piotr-cz Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 ... te których mam zdjęcia, pokaże w jednym temacie pojemność - 0,1l pojemność - 0,5l ...i na koniec kilka etapów przejściowych przy powstawaniu bukłaka o pojemności 1l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 0,5L jak znalazł Świetne. Pisałeś, że wysokoprocentowe płyny łapią specyficzny posmak. Domyślam się, że nie jeden płyn z bukłaka piłeś. Czy z wodą i inną oranżadą jest podobnie? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 No i z jakiej skóry ? Jak to formujesz i jak uszczelniasz ( mowa nie o korku oczywista) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr-cz Posted March 14, 2012 Author Report Share Posted March 14, 2012 Pisałeś, że wysokoprocentowe płyny łapią specyficzny posmak. Domyślam się, że nie jeden płyn z bukłaka piłeś. Czy z wodą i inną oranżadą jest podobnie? Napoje gazowane zdecydowanie odpadają. Co do wody to nie łapie posmaku wosku ponieważ wosk się w wodzie nie rozpuszcza. Natomiast w alkoholach, bardzo wolno ale się rozpuszcza, dlatego pojawia się ten posmak. No i z jakiej skóry ? Jak to formujesz i jak uszczelniasz ( mowa nie o korku oczywista) ? Skóra juchtowa wyprawiana roślinnie, grubość ~3mm Skórę szyje na płasko, później na mokro nadaję kształt upychając do środka gorący żwirek [taki do akwarium dla rybek]. Te drobniejsze są lepsze bo nie wypychają nienaturalnie skóry. Nagrzewam go w piekarniku i wsypuję do bukłaka ubijając co jakiś czas. Kiedy więcej się już nie da zostawiam na dzień, dwa do dokładnego wyschnięcia skóry, a następnie bukłak ląduje w kąpieli z gorącego wosku. Wosk wsiąka z zewnątrz i od środka. Trzymam tak długo jak długo na powierzchni wosku pokazują się bąbelki powietrza. wyciągam zostawiam do ostygnięcia, poleruję na zewnątrz i sprawdzam szczelność... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 Dbałość o rekonstrukcję bardziej Tobą z nimi powodowała ,czy nosiłeś się z zamiarem opasania tylko skórą np blaszanego ? Jak dla mnie to majstersztyk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 Jestem pod wrażeniem - dzięki za opis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.