Krizg77 Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 ...no ładne... ładne nie powiem ...jednak... PRAWIE JAK PATYNA... ... PRAWIE ROBI WIELKĄ RÓŻNICĘ... jednak jak na pierwszy razzzzzzzz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Jak na prawie to kot blednie Co się martwisz że za mało ? Jest akurat wg mnie do tych butów . Zrobisz foty w świetle dziennym jeszcze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Pytanie zasadnicze: Jaki efekt chciałeś osiągnąć ? Jeżeli taki, to szafa gra - mi się też podoba Jeżeli inny, to kwestia praktyki, a to jej pierwszy etap Domyślam się jeszcze, że nie na każdej skórze patynowanie robi się równie łatwo - najlepiej na buciorach "golasach" bez wykończenia, jak w jednym z linków powyżej W Bexleyach natomiast wykończenie licowe zostało w całości wręcz zdarte decapantem, tak by pigment swobodnie wgryzał się w pory skóry pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 26, 2012 Author Report Share Posted February 26, 2012 Pytanie zasadnicze: Jaki efekt chciałeś osiągnąć ? ...hmm...... a żebym ja to wiedział...... To jest mój "pierwszy raz" i masz rację dużo zależy od skóry - zmywałem je 3 razy (mocno nie głaskanie) i uzyskałem efekt ...mnie ten efekt w pełni zadowala... chciałem je "odnormalnić" i dla mnie jak na pierwszy raz LUX Zrobisz foty w świetle dziennym jeszcze ? ...no właśnie AXE, FOTY to jest moja bolączka... robię je przy świetle zakładowym (nie znam się ale chyba najgorszym z możliwych) jażeniówki kolor biały - do pracy idealne bo dają duży kontrast i nie kłamią kolorów - za to "zimne" ...trochę jest ponura pogoda żeby zabrać je w plener przy najbliższej okazji zrobię foty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Fotografia - temat rzeka. Nie chcę za dużo się rozwodzić na ten temat, ale jeśli chcesz zrobić dobre zdjęcia to po pierwsze nie używaj lampy wbudowanej (flasha). Jeżeli nie wychodzą dobre zdjęcia w Twoich jarzeniówkach (rozmazane lub ciemne), to proponuje w świetle dziennym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Onego czasu walczyłem z fotami i choć expertem nie zostałem to podzielić się mogę tym co wiem . Zdjęcia macro - czyli takie gdzie zbliżenie ma znaczenie. Nie każdego stać na porządny aparat i tu śmiało można powiedzieć ,że zwykły kompakt nawet taki 6Mpix da radę . Matrycę należy jednak mieć stabilną i tu warto zainwestować w najtańszy nawet za 15zł statyw i robić foty nie ze strzału z biodra ale pozwolić aparatowi sobie zrobić je samo samowyzwalaczem czasowym. Można walnąć fotę flashem - ból jest tylko jeden bo jest to światło kierunkowe czyli ostre- trick polega na zmianie i przyłożeniu do źródła światła kartki papieru .Różnica jest ogromna Warto pomyśleć o soft boksie - najtańszy jest składany zawsze i inwestycja owocuje jesli dodamy do tego co najmniej dwa źródła światła bocznego - efekt fotografii bezcieniowej - obiekt jest oświetlony w pełni . Ręczne ustawienia aparatu Kombinować warto na kompaktach z czasem naświetlenia (zdjęcia są tym pełniejsze im ten czas jest dłuższy) Wartość ISO wcale nie jest tak w tych fotach że im wartość wyższa tym jakość lepsza (kompakty mają to do siebie że niestety jakość matryc jak i ich realna rozdzielczość jest inna niż podana przez producenta i często dotyczy bodajże "przeplotu" - podnoszenie wartości ISO daje często foty przepalone,czyli do bai i wymagają obróbki . Obróbka fot softem. Nieprawdą jest że idealnym programem jest PS - ja mam gimpa darmowego i tu zaczyna się jazda... Użycie poszczególnych filtrów daje marny wynik zawsze do serii zdjęć . Działania wyłącznie na warstwach i kombinacji - zapewniam że gimpem można zdziałać tyle samo co i PS to tylko kwestia odrobiny wprawy . Ja na warstwach np (drugiej ) rozmywam obraz z przezroczystością 30% na warstwie trzeciej podnoszę wartości kolorów z przezroczystością 20% na warstwie trzeciej czasami podnoszę kontrast przy przezroczystości do 20% i czasami na czwartej dodaje jeszcze jakiś efekt . Summa summarum i tak wiele zależy od kompozycji którą czasami można wszystko spieprzyć i tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 26, 2012 Author Report Share Posted February 26, 2012 .......yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.... ...jedno co zrozumiałem to... robić foty nie ze strzału z biodra ...skojarzyło mi się z filmami kowbojskimi... ...a reszta ...nawet googlowy tłumacz pisze, że nie może przetłumaczyć bo nie wie co to za język...(chiński dialekt mandżurski czy jak...??? ) ps. dzięki AXE z tego wszystkiego zastosuję zasłonięcie lampy...- zakleić ją szczelnie zwykłym białym papierem ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 To działa jak dyfuzor Tu masz mądrzejszych ode mnie http://www.forumphoto.pl/topic/15257-jak-wykonac-samodzielnie-dyfuzor-na-lampe-wbudowana/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 AXE interesuję się fotografią od długiego czasu, dlatego nie chciałem zaczynać tego tematu, zwłaszcza w tym wątku. Myślę, że zbyt dużo kwestii poruszyłeś (szczególnie dla kogoś, kto w ogóle się tym nie interesuje) i z częścią nie zgadzam się Jeżeli będzie inicjatywa to można stworzyć wątek związany z fotografią to sobie podyskutujemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Żaden problem by to wydzielić - dziel się chłopie - moje foty zawsze były i tak marne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 I ja chętnie poczytam, bo ja to po japońsku fotki robię - znaczy się nawalam tysiąc z nadzieją że 2 wyjdą fajnie A może da się jednak dwa razy nacisnąć spust? haha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts