Barny3 Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Witam wszystkich ! To pierwszy post. Mam następujący problem, przemaka mi jeden but, myśle że jest przebita podeszwa bo pod stopą czuję zawsze wode najpierw i to dosłownie po paru chwilach chodzenia po mokrym, drugi but jest cały czas suchy w środku, chociaż na zewnątrz już jest mocno zamoczony (buty to Catepillary z gumową podeszwą), ale nie moge zlokalizować miejsca przebicia, wyginam podeszwe na boki ale nic się nie pojawia, tzn. nie ma śladu przebicia. Może jest jakiś sposób zlokalizaowania tego przebicia, tak jak zanurzenie np dętki w wodzie Ale w tym przypadku to nie wchodzi w grę Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 5, 2012 Report Share Posted June 5, 2012 Witam! Można nalać wody do środka i zobaczyć którędy ucieka - haha Ale no butów nie powinno się przemaczać, to nic dobrego i może być jeszcze gorzej, zatem nie polecam Jeżeli faktycznie ciężko ze zlokalizowaniem problemu, warto podejść do szewca, który zdiagnozuje problem w 3 minuty pewnie, a może i coś zaradzi Zwróć jeszcze uwagę czy przypadkiem na łączeniu podeszwy z cholewką nie ma szczelin, może tam doszło do śladowego odklejenia lub rozszczelnienia. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barny3 Posted June 5, 2012 Author Report Share Posted June 5, 2012 Zwróć jeszcze uwagę czy przypadkiem na łączeniu podeszwy z cholewką nie ma szczelin, może tam doszło do śladowego odklejenia lub rozszczelnienia. Nie ma za bardzo żadnych szczelin, wygląda to łaczenie dosyć solidnie. Staram się omijać kałuże i wszelkie "zaglębienia" z wodą, a i tak przemakają, dlatego mniemam że to przebita podeszwa i "zasysa" wode przy chodzeniu. Miałem już kiedyś tak w innych butach, i znalazłem tam wbity kolec z krzaka jakiegoś. Jeżeli faktycznie ciężko ze zlokalizowaniem problemu, warto podejść do szewca, który zdiagnozuje problem w 3 minuty pewnie, a może i coś zaradzi Chyba tak w końcu zrobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barny3 Posted June 6, 2012 Author Report Share Posted June 6, 2012 Byłem u szewca wczoraj i powiedział że nie za bardzo można to zrobić, że nawet jakby się udało znaleźć to przebicie to i tak nie będzie jak tego wyczyścić i zakleić. Szukałem wczoraj tej dziury, woda, mydło, myślałem że się jakieś bąble pojawią, ale nic nie widać. Jedno łaczenie tworzywa na podeszwie (bo podeszwa jest jakby z dwóch rodzajów gumy nachodzących na siebie) wygląda jakby troche przesunięte było, może to własnie to. Zakleje i się zobaczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted June 9, 2012 Report Share Posted June 9, 2012 Jesteś 100% pewny , że to podeszwa? Impregnujesz buty ? Czym i jak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted June 10, 2012 Report Share Posted June 10, 2012 cZoŁeM ...wstaw link lub fotę bucików CAT-ma kilka rodzajów podeszew, to będzie można poradzić coś więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barny3 Posted June 11, 2012 Author Report Share Posted June 11, 2012 Jesteś 100% pewny , że to podeszwa? Impregnujesz buty ? Czym i jak ? Nie impregnuje butów. Myśle że to podeszwa bo przemaka tylko prawy i to bardzo szybko, jak jeszcze góra buta nie jest bardzo mokra. Zawsze najpierw mam mokro w bucie. ...wstaw link lub fotę bucików CAT-ma kilka rodzajów podeszew, to będzie można poradzić coś więcej To takie buty: http://www.soulshop.pl/product-pol-1151679087-CHAOS-.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 cZoŁeM Myśle że to podeszwa bo przemaka tylko prawy i to bardzo szybko, jak jeszcze góra buta nie jest bardzo mokra. Zawsze najpierw mam mokro w bucie. ...stawiam na podeszwę (trudno stwierdzić to na 100% nie trzymając go w rękach) prawdopodobnie masz podeszwy z "kratownicą" na śródstopiu w niektórych miejscach podeszwa ma 1mm grubości szczególnie przy protektorach (wystarczy niewielka dziurka i przy zgięciu buta zasysasz wodę) ...możesz to sprawdzić: - rozsznuruj i wyciągnij sznurówy, - wychyl maksymalnie język (mam nadzieję, że nie jest mocowany w sys. bocznych gumek), - wyjmij wkładkę (mam nadzieję, że nie jest klejony na całej powierzchni), - podpodeszwy masz prawdopodobnie tekturowe (mogą być tekstylne) jeżeli przemokły i chodziłeś w nich to prawdopodobnie zobaczysz (wyczujesz palcami) poprzeczne wgłębienia i wybrzuszenia... ...sprawdź i daj znać BEDZIEM CUŚ RADZIĆ cZuWaJ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wasx Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 a może po prostu zrób sobie podkładkę pod wkładkę- z grubej gumy. no but straci właściwosci wentylacyjne no ale cos za cos. Podklej wkładkę klejem wypełniającym na to połóż swoja wkładkę i jeśli faktycznie to od spodu przemaka to doraźnie powinno pomóc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest CitySport Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 To chyba najbardziej sensowny pomysł w przypadku kiedy masz przebitą lub przetartą podeszwę- zrób sobie dodatkową podkładkę z grubej gumy i zobaczysz czy w praktyce będzie to wygodne i czy zda egzamin,moim zdaniem tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bonifacy Posted November 13, 2017 Report Share Posted November 13, 2017 Trzeba się zabawić w obuwniczego detektywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts