Jump to content

Problem z doborem kosmetyków

Michaił
 Share

Recommended Posts

Witam jestem nowy na forum i zastanawiam się jakie kosmetyki powinienem wybrać do pielęgnacji mojego nowego nabytku. Są nim czarne buty z skóry licowej z skórzaną podeszwą. Kupując je nie wiedziałem iż przy takiej podeszwie powinno się też o nią w jakiś sposób zadbać, aby wydłużyć jej żywotność. Zacząłem szukać i tak oto znalazłęm sie na forum. Kilka par butów już uśmierciłem, szczególnie podeszwy będąc kelnerem w restauracji. Były to buty z plastikowymi podeszwami ale już wiem że takich już nie ubiorę. Rożnica w komforcie nie do opisania. Noga prawie w ogóle się nie poci w nowych butach są lżejsze i nogi jak by mniej zmęczone (wrażenia po pierwszym dniu w takich butkach).Wcześniej tylko pastowałem buty zwykłymi pastami do butów ale teraz mam zamiar bardziej odpowiednio zadbać o buty. Mam nadzieje że będą mi jak najdłużej służyć te buty dlatego was proszę w pomocy wyboru dobrych kosmetyków. Zastanawiam się też czy kosmetyki mają być bezbarwne lub w kolorze. Chyba że myślicie że zwykłą pasta do butów wystarczy:)

Mam jeszcze pytanie odnośni prawideł, zwykłe plastikowe wystarczą czy lepiej zainwestować w cedrowe?

Dobra :)

Czarne, eleganckie buty ze skóry licowej na skórzanej podeszwie (też już nie wsiądę na gumową) - wręcz idealnie :)

Idealnie, bo należy zainwestować w podstawowy, uniwersalny zestaw, który przyda się przy systematycznej pielęgnacji czarnych butów, kurtek, torebek, galanterii, akcesoriów ... Znaczy się cała rodzina będzie miała z tego pożytek :)

Na początek w uproszczeniu, by nie mieszać:

1. CZYSZCZENIE - Saphir Renomat
  2. ODŻYWIENIE SKÓRY + GŁĘBIA KOLORU - Saphir Pommadier czarny
  3. POŁYSK - Pate de Luxe Saphir (pasta woskowa)
  4. KONSERWACJA PODESZWY - Saphir HP Dubbin bezbarwny
  5. PRAWIDŁA CEDROWE - Saphir Cedar

Teraz trochę opisowo z linkami, bo tematy już w zasadzie przerobione :)

Sama pasta nie wystarczy. Gdybym miał do wyboru - krem czy pasta, wybrałbym krem. Dla skóry natłuszczanie to podstawa, a dobry krem właśnie posiada właściwości natłuszczające. Skóra, która nie jest natłuszczana, robi się sucha, sztywna, podatna na uszkodzenia ... i tak właśnie uśmierca się buty. Pasta to efekt końcowy - połysk i w mniejszym stopniu koloryzacja. Jeżeli zależy Ci na trwałości skóry unikaj szybkopołyskowych past w płynie i nabłyszczaczy - są zabójcze dla dobrych skór.

Kilka wskazówek znajdziesz jeszcze tu:

http://sklep.tarrago.pl/webpage/obuwie-i-galanteria.html

pozdrawiam :)

Myślę, że taki zestaw zaspokoi Twoje potrzeby na początek:

http://multirenowacja.pl/sredni-zestaw-szczotek-do-skor-gladkich-saphir-bdc.html

Pamiętaj, by tłuszczu nie nakładać szczotką, bo zatłuszczone włosie dość ciężko doprowadza się do ładu :)

Tłuszcz idealnie rozprowadza się szmatką lub palcem nawet :)

pozdrawiam