Jump to content

Orginale buty do sportu najlepsze?

Guest 3BUTY
 Share

Recommended Posts

Guest 3BUTY

Słyszałam, że obuwie sportowe orginalnych marek jest najlepsze czy to prawda? Czy wy też kupujecie takie buty orginalne do biegania czy na rower?

• 5 weeks later...
  • 1 month later...
Guest SportowiecPL

he nie no z całym szacunkiem kolego, czy chodzi ci o markę czy o bieganie ? jak biegasz musisz mieć buty do biegania, lekkie, zgrabne, wytrzymałe np:

big.jpg

to jest najtańsze wyjście jak narazie, potem już będziesz wiedział o co dokłądnie w tym wszytskim chodzi. Nie możesz w nich dymać cały czas do rorobty czyba że w pracy biegasz ;/ to można jakoś to połączyć ?zgadza się no_problem ?

Dobrze, żeby buty były "dedykowane" do konkretnej dyscypliny, kwestia firmy czy oryginalności jest chyba drugoplanowa. Jak idziesz grać z chłopakami w piłkę na halę, to zakładasz halówki, a nie korki. Ja tak samo z moją żoną, gdy idziemy biegać, zakladamy biegówki, a nie jakieś trampki. Jak człowiek miał 15-lat to mu było wszystko jedno, teraz trzeba bardziej uważać na to, w czym się trenuje itd. Nie wypbrażam sobie sytuacji, że idziemy poprzebijać sobie sobie z drugą połówką w tenisa na mączkę i nie mam butów usztywnionych na pięcie do tego sportu. A czy to są najki, adidasie czy inne asicsy to już najmniejszy problem.

Guest marakesch

Spróbuj pobiegac maraton w zwykłych butach, może dobiegniesz do 10 kilometra. Mam znajomych, którzy biorą udział w tej akcji "Polska biega", który organizuje Wyborcza, Mówili mi, że przed najważniejszym startem jechali gdzieś do Wawy do sklepu, gdzie robili im buty na zamówienie, indywidualnie dostosowywane do kształtu stopy i stopnia nacisku na poszczegolne części stopy (tak wyliczano stopień amortyzacji obuwia) Nie znam się na tym dokładnie, ale twierdzą, że bieganie w takich butach i w zwykłym obuwiu, to jak jazda mercedesem w porównaniu do rajdu "maluchem".

Boję się myśleć dlaczego :), maz zafundował mi reebok easytone, podobno wszytskie kobitki w tym chodzą, no cóz. Buty fajne, choć na początku trudno się przyzwyczaić do wypukłej podeszwy i bardzo miękiej wkładki. Nie są to buty do biegania - raczej na spacer.

Edited by nie_problem
Bez uzgodnienia z administracją forum nie raklamujemy serwisów wyprzedażowych i innych stron bez wyraźnego powodu lub uzasadnienia.

• 2 weeks later...

według mnie warto kupując obuwie sportowe zainwestować w jakąś dobrą i znaną markę. Ja osobiście nie noszę butów sportowych, ale syn znajaomej bardzo często kupuje buty sportowe znanych marek i bardzo sobie chwali. Za wytrzymałość, wygląd no i ogólnie eksploatacje tych butów.

• 2 weeks later...

znana marka nie jest gwarancją dobrych butów sportowych, jak tutaj ktoś pisał. Może nie jestem wielkim ekspertem obuwniczym, jednak jestem fanatykiem sportów. Buty sportowe to jeden z tych rodzai butów, które należy przymierzyć indywidualnie, nie w sieci online. Pierwszą zasadą nie jest design tylko wygoda i nią należy się tu kierować.

• Like 1

Bardzo trafna uwaga :)

To jak kupno auta terenowego na niskoprofilowych oponach .

Należny pkt reputacji dodano ;)

znana marka nie jest gwarancją dobrych butów sportowych, jak tutaj ktoś pisał. Może nie jestem wielkim ekspertem obuwniczym, jednak jestem fanatykiem sportów. Buty sportowe to jeden z tych rodzai butów, które należy przymierzyć indywidualnie, nie w sieci online. Pierwszą zasadą nie jest design tylko wygoda i nią należy się tu kierować.

• 2 months later...

na rower to buty SPD z pedałami. Z tego co mi wiadomo to shimano robi jedne z lepszych i wygodniejszych. Ale to pewnie kwestia gustów.

polecam shimano (spd- shimano pedaling dinamics) lub same pedały Crank brothers (tzw. ubijaki). Buty shimano zupełnie wystarczą, choć są też lepsze i nieco droższe marki. Do biegania asicsy i te trzeba już na pewno dobrać pod styl biegania ( nie mylić z techniką) w specjalistycznym sklepie. Mi w RBF-ie w Szczecinie filmowali bieg na bieżni i ustalili że mam neutralny styl ( możliwe jeszcze Pronowanie i Supinowanie) po czym pokazali kilka butów dla mnie.

post-660-0-94155900-1360330748.jpg

renzo-2-junior-nike.jpg

Ciekawe obuwie , znalazłem je na jednej z aukcji allegro . nie kosztują dużo , a według opini w internecie są wygodne i wytrzymałe :)

Do czego?post-660-0-94155900-1360330748.jpg to są buty do biegania, bardzo wygodne, polecam.

A zdecydowanie nie polecam biegania w tych nike'ach. to wygląda jak buty na deskorolkę albo bmx'a.

Oczywiście da się w nich biegać ale na pewno nie jest to ani wygodne ani zdrowe.

Pozdrawiam :)

Edited by Nowy