89 Posted March 26 Author Report Share Posted March 26 Saphir POMMADIER kolor koniak i coś takiego wyszło : nakładałem palcem po około 3 minutach szczotkowalem szotką typu mazak (ścierka niestyty zbierała mi intensywnie krem z butów). Może jutro wrócę do ewentualnych korekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg89 Posted March 26 Author Report Share Posted March 26 (edited) czy jest jakaś szansa zrobić lustro na piętach i czubkach obuwia ? Zastanawiam się samą pastą bezbarwną saphir de lux ?(Wiem, że nie można całego obuwia pastować bo robi się biały nalot na zagięciach) Edited March 26 by greg89 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted March 27 Report Share Posted March 27 Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Wydaje się, ze jest szansa. Jeżeli szmatka zbiera krem w śladowych ilościach to nie jest problem. Jeżeli w dużych ilościach to najbardziej prawdopodobne, powody: nadmiar skóra, która nie chłonie. Ale daj jej może trochę czasu i dobrze wypoleruj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg89 Posted March 27 Author Report Share Posted March 27 Krem koloryzujący nabierałem w palcu delikatnie masując obuwie 1 warstwa oraz delikatnie druga warstwa po ok 5 min potem szczotkowalem. Dzień po tym zabiegu. Chciałem na czubku obuwia wypolerować bezbarwna pasta de luxe od saphira szczotką gładka mazak. Niestety pościągałem krem z butów. W miarę delikatnie szczotkowalem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted March 28 Report Share Posted March 28 Jakby skóra nie chciała wchłaniać kremu? Albo rozpuszczalnikami zawartymi w paście usuwasz krem siłą tarcia. Spróbuj może zaaplikować tego kremu niewielką ilość, pozwolić mu się wchłonąć. Przez polerkę pozbyć się nadmiaru. Następnie nałożyć cienką warstwę pasty woskowej, poczekać do jej utwardzenia, następnie drugą, poczekać do utwardzenia ... i tak wiele razy. Na dobrych skórach to działa mniej/więcej tak: https://multirenowacja.pl/blog/renowacja-butow-cholewek/ Na słabych surowcach, różnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg89 Posted March 31 Author Report Share Posted March 31 Wyczyściłem obuwie mleczkiem i wygląda to jak na foto. Zastanawiam się czy podjąć próbę drugą kremować saphirem koniak czy coś innego wymyślę ale co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 1 Report Share Posted April 1 Przynajmniej na zdjęciach wygląda to chyba ładnie, a jeżeli tak to albo można na tym poprzestać, albo ewentualnie wykończyć woskiem Saphir Pate de Luxe. Tu już musisz sam decydować, co chcesz osiągnąć finalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts