Jump to content

Nowe buty zamszowe, jeden lekko wyblakły

meilie
 Share

Recommended Posts

Hej,

niedawno kupiłam zamszowe buty w sklepie internetowym, ale kiedy w końcu przyszły, okazało się, że jeden jest trochę innego koloru. (No to już wiem czemu były w aż tak atrakcyjnej cenie... ;)) Podejrzewam, że lewy leżał cały czas w pudełku, a prawy stał na wystawie i stąd ta różnica.

W każdym razie poza tym drobnym mankamentem świetnie mi pasują, dlatego postanowiłam je mimo to zostawić, mając nadzieje że lekkie poprawienie koloru to nieduży problem ;)

Użyłam więc na nich czegoś takiego: http://kaps.com.pl/p...novator,20.html, wg opisu na opakowaniu miał 'trwale zmienić kolor', ale jak widać na poniższych obrazkach, nie udało mi się doprowadzić do tego, żeby oba buty miały jednolity kolor.

W związku z tym zwracam się z prośbą o polecenie produktu, który pomoże mi wyrównać kolor (przy założeniu, że ten z linka powyżej zawiódł)

Dodam jeszcze, że są to moje pierwsze zamszowe buty, więc jeśli przy okazji powinnam zakupić jakieś pielęgnacyjne niezbędniki, to również będę wdzięczna za wskazówki :)

Tutaj zdjęcia:

post-1010-0-53057000-1365667778_thumb.jpg

post-1010-0-97985700-1365667792_thumb.jpg

Wg naklejki na pudełku jest to zamsz kozi

Kolo: czarny

I takie bonusowe pytanie - jak widać na zdjęciu, trochę 'łapią' kurz i wszelkie inne białe paprochy. Czy da się coś z tym zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

M.

Hey :)

Hej,

niedawno kupiłam zamszowe buty w sklepie internetowym, ale kiedy w końcu przyszły, okazało się, że jeden jest trochę innego koloru. (No to już wiem czemu były w aż tak atrakcyjnej cenie... ;)) Podejrzewam, że lewy leżał cały czas w pudełku, a prawy stał na wystawie i stąd ta różnica.

W każdym razie poza tym drobnym mankamentem świetnie mi pasują, dlatego postanowiłam je mimo to zostawić, mając nadzieje że lekkie poprawienie koloru to nieduży problem ;)

Pewnie było dokładnie tak jak napisałaś. Jeżeli nie zdecydowałaś się je zachować, a sprzedawca nie podał informacji o różnicy w kolorach przy sprzedaży, proponuję napisać do niego maila lub zadzwonić oraz zasugerować, że jesteś gotowa zostawić te buty, ale w zamian za np. 20% rabatu. Myślę, że choćby częściowo zwróci Ci się koszt kosmetyków, a sprzedawca nauczy się informować o stanie sprzedawanego obuwia.

Użyłam więc na nich czegoś takiego: http://kaps.com.pl/p...novator,20.html, wg opisu na opakowaniu miał 'trwale zmienić kolor', ale jak widać na poniższych obrazkach, nie udało mi się doprowadzić do tego, żeby oba buty miały jednolity kolor.

Nie znam specyfiki i jakości tego powyższego, ale pewnie sam również sugerowałbym użycie któregoś renowatora:

- Saphir Renovetine

- Suede Renovaor Tarrago

Generalnie opcje są 2:

Opcja nr 1

A. Czyszczenie - Omnidaim

B. Renowacja koloru - Saphir Renovetine lub Suede Renovator Tarrago

C. Zabezpieczenie przed wilgocią i brudem - Nano Protector Tarrago

Tu przykłady:

http://www.wbutach.p...amszu-i-nubuku/

Opcja 2 (malowanie)

A. Czyszczenie - Omnidaim

B. Farba - Tinture Francaise

C. Zabezpieczenie przed wilgocią i brudem - Nano Protector Tarrago

Przykłady:

http://www.wbutach.p...amszu-i-nubuku/

W związku z tym zwracam się z prośbą o polecenie produktu, który pomoże mi wyrównać kolor (przy założeniu, że ten z linka powyżej zawiódł)

Dodam jeszcze, że są to moje pierwsze zamszowe buty, więc jeśli przy okazji powinnam zakupić jakieś pielęgnacyjne niezbędniki, to również będę wdzięczna za wskazówki :)

W zasadzie jak wyżej + szczoteczka do zamszu standardowa lub Saphir metal

Wg naklejki na pudełku jest to zamsz kozi

Kolo: czarny

Zatem renovator lub farba w czerni rzecz jasna :)

I takie bonusowe pytanie - jak widać na zdjęciu, trochę 'łapią' kurz i wszelkie inne białe paprochy. Czy da się coś z tym zrobić?

W stałym użyciu szczoteczka do zamszu i zabezpieczenie skóry Nano Protector Tarrago :)

pozdrawiam