nie_problem Posted March 7, 2014 Author Report Share Posted March 7, 2014 W przypadku każdego z produktów bardziej kalkuluje się brać duże opakowania. Im większe, tym korzystniej Ci, którzy patyną zajmują się regularnie, praktycznie nie korzystają z małych opakowań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corn Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 Tak wiem, ale nie widziałem jeszcze aż tak dużych dysproporcji cenowych. za 10 opkowań 50ml wychodzi niecałe PLN, podczas gdy za opakowanie 500 ml 120-150 PLN. Jak będę kupował to na pewno po 2 kolory większych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 Rozumiem i wiem, że środki Saphira są pod względem jakości najlepsze dostępne na rynku. Bardzo się dobrze nimi pracuje i efekty są zniewalające jednak nie zawsze na nie stać. Muszę spróbować przeprowadzić patynację sporo tańszymi farbami do skór na bazie alkoholu z palety firmy Kenda, dokładnie farby Toledo. Efekatami na pewno się pochwalę. Co do stosowania tych farb na dużych powierzchniach efekt jest naprawdę zadowalający a koszt dużo niższy. Niestety nie miałem jeszcze okazji na tak dużych powierzchaniach jak np. aktówka stosować farb Saphira, najwyższy czas to zmienić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 nie_problem, w poście z 10 lipca 2013 (w tym temacie) jest zdjęcie białych butów. Przy nich stoją dwie farbki biała i ciemna. Mnie interesuje ta biała. Czy to jest Saphir? Interesuje mnie bo ostatnio zrobiłem białe buty i zapaćkałem wierzch czarną farbą, którą zaraz zmyłem acetonem. A przy okazji zmyłem białą farbę. I na gwałt potrzebuje poprawić to miejsce bielą. pozdrawiam a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 11, 2014 Author Report Share Posted March 11, 2014 Niestety - to jest akurat Tanil Saphir - bezbarwny barwnik woskowy do wykańczania brzegów i obcasów. Jeżeli chodzi o białe farby, to ewentualnie na bazie wody (z połyskiem): Tarrago Quick Color Tarrago Color Dye Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corn Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Ech no niestety z białą farbą jest wielki problem. Chyba nie ma takiego typowego białego barwnika, a przydał by się. Wspominałem wcześniej o francuskim leatherworkerze. To jedna z jego prac, czy malowanie mogło zostać wykonane poprzez patynowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 11, 2014 Author Report Share Posted March 11, 2014 Mogło - przy takich realizacjach nie potrzeba białej farby - wystarczy jasna, niewykończona skóra i niebieska baza. Tu przykład na podeszwie: Gdybym chciał osiągnąć zbliżony efekt, próbowałbym robić przecierki lub aplikowałbym w nieco inny sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 13, 2014 Author Report Share Posted March 13, 2014 1-2-3 i gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted March 16, 2014 Report Share Posted March 16, 2014 nie_problem mam problem. Na nowo robionych butach koloru brązowo - wiśniowego (barwionego kolorami Saphire) zrobił mi się kleks koloru czarnego z tuszu do pieczatek. Dekaptanem nie idzie tego ruszyć. Zdarłem farbę naokoło kleksa, a on dalej tkwi. Masz pomysł jak go zlikwidować? a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 16, 2014 Author Report Share Posted March 16, 2014 Cholerra ... próbowałbym odplamiaczem Hussard, albo Hussardem do plam z długopisów, ale ciężko mi zagwarantować sukces. Konieczna też próba na malutkim skrawku, by ocenić jak środek działa na danej skórze. Ja z kolei chciałem pomóc przy pewnej niesfornej plamie w Loakach. Delikatne sposoby dawały i lepsze i gorsze efekty, ale za każdym razem przypatrując się butom, widać było różnicę. Zdecydowałem się wobec tego na hard-core malowanie Właściciel na szczęście zareagował optymistycznie, twierdząc że buty podobają mu się o wiele bardziej niż w oryginale W ostateczności można więc spróbować z plamy osiągnąć jakiś efekt. Zamieść może zdjęcie, zobaczymy jak to wygląda. W załączeniu akcja z plamą na Loakach. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted March 16, 2014 Report Share Posted March 16, 2014 To są zdjęcia po mojej walce acetonem (decaptanem) z plamą. Nie ma się co oszukiwać, tego się nie da zrobić dobrze (piszę o wywabieniu plamy). Wchodzą dwa rozwiązania. Albo pierdyknę takiego samego kleksa po drugiej stronie obłożyny i bedę udawał, ze to pawie oczka, albo zrobię tak jak nie_problem. Jestem skłonny zrobić to jak admin. But będzie ciekawiej wyglądał. Tylko nie chciałbym zmieniać całej kolorystyki buta a zrobić to tylko w okolicach plamy (czubka). Ta cholewka nie jest jeszcze wykończona. Zamierzałem jeszcze wnętrze ozdobnych dziurek pomalować ciemnobrązową farbą, tak jak dziurki przy oczkach od sznurowadeł. nie-problem jak byś to widział te kolorystyczne rozplanowanie ? a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 16, 2014 Author Report Share Posted March 16, 2014 Cholerka ... hmmm ... no ale powalczmy aSi, ja próbowałbym to wyciągnąć dokładnie w taki sposób o jakim myślisz. Problem zaistniał dość blisko ażurowania, zatem wygenerowałbym podobną plamę na drugim bucie i próbował z obu wyciągnąć podobny efekt. Ażurowania pojechałbym czernią, albo ciemnym brązem, dziurki tak samo. I z tych ciemnych ażurowań w jak najbardziej naturalny sposób próbowałbym osiągnąć efekt cieniowania. Próbowałbym dokładnie tak: W załączniku jeszcze kilka przykładów. Może coś zainspiruje: Dziś ciemniejsze elementy robiłbym z bardziej płynnym przejściem: Gdyby tu ażurowania pociągnąć czernią można by mówić o podobnym efekcie: Tu trochę przesadzone: Nie z takich opresji się wychodziło Powodzenia aSi ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 7, 2014 Author Report Share Posted May 7, 2014 Czyżbym jeszcze nie pokazywał? Yanko 14435 Blue patine by Arsen W użyciu farby Saphir Tinture nr 06 + 64 + 05 do spodów Przed: Po: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 15, 2014 Author Report Share Posted August 15, 2014 Fotorelacja udostępniona przez Klienta: Decapant + papier ścierny o odpowiedniej gradacji Farba Saphir nr 08 Pommadier Cream Saphir nr 08 Pasta woskowa Saphir Pate de Luxe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 30, 2014 Author Report Share Posted August 30, 2014 Landy Lacourhttps://www.facebook.com/Bespokepatinacom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 8, 2014 Author Report Share Posted October 8, 2014 Ciekawa robota: Więcej fotek, wraz z opisem: http://www.theshoesnobblog.com/2014/06/a-guide-to-dyeing-your-own-shoes.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 7, 2014 Author Report Share Posted November 7, 2014 Przykład z bardzo ciekawym kolorem - Blue Jeans Więcej: http://aqatelier.tumblr.com/post/101246452478/dyeing-patina-guide-and-experience Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts