Jump to content

nubuk olejowany

Guest w_bucie
 Share

Recommended Posts

Guest w_bucie

Witam,

od jakiegoś czasu przeglądałem forum i nasuneły mi się pewne pytania odnośnie tago jak dbać o takie ( http://www.ecco.com/pl-PL/630014-11001 ) buty.

po pierwsze proszę o potwierdzenie czy rzeczywiście tak wygląda nubuk olejowany (o ile wiem to moje pierwsze buty z takiej skóry)?

czy do nubuku olejowanego można używać produktu Renomat Sphir?

jak czyścić/pielęgnować buty żeby nie "zniszczyć" białej obwódki

i ostatnie ale najważniejsze

czy zestaw Protector oil HP + Onguent to optymalny zestaw do codziennej pielęgnacji?

Pozdrawiam

Trochę wygląda jak licówka i zależy do którego sklepu zajrzysz, różnie to pewnie opisują :)

Tu dla przykładu:

Generalnie myślę, że nie powinieneś mieć specjalnie problemów z czyszczeniem i pielęgnacją tych butów, ale przed zastosowaniem czegokolwiek pierwszy raz zawsze wykonaj próbę na małym, niewidocznym skrawku, np. przy pięcie - będziesz miał pewność.

Ja stosowałbym: Renomat + Pommadier Cream w czerni

W sezonie jesienno-zimowym od czasu do czasu tłuszcz, np HP Dubbin.

Obwódki możesz czyścić również Renomatem za pomocą stosunkowo twardej szczoteczki, niektórzy stosują szczoteczkę do zębów :)

Produkty, które sam przytoczyłeś, również powinny się sprawdzić, aczkolwiek w warunki miejskie moja propozycja powinna w zupełności wystarczyć. Oczywiście trzymam się infa ze strony, iż jest to jednak licówka :)

Jeżeli olejowany nubuk, to jednak Twoja opcja będzie lepsza :)

pozdrawiam

Guest w_bucie

No właśnie mam problem z określeniem jaki to rodzaj skóry i pewnie stawiał bym na licową, ale jak je kupowałem to pani mowiła coś o nubuku olejowanym... niestety wtedy zadzwonił mój telefon i nie dopytałem pani dokładnie co i jak ...

Guest w_bucie

Czy to skóra czy "skóra" to na 100 % nie wiem bo nie mam pojęcia jak to sprawdzić, opierami się tylko na częściowych informacjach od sprzedawcy, tych ze stron internetowych i z forum.