Jump to content

Jasne bruzdy na licowej

materatz
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Słowem wstępu, trafiłem tutaj w poszukiwaniu sposobu impregnacji trekingowych butów a skończyło się na przeczytaniu forum od a do z :).

Zmieniłem też podejście i znaczenie terminu zadbane buty, większość mojej wiedzy musiała zostać przeformułowana, bo to co ludzie wyrabiają z butami i to co można zrobić ze skórą można nazwać śmiało sztuką.

Jako że na olej i tucana muszę chwilkę poczekać na warsztat wziąłem buciki swojej połówki w celu zapolerowania ich "na śline".

Kulturalnie zacząłem od szorowanka gąbką i mydłem glicerynowym poprzez nakładanie kremu w kolorze, kończąc na 2 warstwach czarnej pasty woskowej i pozostałych niezliczonych warstwach pasty woskowej bezbarwnej nakładanej i polerowanej ma mokro.

Połysk wystąpił a jakże ale zastanawiają mnie i wręcz irytują białe żyłki które powstały w miejscu gdzie skóra pracowała i są widoczne. I teraz quizz co zrobiłem nie tak ?

Dodam jeszcze że te białe rysy pojawiły się już w trakcie polerowania, czyli nie są efektem zginania trzewika.

post-242-0-53186300-1332500279_thumb.jpg

post-242-0-25776500-1332500319_thumb.jpg

post-242-0-86659200-1332500368_thumb.jpg

Edited by materatz

Witaj :)

Generalnie, jakość i rodzaj skóry ma znaczenie. Na wysokiej jakości skórach łatwiej osiągać trwały efekt, czasem nawet w miejscach gdzie skóra pracuje.

W tym konkretnym przypadku wydaje mi się, że zdecydowanie połysk należy robić tylko na czubkach i piętach - tam gdzie skóra jest gładka i nie pracuje.

Tam, gdzie nie posiada gładkiej struktury (zagięcia) wosk będzie się wykruszał. Tam stosuj krem.

W większości przypadków należy się trzymać zasady zobrazowanej na fotce:

ethandesuu.JPG

Myślę, że warto oczyścić buty i podjąć kolejną próbę :)

Pamiętaj, że pastę woskową należy nakładać w minimalnych ilościach (cieniutkie warstwy), a wody dosłownie kropelka :) No i lepiej czarną niż bezbarwną :)

Nie widać całego buta, ale czy nie ma tam elementów lakierowanych?

pozdrawiam

Witaj :)

Generalnie, jakość i rodzaj skóry ma znaczenie. Na wysokiej jakości skórach łatwiej osiągać trwały efekt, czasem nawet w miejscach gdzie skóra pracuje.

W tym konkretnym przypadku wydaje mi się, że zdecydowanie połysk należy robić tylko na czubkach i piętach - tam gdzie skóra jest gładka i nie pracuje.

Tam, gdzie nie posiada gładkiej struktury (zagięcia) wosk będzie się wykruszał. Tam stosuj krem.

Myślę, że warto oczyścić buty i podjąć kolejną próbę :)

Pamiętaj, że pastę woskową należy nakładać w minimalnych ilościach (cieniutkie warstwy), a wody dosłownie kropelka :) No i lepiej czarną niż bezbarwną :)

Nie widać całego buta, ale czy nie ma tam elementów lakierowanych?

pozdrawiam

Tylko kokarda na ostatnim zdjęciu ale ten element ominąłem, wydaje mi się że za grubo jednak pasty poszło. Zmyje to co nałożyłem i tym razem położę tylko czarną w znacznie bardziej symbolicznych ilościach na warstwę.

Jak na pierwszy raz chyba nie wyszło najgorzej ;)

Na tym bucie zdaje mi się położona jest właśnie bezbarwna pasta co daje ładną głębię. Capturegjhgsdfgh.JPG

Zrobię poprawki i zdam relację.

Dotyczy zarówno malowania jak i wosku - lepiej nałożyć 2 cienkie warstwy niż jedną grubą. Tam gdzie zagięcia i pracująca skóra - pasty woskowej nie kładź. Ewentualnie krem, jeżeli skóra tego wymaga.

Na fotce faktycznie piękny połysk i pewnie bezbarwna, choć warto pamiętać, że pasty woskowe to nie farby, mają minimalną ilość pigmentu, który rozkłada się po powierzchni skóry, pokrywają drobne ryski, ale nie kryją jednolicie. Tu równie dobrze mógł być użyty granat :)

Efekt na Twoich fotkach, pomijając spękania naprawdę dobry. Jeszcze kilka prób i będzie mistrzostwo świata :)

Chwal się koniecznie :)

pozdrawiam

Drobny szczegół chyba wam uszedł Panowie .

Na tych damskich bucikach mamy do czynienia jednak z dwoiną chyba na dodatek przez producenta źle pomalowaną .

Efekt widać jest taki ,że po kremie czy paście i tak pęknięcia powłoki malowanej wychodzą .

Żywica czarna (Javacur )

Lub po umyciu przygotować je do malowania ale farbą spirytusową, nie samo-połyskową - bo tak uczynił producent idąc na łatwiznę i efekt kupowania oczami jak widać osiągnął .

Pod spodem wyłazi teraz fakt primo złego malowania i secundo wyprawy chromowej tej skóry.

cZoŁeM laugh.gif

Kulturalnie zacząłem od szorowanka gąbką i mydłem glicerynowym poprzez nakładanie kremu w kolorze, kończąc na 2 warstwach czarnej pasty woskowej i pozostałych niezliczonych warstwach pasty woskowej bezbarwnej nakładanej i polerowanej ma mokro.

...na początku mojej "przygody" z Saphir-em miałem podobny przypadek...mellow.gif...byłem tak wkurzony i zawiedziony, że obiecałem sobie - nigdy więcej nie użyję tej pasty angry.gifangry.gifangry.gif...

...mój błąd polegał na tym, że na brązowe buty (oczywiście po uprzednim zmyciu Renomatem) nałożyłem pomarańczowy krem (żeby je rozjaśnić) i na to nałożyłem jeszcze jasno brązowy wosk (prawie żółty) chciałem w ten sposób nadać im połysk i jeszcze bardziej je rozjaśnić...dry.gif...i tu zaczął się dramat po chwili w każdym zgięciu pojawiły się jasne smugi (tak jak u ciebie happy.gif)...

...dopiero na gdy wnikliwie przestudiowałem porady na forum olśniło mnie:

- pasta woskowa nie jest do rozjaśniania i dajemy zawsze identyczną lub o "numer" ciemniejszą niż but (nie jaśniejszą jak ja sleep.gif)

- NIGDY nie nakładamy więcej niż trzeba im cieńsza powłoka tym lepiej sleep.gif

Myślę, że gdybyś skończył na "...kończąc na 2 warstwach czarnej pasty woskowej..." byłoby SUPER, tą bezbarwną chyba przedobrzyłeś...smile.gifsmile.gifsmile.gif

ps. jestem początkującym praktykiem...Ci dwaj wyżej rolleyes.gif to eksperci i dla mnie są autorytetami w tej dziedzinie cool.gifsmile.gifbiggrin.gif