nie_problem Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Wstęp do dyskusji: Czy to może być przyjemne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Dla oka i owszem Zależy od foty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 No tak Zdecydowanie lepsze ujęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Cóż ... Bez obrazy ,ale fakt faktem to podobne zjawisko jak z gorsetami kiedyś - o ile gorsety zmarły śmiercią naturalną ( chyba z powodu "mniejszej dostępności do obiektu" ) to szpilki widać przetrwały i raczej dłuuugo przetrwają bo faktycznie-optycznie sprawa ma się zjawiskowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Na marginesie szpilek ... http://www.wbutach.pl/topic/511-diy-order-of-shoes-porzadek-z-butami/page__view__findpost__p__6673 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 14, 2012 Author Report Share Posted May 14, 2012 Ała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Ale z progu wychodzą jak Małysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 29, 2012 Author Report Share Posted May 29, 2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted July 6, 2012 Report Share Posted July 6, 2012 Nie wiem ... Wymięknąć pod artyzmem czy pomysłem samym w sobie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 szpilki są wygodne. oczywiście to zależy od ich wysokości. myslę, że taka optymalna to 10cm. ale osobiście preferuje nawet wyższe. od święta można zaszaleć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 25, 2012 Author Report Share Posted July 25, 2012 W końcu głos w obronie high heels - już myślałem, że nikt ich nie lubi ... tylko kto je kupuje? :) Prawda jest taka, że damskie buty jednoznacznie kojarzą się ze szpilkami To chyba pierwsze skojarzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogusia27 Posted September 27, 2012 Report Share Posted September 27, 2012 Pozwólcie, że jako kobieta wypowiem swoje zdanie w tym temacie. Nigdy wcześniej nie widziałam fotografii numer 1 w pierwszym poście. Gdy ją zobaczyłam troszkę się przeraziłam, ale i jednocześnie zdziwiłam. Od kilkunastu lat noszę szpilki i to naprawdę sprawia przyjemność. Nie dość, że wygląda dobrze - tak jak wspomnieliście, to jeszcze dodatkowo są wygodne. Nie uważam abym była jakaś inna. Sądzę, że więcej kobiet nosząc szpilki odczuwa wygodę i komfort. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 27, 2012 Author Report Share Posted September 27, 2012 To ja będę dociekliwy - zawsze były wygodne, czy na początku było ciężko? Człowiek to taka dziwna istota, która nawet do bólu potrafi się przyzwyczaić Ale właśnie nie chciało mi się coś wierzyć, że pół świata cierpi z własnej nieprzymuszonej woli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marakesch Posted September 28, 2012 Report Share Posted September 28, 2012 Cóż ... Bez obrazy ,ale fakt faktem to podobne zjawisko jak z gorsetami kiedyś - o ile gorsety zmarły śmiercią naturalną No to by się pan admin mocno zdziwił, gorsety wcale nie zmarły śmiercia naturalną, twierdzę nawet, że zaliczają właśnie swój wielki come back:-) Co do szkodliwości noszenia szpilek, to jako facetowi cokolwiek trudno mi o tym mówić, ale wydaje mi sie, że jak wszędzie najgorsza może być przesada. Oczywiste jest dla mnie, że w pracy czy w domu kobieta chodzi ubrana w jakieś czółenka, czy sportowe obuwie, a wysokie szpilki zakłada na ekstra okazje czy wyjścia wieczorowe. Zresztą zwykłe szpilki, na kilka centymetrów, nie odkształcają tak stopy i nie przemieszczają cieżaru jak te ogromne, wysokie. Takie to mogą narobić bałaganu, jak tej pani poniżej:-/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 28, 2012 Author Report Share Posted September 28, 2012 brrrrr - to chyba jakaś totalna skrajność. To na pewno od szpilek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogusia27 Posted October 1, 2012 Report Share Posted October 1, 2012 To ja będę dociekliwy - zawsze były wygodne, czy na początku było ciężko? Człowiek to taka dziwna istota, która nawet do bólu potrafi się przyzwyczaić Ale właśnie nie chciało mi się coś wierzyć, że pół świata cierpi z własnej nieprzymuszonej woli hahaha No oczywiście, że na początku było ciężko, jednak nie