Jump to content

Odchodząca skóra

Recommended Posts

Witam!

Niedawno zakupiłem buty trekkingowe Aku Tibute LTR ze skóry licowej. Chodziłem w nich ok.2 tygodnie do pracy i z powrotem (codziennie ok.4-6km). Raz też byłem na wycieczce dwudniowej w Pieninach (zrobione 53km). Buty wygodne i ogólnie wszystko super, ale dzisiaj podczas mycia zauważyłem jakby odchodzącą skórę przy łączeniu z podeszwą. Ma to miejsce tylko na prawym bucie, na lewym takie zjawisko nie występuje. Nie jestem w stanie powiedzieć, czy coś takiego było wcześniej, gdyż nie pamiętam (może nie zwróciłem uwagi?). Przed wycieczką buty były u szewca na lekkim rozbijaniu (obcierała pięta).

I teraz pytanie - czy coś takiego to normalne zjawisko? Czy trzeba reklamować? Jest to dla mnie o tyle problematyczne, gdyż za tydzień wyruszam na Główny Szlak Beskidzki i nie wiem, czy buty się czasem nie rozlecą?

Jeśli chodzi o szczelność, to podczas zostawienia buta w miednicy z wodą, do środka nie puścił nic w newralgicznym miejscu.

Dodaję zdjęcia. Dwa przedstawiają wspomnianą wadę, jedno lewego buta (bez skazy).

Bardzo proszę o poradę.

//

Zdjęcia były robione zaraz po myciu - temu skóra jest mokra 

Na drugim zdjęciu trochę docisnąłem buta, żeby skaza byłą bardziej widoczna. Normalnie wygląda jak na zdjęciu 1

post-2120-0-54413900-1437676355_thumb.jpg

post-2120-0-86129600-1437676360_thumb.jpg

post-2120-0-84721000-1437676365_thumb.jpg

Edited by sputnik