Krizg77 Posted July 14, 2012 Report Share Posted July 14, 2012 Witam ...minęło trochę czasu od poprzedniej (debiutanckiej) pary moich bucików ...no cóż głównie zajmuję się naprawą, robienie butów od podstaw to bardziej hobby, pasja..., na którą rzadko ostatnio mam czas - niestety ...nie bez znaczenia jest również fakt, że robienie butów to dla mnie nowy dział, kierunek (szczególnie cholewkarstwo) i schodzi mi przy tym bardzo duuużo czasu... ...no kopytka już mam... ...no i wykroje też... ...i szyję, szyję, szyję... kleję, kleję, kleję... i... ...no na koniec ocywista oczywistość pielęgnacja, do takich bucików (wielosezonowych) preferuję tłuszcz: https://multirenowac...kor-saphir.html ...odżywia, impregnuje i daje delikatny połysk... BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 14, 2012 Report Share Posted July 14, 2012 A niech Cię Wiedziałem, że coś knujesz Ale jak masz takimi perełkami sypać, to spiskuj tam ile wlezie :) Jeżeli będziesz miał chwilę to pokaż proszę buty na modelu może jeszcze. Okrutnie szybko się uczysz cholera. Aż strach pomyśleć co będzie dalej A może Ty już po kursie w Koronya jesteś? Następnym razem skórzane podeszwy? Te które mieliśmy oddaliśmy jednak, ale może na kolejnych targach ktoś nam podrzuci - to już wiem komu podsyłać No i w razie czego damiance czasem dysponuje jakimiś Randenbachami aus lederfabrik - a z nim zawsze można się dogadać Gratulacje szczere i trzymam kciuki za dalsze realizacje Dzięki bardzo za fotorelację. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 (edited) witajcie, fajnie obserwować progres. Proponuję jak najszybciej przerzucić się na kopyta drewnianie o klasycznym kształcie bo na te nie mogę patrzeć Krizg77 spróbuj o kopyta zapytać np. tutaj (chyba że znasz ten adres?): Pracownia Modelarska Reja 11 05-200, Wołomin tel. 227870975 tel. kom. 693077176 do następnego! Edited July 15, 2012 by damiance Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Słuszna uwaga. Szycie miarowe to przede wszystkim kształty klasyczne i chyba w tym kierunku trzeba dryfować, bo klasyka nigdy nie przeminie, a jej zwolennicy zawsze docenią hand made. Ale mi i tak czarnulki przypadły do gustu Krizg77, podjąłbyś wyzwanie uszycia czegoś na klasycznym kopycie? damiance, Krizg77, który z klasycznych kształtów w Waszej ocenie jest najłatwiejszy do wykonania? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest belzebub Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Jak bym mógł dodać swoje trzy grosze, pamiętam z pierwsze relacji przy szyciu cholewek nie widziałem międzypodszewek. Pytanie czy zostały zastosowane jak były to jakie, bo jest to bardzo ważne Jezeli chodzi oszycie na miare to wydaje mi sie ze bez znaczenia pozostaje czy klasyka czy nie a co do kopyt bo bez znaczenia jest czy drewniane czy nie, mało tego powiem ze z tworzyw mozna przerobić, poprawić kształt itp a drewnianych już nie. Mam dostęp do produkcji kopyt jezeli to kogoś oczywiście interesuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Cenne info o kopytach Ktoś tu wcześniej rozpytywał o kopyta właśnie i proszę - już mamy kilka namiarów Dzięki. Jezeli chodzi oszycie na miare to wydaje mi sie ze bez znaczenia pozostaje czy klasyka czy nie Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że najlepsze pracownie miarowego szycia obuwia opierają się jednak na klasycznych kształtach, które nie przemijają. Te właśnie pracownie mają się dobrze i coraz lepiej - ludzie są skłonni godnie płacić za ręcznie wykonaną klasykę na wysokim poziomie - stąd moja sugestia, ale ja się na te klasyki napatrzyłem i może zachorowałem na nie za bardzo Jeżeli są pracownie szycia miarowego, które dobrze prosperują szyjąc "nieklasykę" bardzo proszę o linki - chętnie poszerzę horyzonty. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted July 15, 2012 Author Report Share Posted July 15, 2012 Bardzo dziękuję za wszystkie opinie są dla mnie bardzo ważne i pomocne Proponuję jak najszybciej przerzucić się na kopyta drewnianie o klasycznym kształcie... ...zanim zacznę myśleć na poważnie o szyciu miarowym (komercyjnym) muszę najpierw dopracować cholewki (wykroje, szycie, nazuwanie) a do tego jeszcze kawałek drogi... ...i zgadzam się w 100% z "belzebub" , że w sumie nie jest najważniejsze na drewnach czy nie, klasyczne czy nie... dużo rozmawiam z ludźmi (klientami mojego warsztatu) głównym kryterium tego czy ktoś zamówi buty miarowe czy nie, jest wysokiej klasy skóra, wygoda i gwarancja trwałości pamiętam z pierwsze relacji przy szyciu cholewek nie widziałem międzypodszewek ...wierzchy grubość 1,3mm podszewka 0,8mm daje ponad 2mm - myślę, że przy tej grubości nie