dlatego, że bolało, a dlatego, że nie potrafiłam w nich chodzić. Poważnie piszę - NIE ODCZUWAŁAM I NIE ODCZUWAM żadnego bólu podczas chodzenia w szpilkach. Nie wiem skąd te pomysły. A te stopy wyżej to chyba od noszenia za małych szpilek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-sportowe.pl Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 To pewnie przykład jakiejś skrajności. Dziewczyny najczęściej uwielbiają szpilki i nikt ich faktycznie nie zmusza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogusia27 Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Właśnie, e-sportowe, zawsze mądre rzeczy tutaj pisze Panowie - Noszenie szpilek to CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ, a nie żadna męczarnia! Można to porównać do . . . Grania w piłkę nożną. To dla Was przyjemność czy męczarnia. Wiadomo, że to samo jest ze szpilkami, niektórym Panią się podoba, a niektórym nie - proste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Takie zniekształcone stopy mają również panowie, możecie wierzyć mam to na co dzień, rozciąganie pod haluksy lub zachodzące palce to często spotykane u obojga płci. O ile sprawa jest prosta w przypadku mężczyzny, półbut lub trzewik może być większy nawet o dwa numery o tyle jest problem z damskim raczej dopasowanym obuwiem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 11, 2013 Author Report Share Posted March 11, 2013 No nie, to nie może być zdrowe: http://www.youtube.com/watch?v=C19Tux1wanE Boli od samego patrzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Niestety obcasy powyżej 3,5 cm w długiej perspektywie czasu wpływają mało korzystnie. To jakie "spustoszenie" wyrządzą zależy od skłonności genetycznych i stylu życia użytkowniczek. Bez wątpienia obcasy przyczyniają się do zwiększenia nacisku na przedostopie. W połączeniu z dość ostrymi czubkami dość mocno oddziałuje na układ kostno-mięśniowy (dochodzi do przykrócenia i wydłużenia ścięgien i główki kości oraz same kości śródstopia zaczynają się rozjeżdżać. Dochodzi do obniżenia poprzecznego łuku, stanów zapalnych a w zaawansowanych stanach do pojawienia się bolesnych modzeli. Do póki nie boli temat jest bagatelizowany i sugestie o zmianie butów na bardziej proste są odrzucane. Gdy mocno boli zaczyn się szukanie rozwiązania. Często Panie mają problem z powrotem do butów bez obcasa lub małego obcasika. Dlaczego, niestety skraca się ścięgno achillesa, które powoduje ból łydek. Rozwiązaniem są ćwiczenia i stopniowe obniżanie obcasa. Obcas ma jeden plusik przy tych wielu minusach, wysoki obcas zmniejsza obciążenie pięty, ostroga piętowa raczej nie występuje i są mniejsze wstrząsy przenoszone na kręgosłup. Najbardziej bawią mnie stwierdzenia Pań, że jak ortopeda "naprawi" operacyjnie haluksa to będzie można znowu wyciągnąć butki. Niestety powrotu d obcasów raczej już być nie powinno. Ostatnio wyczytałem, że tworzenie się haluksów nie jest powodowane jedynie obcasami bo deformacje pojawiają się również u osób nigdy nie używających. Zauważono, że częściej koślawość paluch występuje u osób ze stopami płasko koślawymi. I hamowanie rozwoju deformacji powinno przebiegać ćwiczeniami oraz ustawieniem prawidłowym stopy (czyli właściwe wkładki). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 No to znamy już cenę uroku i powabu damskich nóg, kto chce niech płaci a kto nie chce płaci bo cena zbyt wysoka, nadrabia inaczej co prawda mężczyźni naj sam pierw właśnie na nogi wzrok swój kierują, ale potem rozum przejmuje inicjatywę i dostrzegają inne walory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 ale potem rozum przejmuje inicjatywę i dostrzegają inne walory Czasami niestety dopiero po latach dłuuugich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kinia Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 (edited) No właśnie haluksy ma moją koleżanka w wieku 25 lat, która zakłada obcas raz na rok... (studniówkę i czasem na sylwestra) Ja sama nie uważam żeby były wygodne, ale nogi wyglądają 10 x lepiej!! Można się poświęcić czasem Zresztą kobiety! która z nas wyglądałaby źle w takich ... ?! Edited March 12, 2013 by nie_problem - proszę nie spamować! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts