Jump to content

Czyszczenie i renowacja Crockett&Jones Devon 7

eye_lip
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Jakiś czas temu udało mi się kupić ok. 40-letnie C&J w stanie N.O.S.

Buty nie były nigdy noszone, ale trochę zmęczone, wyblakłe, miały różne plamki. Dodatkowo rozchodząc je w domu zaplamiłem tłuszczem i wyglądały tak:

pOICE.jpg

9PRNK.jpg

Po konsultacji z multirenowacją.pl postanowiliśmy spróbować odnowić je następującymi preparatami: Saphir Nettoyant Omni'nettoyant (pierwszy z lewej), Saphir Renovateur w kolorze ciemny brąz (drugi z lewej):

zestaw_saphir_mdor5.jpg

oraz Avel Hussard:

large_avel-hussard.jpg?updated_at=1327786110

Na pierwszy ogień poszedł Saphir Nettoyant Omni'nettoyant:

oP57N.jpg

lhOJL.jpg

Usunął on większość plam, ale pozostały też takie do któych postanowiłem użyć Avela. Avel zadziałał dobrze, ale napotkałem pewien problem - w miejscach gdzie go użyłem, na obrzeżach "plamy" która czyściła, płyn się skoncentrował i otoczył "plamę" ciemniejszą otoczką... a więc postanowiłem to zniwelować zowu za pomocą Saphir Nettoyant Omni'nettoyant - udało się po kilku próbach.

Po wyschnięciu użyłem renowatora który nadał zupełnie inny, świeży głeboki kolor - kilkukrotnie. Buty wyglądają teraz zupełnie inaczej, jak nowe (no są w końcu :) ):

LCvqT.jpg

tpEEN.jpg

Jedyny problem jaki powstał to, że włos się różnie układa i w zależności od padania światła w niektórych miejscach buty są jaśniejsze a w niektórych ciemniejsze momentami - nie umiem tego zniwelować, czesałem twardą szczotką z borsuczego włosia, ale mimo tego nadal jest taki efekt. Macie pomysł jak rozwiązać ten problem?

• Like 1

Świetne buty i doskonała robota :)

Ja osobiście lubię te zróżnicowane odcienie na zamszakach - czasem specjalnie paluchem przejadę :)

Nie jestem pewien na ile twarde jest włosie borsucze, ale może spróbuj typową szczotką do zamszu (mosiężną) ułożyć włos wedle preferencji.

saphir_bdc_zamsz_nubuk.jpg

Dzięki za fotorelację :)

pozdrawiam

cZoŁeM laugh.gif

Bardzo fajna relacja, nadałeś im "nowe życie" kosztowało to "trochę" czasu i wysiłku ale efekt - jak dla mnie - oszałamiający rolleyes.gif

Jedyny problem jaki powstał to, że włos się różnie układa i w zależności od padania światła w niektórych miejscach buty są jaśniejsze a w niektórych ciemniejsze momentami - nie umiem tego zniwelować, czesałem twardą szczotką z borsuczego włosia, ale mimo tego nadal jest taki efekt. Macie pomysł jak rozwiązać ten problem?

...zamsz, nubuk to materiały delikatne (ekskluzywne); jest to naturalna (pożądana) właściwość zamszu i mi osobiście to "rozczochranie" bardzo się t podoba...smile.gif

...moim zdaniem na zamszu nie osiągniesz jednolitej powierzchni bo włoski mizdry w zależności od długości i kąta pochylenia mają różne odcienie (im dłuższe włoski tym kontrast jest większy)... czesanie daje krótkotrwały efekt bo włoski są miękkie...sleep.gif

...jeżeli zaczniesz nakładać coś na buciki - typu pasty, kremy itd - uzyskasz efekt odwrotny od zamierzonego nierówne, popękane... no po prostu katastrofalny efekt i buty będą nadawały się do kosza...mellow.gif