Guest Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 (edited) Witam, posiadam buty marki Timberland jak na zdjęciach. Wykonane ze skóry licowej. Buty są w takim jasnym brązie. Mam pytanie w jaki sposób je zaimpregnować (wosk, tłuszcz?) aby nie straciły takiego koloru. Chciałbym aby buty zachowały taki charakter.Jednocześnie zniwelowały ślady załamań na skórze. Jest taka możliwość? Poproszę forumowiczów o jakieś nazwy preparatów. Najlepiej chyba w kolorze bezbarwnym abym mógł użyć ich również do innych butów. Drugie pytanie zna ktoś jakiś sprawdzony sposób na usunięcie wgniecenia na skórze? Niestety ktoś nadepnął mi przypadkowo na but i powstało takie minimalne wgniecenie. Zaznaczyłem to na zdjęciu na czerwono, niestety na zdjęciu jest to słabo widoczne. Zdjęcia jak wyglądają aktualnie buty oraz ostatnie jak wyglądały podczas zakupu. Dzięki wielkie za rady Edited October 21, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 A to napewno licówka, a nie olejowany nubuk? Jeżeli jednak nubuk to właściwie tu masz wszystko: http://www.wbutach.pl/topic/2376-olejowany-nubuk-woskowany-nubuck-jak-czy%C5%9Bci%C4%87-i-piel%C4%99gnowa%C4%87/ Jasne przebarwienia to urok tej skóry. Niewiele da się na to poradzić, to trzeba polubić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Hmm kurde sam nie wiem. A czy olejowany nubuk łatwo łapie rysy i jak kapnie na nie woda to wsiąka i robi się ciemna plama? Po jakimś czasie znika. I wszystko jest ok. Czyli Onguent Saphir tak jak jest napisane w tamtym temacie nie powinien zmienić koloru butów? W jakiś sposób zniweluje mniejsze rysy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 22, 2016 Report Share Posted October 22, 2016 Tak, to dość charakterystyczne dla nubuków olejowanych. A rysy na takich skórach niweluje się dosłownie na chwilę. Po każdym kontakcie z czymś twardym lub tam, gdzie skóra się zgina pojawiają się ponownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 (edited) Czyli mój błąd. To jest nubuk olejowany. W takim razie zakupie Balsam Onguent Saphir A i ostatnie pytanie Tarrago Tucan Dubbin Mink Oil mocno zmienia kolor skóry? W artykule, który podałeś jest taka informacja. Wielkie dzięki za pomoc Edited October 24, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Tucan kolor zmienia widocznie rzekłbym, ale na różnych skórach różny efekt się osiąga. Produkt jest świetny zwłaszcza do mocnych buciorów outdoorowych i bardzo przyjemnie pachnie w przeciwieństwie do niektórych alternatyw, dlatego warto go tak, czy inaczej mieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts