Dragosani Posted December 12, 2022 Report Share Posted December 12, 2022 Dzień dobry, Z poleceń z tego forum kupiłem już trochę chemii i uzywam od lat takie jak mink oil krem, medełko, renomat do czyszczenia, saphir leather oil czy tarrago nano protector. Dziś wyczyściłem octem kilka pasków skórzanych i torebkę na które rzuciłą się pleść bo za dużo wilgoci było, pleśń zabita zostało trochę ciemnych plamek i zapach pleśni (ocet już zwietrzał), jak postepowac dalej? czy jest jakaś chemia do usuwania zapachu po pleśni? myślałem o psiknięciu olejem saphir (huile nutritive) ale to raczej nie wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 12, 2022 Report Share Posted December 12, 2022 Pleśń to są ciężkie tematy i warto się 7x upewnić, czy na pewno została usunięta, bo potrafi wędrować. Czasem lepiej po prostu wyrzucić, zutylizować przedmiot. Na forum znajdziesz kilka podobnych problemów, jeżeli wpiszesz w wyszukiwarkę forumową "pleśń". Tu dwa z proponowanych sposobów praktykowanych przez jakichś szewców o ile dobrze pamiętam: OPCJA A Głębokie i gruntowne czyszczenie skóry - Renomat Produkty wspomagające, które ponoć zawierają jakieś cząsteczki, które pomagają w takich przypadkach: Avel Textil Cleaner lub Tarrago Fresh Deo Musisz mieć pewność, że skóra po tych zabiegach będzie dobrze wysuszona (w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła). Możesz wspomóc się silikonowymi saszetkami, które można znaleźć w nowych torbach, plecakach, butach. Skóra po zabiegach będzie przesuszona. Wypada ją zatem dobrze natłuścić: Tarrago Dubbin OPCJA B Głębokie i gruntowne czyszczenie skóry - Renomat. Pozostaw do pełnego wyschnięcia. Zrób to jeszcze raz za pomocą RENOMATU, ale bardziej obficie. Następnie nie czekaj do pełnego wyschnięcia. Do wyciągnięcia wilgoci wraz z pozostałościami zastosuj obficie AVEL HUSSARD De Sommieres. Po wyschnięciu dokładnie oczyść skórę za pomocą TARRAGO Universal Cleaner. Na koniec zastosuj Tarrago Fresh Deo. Po tych zabiegach o skórę możesz dbać już w tradycyjny sposób - kremy, balsamy, tłuszcze, koloryzacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragosani Posted December 12, 2022 Author Report Share Posted December 12, 2022 dzięki, dobrze że jeszcze mam renomat. myślałem że ocet załatwi pleśń i wystarczy potem usunąć zapach i natłuścić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts