Skocz do zawartości

Bukłaki...


piotr-cz

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałeś, że wysokoprocentowe płyny łapią specyficzny posmak. Domyślam się, że nie jeden płyn z bukłaka piłeś. Czy z wodą i inną oranżadą jest podobnie? :)

 

Napoje gazowane zdecydowanie odpadają. Co do wody to nie łapie posmaku wosku ponieważ wosk się w wodzie nie rozpuszcza.

Natomiast w alkoholach, bardzo wolno ale się rozpuszcza, dlatego pojawia się ten posmak.

 

 

No i z jakiej skóry ?

Jak to formujesz i jak uszczelniasz ( mowa nie o korku oczywista) ?

 

Skóra juchtowa wyprawiana roślinnie, grubość ~3mm

 

Skórę szyje na płasko, później na mokro nadaję kształt upychając do środka gorący żwirek [taki do akwarium dla rybek]. Te drobniejsze są lepsze bo nie wypychają nienaturalnie skóry. Nagrzewam go w piekarniku i wsypuję do bukłaka ubijając co jakiś czas. Kiedy więcej się już nie da zostawiam na dzień, dwa do dokładnego wyschnięcia skóry, a następnie bukłak ląduje w kąpieli z gorącego wosku.

Wosk wsiąka z zewnątrz i od środka. Trzymam tak długo jak długo na powierzchni wosku pokazują się bąbelki powietrza.

wyciągam zostawiam do ostygnięcia, poleruję na zewnątrz i sprawdzam szczelność...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.