trzeba wstawiać międzypodszewek (dzianinowych), w profesjonalnych pracowniach wstawiają wzdłużne skórzane wzmocnienia boczne i z czasem dojdę do tego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Jak bym mógł dodać swoje trzy grosze, pamiętam z pierwsze relacji przy szyciu cholewek nie widziałem międzypodszewek. Pytanie czy zostały zastosowane jak były to jakie, bo jest to bardzo ważne Jezeli chodzi oszycie na miare to wydaje mi sie ze bez znaczenia pozostaje czy klasyka czy nie a co do kopyt bo bez znaczenia jest czy drewniane czy nie, mało tego powiem ze z tworzyw mozna przerobić, poprawić kształt itp a drewnianych już nie. Mam dostęp do produkcji kopyt jezeli to kogoś oczywiście interesuje. Mam tylko drewniane kopyta i przerabiam je bez problemu jak chcę, nie wiem czy można tak zrobić z plastikowymi, Wystarczą ścinki skóry np:karkowej,klej,kołki no i oczywiście szlifierka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest belzebub Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 W profesjonalnych pracowniach mało kto już robi na skórach grubości 1,3 tendencja jest spadkowa nawet wieksze firmy które robia to na wieksza skale dwoja skórę do grubości 0,8 a podszewka 0,6 mam pare takich parek miekkosc przedewszystkim,a przy takich grubosciach wzmocnienia bedą widoczne na bank. Mało tego garbarnie produkuja już cielaka w granicach 1,00 a nawet 0,9 A poza konkursem starzy szewcy takie wzmocnienia ,,wzdłużne " nazywali ,, inwersztyn'' ta nazwa nawet po dzień dzisiejszy jest w obiegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Mam tylko drewniane kopyta i przerabiam je bez problemu jak chcę, nie wiem czy można tak zrobić z plastikowymi, Wystarczą ścinki skóry np:karkowej,klej,kołki no i oczywiście szlifierka. Jak najbardziej mozna to robić na plastikowych kopytach. Ja "rasuje" plastikowe kopyta korkiem róznej grubości. Przyklejam je klejem szewskim szybkoschnącym i szlifuje papierem ściernym. Korek jest miękki i szlifowanie przebiega błyskawicznie. Jedyną wadą plastikowych kopyt jest to, że żaden tusz, flamaster itd nie trzyma się zadawalająco. a 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest belzebub Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 a ze tak zapytam do czego ten tusz flamaster itd na kopycie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Na przykład, żeby narysować linię środkową (przy robieniu szablonów), żeby zaznaczyć miejsce gdzie ma leżeć język i z tyłu na pięcie góra wierzchu cholewki (przy zaciąganiu cholewki, żeby nie zeszło na dół). W poprzednim poście na temat kleju, którym kleje korek do plastikowego kopyta wkradł się błąd. Tym klejem jest butapren. Ten szybkoschnący nie trzyma dobrze. a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
QJAWwAC1# Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Witam. Jestem nowym użytkownikiem tej strony. Bardzo ładnie wyglądają te buty. Co do nadkladania kopyt/ heskowania / używam poligum który po podgrzaniu bardzo dobrze układa się na kopycie .Spróbuj . Pozdrawiam Jacek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Witam, poniżej są kopyta z tworzywa, poszerzone po bokach gdzieś o 7 mm. Obklejam je korkiem. Pierwszą warstwę przyklejam butaprenem, bo tylko ten trzyma, następne warstwy już klejem szybkoschnącym. Mam korek od grubości 1 mm do 5 mm. Gdybym miał to robić skórą to by mi już na cukierki nie starczyło. Przy większych przeróbkach (więcej materiału po bokach) już doklejam elementy z drewna na distal. Tworzywo też ma tą zaletę, że przy obrabianiu korka papier ścierny czy też tarnik ślizga się po kopycie i ładnie obrabiam sam korek. Przy drewnianych pewnie porobiłbym głębokie bruzdy. Plastikowe kopyta mają jeszcze jedną zaletę. Korniki ich nie jedzą. a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Ja też się przyłączam do pochwał. Chodzę od czasu do czasu do znajomego szewca na pogaduszki i on po 8 godzinach przy naprawach już na buty nie może patrzyć. Stąd druga pochwała, że jeszcze masz siły po godzinach w szycie się bawić. Kilka uwag. Tak na moje oko to rygle trochę są za krótkie. Pomarszczyła ci się podszewka na jednym z języków i chyba w jednej pięcie. Brzegi obłożyny powinno się wpierw ścienić a potem założyć. Bardziej estetycznie to wygląda. Chyba byłes tak przepełniony dumą ze swoich pierwszych butów i chęcią pochwalenia się na forum, ze zapomniałeś wkleić wkładki na podpodeszwę. Jestem pełen podziwu nad spsobem przyklejenia i obrobienia podeszew. Chciałbym pobrać kilka lekcji u ciebie w ich klejeniu. Widzę, że dzieki temu forum rośnie konkurencja dla pracowni Kielmana. a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts