Jump to content

skóra z Jesiotra Syberyjskiego


damiance
 Share

Recommended Posts

kiedyś, dawno temu natknąłem się na informację, ze z jesiotra wyprawiano skórę ...

 

calkiem przypadkiem wybrałem się z kolegą z forum But w Butonierce na łowisko. Jakie było moje zdziwienie, gdy jeden z wędkarzy wyciągnął jesiotra !!!

cud, ze miałem aparat - wychodzac z domu byłem bliski jego porzucenia ...

zobaczcie:

 

img1060mq.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

No i pojawił sie projekt: wyprawić skórę z jesiotra. Poszukuję skóry ze świeżo złowionej sztuki o długości co najmniej metra. Może któryś z forumowiczów ma w swojej okolicy jakąś chodowle jesiotrów - to ponoć robi się popularne - i byłby w stanie wspomóc projekt (?) prosze o kontakt.

Garbarnię która się podejmie wyprawienia już mam ...

 

Damiance

 

p.s. 1

ciekawa historia:

 

http://plock.gazeta.pl/plock/1,35678,8525345,Jesiotr_gigant_bedzie_wital_gosci_Muzeum_Mazowieckiego.html

 

 

p.s. 2 - poniżej przedwojenny przepis ... z ksiązki kucharskiej:

Zrazy z jesiotra. Po oczyszczeniu i rozpłataniu ryby, pokrajać ją w cienkie plastry, posolić trochę i każdy plaster nałożyć przysposobioną poprzednio masą, zwinąć mocno, jak się zwykle zrazy zwija, obsypać trochę przesianą bułką i smażyć na patelni w maśle klarowanem do rumianego koloru. Chcąc je podać z sosem, ułożyć je następnie w rądlu, dodając masła ż patelni, przysypać trochą bułki, wlać kilka łyżek smaku z wygotowanej pietruszki, wcisnąć trochę cytryny i zagotować kilka razy, aby miały krótki sos zrazowy; jeżeli sos nie dość brunatny, wlać odrobinę karmelu. Nadziewanie przyrządza się w następujący sposób: usiekać jak najdrobniej lub utrzeć kilka cebul i przesmażyć z masłem, gdy przestygnie wsypać łyżkę tartej bułki, nieco pieprzu, wbić całe jaje, wymieszać dobrze i nadziewać zrazy.

Edited by damiance
Link to comment
Share on other sites

Hej Axe,

 

nie wiem co wrzuciłeś na knives bo nie mam tam konta :) ale rozumiem, zę może pomoże :)

 

co do wyprawy - każdą skórę można spróbowac wyprawić. Ryba musi być w miarę duża bo w procesie garbowania utrata powierzchni skóry ryby dochodzi podobnież do 50% (kurczy się). Natomiast do pierwszej próby możemy spróbowac ze skórą mniejszą.

Co do innych skór to się zastanawiałem nad węgorzem (chociaż wyprawine skóry z węgorza można kupić więc to się chyba nie opłaca?) i sumem ( czy sum ma łuski?)

 

Gdyby ktoś został postawiony przed zagadką jak pozyskać skórę:

skórę należy zdjąc z ryby (odskurować - tak to się chyba fachowo nazywa) tak aby je nie uszkodzić, może nawet być zdjęta częściowo z mięsem, to do usunięcia potem. Należy skórę zasolić dużą ilością soli, zrolować, zapakować do jakiegoś worka i do lodówki :)

 

jutro będę się najprawdopodobniej widział z osobą która zdeklarowała się pomóc w temacie, Jeżeli jeszcze jakieś istotne wytyczne pozyskam to dam znać

 

pozdr

D

Link to comment
Share on other sites

Zasolenie skóry to raczej typowy zabieg konserwujący (w takiej postaci docierają skóry nawet do wyspecjalizowanych firm w Polsce i następnie przechodzą cały warsztat mokry - następnie "wracają" do firm docelowych i mamy firmowanie - zwyczajnie u nas jest taniej - i tak rodzi się marka ;) ).

Sądzę po wczorajszych wpisach ,że coś wypali .Liczba zainteresowanych tematem była mi widoczna już w pierwszej minucie od pojawienia się tematów :)

Więc może uda się coś ciekawego skleić w tym temacie .Była wszak próba własna kolegi na Knives.pl z skóra z kurczaka ,lecz temat garbowania jak już wiemy (bez praktyki ) wcale nie jest łatwy do ogarnięcia ,to jednak nawet "domowe zasoby" surowcowe kuszą niezmiernie - pewnie z zaskrońca trudno było by buty sklecić to już np pochewkę na nóż raczej by się dało - no nawet o ropuchach nie wspomnę ;) Wszak są pod ochroną .

Link to comment
Share on other sites

Powołaj no pewnie - zaraz usuniemy temat :D;)

Ja bym atakował - na poważnie ,bo gra warta świeczki - jeśli będzie wynik dodatni z całej akcji to jest szansa rozwinięcia tematu i to dość mocno.

 

ED

A może własnoręcznie ?

https://maps.google.pl/maps?q=jezioro+studzieniczno&daddr=Jezioro+Studzieniczno&hl=pl&sll=53.988395,17.064171&sspn=0.131812,0.308647&geocode=%3BCXCTzSDbrQR7FWqYNwMdWIQDASllNfQ6X_QBRzGudAHfsATFhA&hnear=Jezioro+Studzieniczno&t=h&z=15

Link to comment
Share on other sites

dzięki !

 

po dzisiejszym dniu widzę, że temat jest realny. Jedyne co mnie zastanawia na dłuższą metę to to że w tej skórze są płytki kostne w 2 rzędach co oznacza, że nie jest to skóra tak elastyczna jak węgorza, suma czy rekina. Zastosowanie raczej na płaskie powierzchnie ... więc portfela z tego nie będzie, chyba że skóra byłaby z bardzo dużej sztuki (nierealne) wówczas można powycinać kawałki te bez płytki.

 

W każdym razie paski do zegarków powinno się dać zrobić.

 

zobaczymy ..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dawno nie zaglądałem na forum. Jesiotry są wyprawiane, skóra jest bardzo bardzo sztywna przynajmniej ta którą ja miałem i wygląda jak dinozaur ale i paski do zegarków i portfele da się zrobić J

 

A oto przykłady ;P Portfel na ostatnim zdjęciu pod paskiem z rekina

 

Swoją drogą poza dwoma pasami wyrostków kostnych jest mnóstwo mniejszych czasem ostrych kropek małych gwiazdek też chyba kostnych w końcu ryba ta pamięta czasy dinozaurów

 

 

IMG_6653.JPG

 

IMG_6726.JPGIMG_0183.JPG

Edited by Denik
Link to comment
Share on other sites

To prosty portfelik, na trochę drobnych i kartę. Potrzebowałem czegoś niedużego i puki co sprawuje się bardzo dobrze ;). Skóra jest bardzo mocna na rozciąganie, zresztą jak wszystkie ryby. Po zawoskowaniu mięknie i nawet ładnie pracuje, ale.... Wadą są niestety kostne wyrostki mimo że ładnie wyglądają skóra przy nich lubi pękać podczas zginania podobne efekty są gdy zegnie się skórę na pół. Dlatego przynajmniej tak wyprawiona jak ja miałem nadaje się raczej na jakieś większe płaskie wstawki, karwasze i inne niezbyt pracujące elementy.

IMG_1620.JPGIMG_1621.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.