dorszbmx Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Witam. Kupiłem sobie ostatnio nike 6.0 mavrk low 2, takie o: http://www.static.urbancity.pl/images/product/15553.276566.Z.nike-mavrk_low_2_mineral_blue_obsidian_white.JPG . Mam je jakiś miesiąc i były bardzo brudne, więc wyczyściłem jednego skórką z chleba (wyczytałem na necie, but się wyczyścił, ale z zamszu zrobiły się takie odstające włoski. Drugiego ciepłym mlekiem (też sposób z neta) i bardzo ładnie się wyczyściło. Po mleku zamsz zrobił się taki strasznie sztywny, nie wiem czemu, a ten but co go czyściłem chlebem stracił kolor, też nie wiem czemu. Jest jakiś sposób na przywrócenie butowi normalnego koloru? Bo jest to trochę denerwujące- dwa inne kolory butów. Wieczorem dodam jakieś zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Witamy witamy Istnieje temat związany z zapytaniami - trzeba rozważnie popatrzeć .(przeniosę jeśli tematu nie zamierzasz rozwijać i ten zniknie) Pokaż nam linki gdzie "sprzedają takie mądre rady" Zdjęcia wskazane (istnieje opcja załącznika do postu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorszbmx Posted April 17, 2012 Author Report Share Posted April 17, 2012 (edited) Jestem nowy na forum, więc nie ogarniam tak dobrze np tu: http://stylio.pl/studiostylu-jak-czyscic-zamsz Gdy zabrudzenia są niewielkie czyścimy je: skórką od chleba - wewnętrzną stroną skórki pocieramy o zamsz (uwaga: chleb powinien być co najmniej 2-dniowy!) miękką gąbką namoczoną w ciepłym mleku gumową szczoteczką gumką od ołówka AXE316 - przenieś mi ten temat proszę do odpowiedniego działu bo chiałbym jednak, żeby temat się rozwijał, bo gdy dodam fotkę to powiecie czy ta się buta "uratować" Edited April 17, 2012 by dorszbmx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Cześć No nie jeden już tak zaprawił buty Jeżeli skóra się nie odbarwiła - Odplamiacz do zamszu Saphir Omnidaim powinien pomóc. Jak odbarwiona to będzie ciężej, bo nie wiem czy dostaniesz Renovator do zamszu w takim kolorze. Wstaw fotki - pomyślimy konkretniej. Na razie gdybanie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Niezbadane są wyniki google Robiłeś tak jak napisano ? Roztwór mleka z soda czy na skróty ? Skórka świeża czy czerstwa ( wiem że Czesi czerstwe uważają za świeże ) Tak na poważnie to sam ten wpis jest chyba z XVIII w. Mleko nie wytarte bardzo ładnie dzięki (kazeinie zawartej) usztywnia skórę . Wybacz ,że trochę brechtamy z powodu jak sobie niesymetrycznie załatwiłeś sprawę - ale fetyszysci już tak mają do siebie Temat może zostać - jednak tylko pod warunkiem ,że napiszesz coś sensownego o tych butach ,a nie tylko, że Houston mam problem Taki problem może spotkać nawet Walonki Poradzimy poradzimy - dawaj foty . Przebiegły Admin nr1 widzę już załatwił sprawę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorszbmx Posted April 17, 2012 Author Report Share Posted April 17, 2012 Samo ciepłe mleko + gąbka. Skórka czerstwa. Nie wiem co jeszcze mogę o nich napisać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Próbowałeś szczotki mosiężnej ? Poważne pytanie . Samo mleko ...ot nie doczytałeś wszystkiego widzę A skórka działać miała dokładnie tak samo jak szczotka mosiężna . Z mlekiem będzie gorzej . Niestety licz się teraz z różnicami kolorów . Dobra nie_problem lecz gościa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Podtrzymuję: 1. Omnidaim Saphir: http://multirenowacja.pl/omnidaim-100ml-odplamiacz-do-zamszu-nubuku-i-tkanin-saphir.html Można najpierw pociągnąć ostro bez rozcieńczenia. Wykończyć już standardowo z rozcieńczeniem środka. Powinno ruszyć tę mleczną skorupę 2. Dobre szczotkowanie: http://multirenowacja.pl/szczotka-do-zamszu-i-nubuku.html 3. Zabezpiecz Nano Protectorem: http://multirenowacja.pl/nano-protector-spray-400ml-high-tech-protektor.html Powinno być lepiej. Jak nie to tylko malowanie (to nie żart) - stosunkowo prosto można zmienić kolor lub spróbować uzyskać podobny, mieszając farby pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorszbmx Posted April 17, 2012 Author Report Share Posted April 17, 2012 Nie próbowałem. Spróbować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Polecam . My wiemy ,że jesteśmy w XXI w. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Pewnie, że tak. Szczotkowanie zamszu to normalna pielęgnacja tego typu skór. Szczotkować i to systematycznie Taka szczotka powinna być w każdej szafce na buty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorszbmx Posted April 17, 2012 Author Report Share Posted April 17, 2012 Jutro sobie taką kupię. Czyli tylko te środki co podał nie_problem mogą wyrównać kolory? A możliwe jest rozjaśnić tego ciemniejszego buta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 Omnidaim to odplamiacz. Ma za zadanie usunąć to co na skórze zalega. Powinny odzyskać kolor. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts