qbeq Posted June 14, 2019 Report Share Posted June 14, 2019 Dobry Państwu Jak widzicie przyszłość naszego zawodu? Już nie mówię o samych cechach bo to raczej agonia. Myślę o wszystkich: mistrzach czeladnikach i "wymieniaczach fleków"-osobach siedzących w produkcji i naprawie obuwia. Mam wrażenie że nasz zawód kurczy się w zastraszającym tempie. Praktycznie brak nowych osób nawet do nauczenia sie wymiany fleków. Powoli na mapie Polski pojawiają się spore dziury szewskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 17, 2019 Report Share Posted June 17, 2019 A ja myślę, że historia jednak zatoczy koło i zawody rzemieślnicze wrócą do łask. Wydaje mi się, że do zawodu szewca już dziś patrzy się z większym szacunkiem niż jeszcze kilka lat temu. Ludziom w końcu znudzi się tanie, chińskie i zaczną szukać wartości w przedmiotach, które warto naprawiać. Modne zaczyna być Slow-Fashion. Wydać więcej, ale mieć na lata. Dotyczy również butów, a takie trzeba jednak serwisować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 Taka jest rzeczywistość,ja jestem tego przykładem , po 22 latach zamknąłem warsztat. Klejenie tanich butów których wykonanie nie daje szans na dłuższe używanie psuje nam opinie, nikt się nie przyzna że kupił tanie badziewie ale że był u szewca a buty i tak się rozleciały to tak! , qbeq na pewno wie o czym mowa. Czy historia zatoczy koło? świat się zmienia , nie wrócimy do korzeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeq Posted June 29, 2019 Author Report Share Posted June 29, 2019 Difer to że zamknąleś zakład? Jak, dla mnie byłeś jednym z najbardziej ogarniętych w fachu. Mam właśnie najwięcej w zakładzie klejenia butów tekturowych które się kruszą, lub paski w sandałkach które się łuszczą ? zdaje sobie sprawę że jak się odkleją będzie wina szewca a nie badziewia które kupili po 20 zł. Nawet jak historia zatoczy koło to już wtedy nie będzie komu uczyć szewców ? Mentalność ludzi którzy zachwycili się tanimi butami powoli się zmienia oby nie za późno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts