Jump to content

Skrzypiące buty

edwardus
 Share

Recommended Posts

To mały acz istotny problem dla tych, którzy nie lubią dziwnych dźwięków w trakcie chodzenia lub są tajnymi agentami. Moje doświadczenie w tym temacie po wielu przypadkach walki z tym mankamentem wskazuje, że prawie wszystkie przypadki to źle wklejona wkładka, podeszwa wewnętrzna. Jak to naprawić? Ja oderwałem skórzaną grubą podeszwę wewnętrzną tam był luźny długi pasek gumy i to on tarł pomiędzy podeszwą a podeszwą wewnętrzną. Innym razem profilowana wkładka tarła o brzeg buta wydając piekielne dźwięki temat załatwił kawałek kartki pomiędzy wkładką a butem. Prymitywne metody, ale szybkie i skuteczne. Są oczywiście inne przyczyny skrzypienia butów i pewnie bardziej profesjonalne metody.

Cześć :)

Zdarza się, że rozszczelniona podeszwa złapie wilgoć i zaczyna "śpiewać" :)

Zawsze się zastanawiałem jakie są przyczyny piszczących butów i jak temu zaradzić, ale nigdy nic ciekawego nie wymyśliłem haha :)

Może, ktoś nam tu sprzeda jeszcze jakiś patent? :)

Czy skrzypiące buty można oddać do reklamacji?

pozdrawiam :)

Czy skrzypiące buty można oddać do reklamacji?

...oszywista oszywisość, że można smile.gif ostatnio miałem taki przypadek po 3 reklamacji rzeczoznawca opisał to jako "zmęczenie materiału" blink.gif i odrzucił reklamację - z tego wniosek - aby nie męczyć "materiału" nie należy chodzić w butach wacko.gif

Zdarza się, że rozszczelniona podeszwa złapie wilgoć i zaczyna "śpiewać" :)

...rzadko zdarza się żeby "śpiewała" sama podeszwa - zazwyczaj śpiewa podeszwa w duecie z podpodeszwą smile.gif

cZuWaJ ph34r.gif

Dawno temu posiadanie skrzypiących butów było pożądane, skrzypiące buty informowały wszystkich, że są nowe.

Skóra podeszwy i wewnętrzna wkładka nie były sklejone na całej długości. Poruszająca się stopa powodowała wzajemne ocieranie się podeszwy i wkładki. Oczywiście dawno temu podeszwy i wkładki były skórzane.

Żeby skrzypiało musi być tarcie.

Kolejnym miejscem wydawania dziwnego dźwięku jest miejsce zginania buta po zewnętrznej stronie na zszyciu podeszwy, wierzchu i podeszwy wewnętrznej. Eliminacja przez zmoczenie buta lub zastosowanie oleju do skór (miejscowo).

Skrzypiące podeszwy z tworzywa przy wyeliminowaniu powyższych przyczyn jest urodą podeszwy i tyle. Jeżeli w podeszwie są jakieś wstawki z innego tworzywa możliwe, że coś jest źle wklejone.