Guest Ele Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 (edited) Witam, Jestem tu "nowa". Szyje, kleję, projektuję buty na własny użytek. Zawsze brakował mi oryginalności w obuwiu powszechnie dostępnym, z tej potrzeby zrodziła się moja pasja. Mam dużo pytań, ale widzę, że dobrze trafiłam. Swoje buty robię głównie z połączenia skóry i tkanin, niestety mam luki w swojej wiedzy na ten temat, w związku z tym proszę o pomoc:) i gdyby ktoś przypadkiem znał odpowiedzi na moje pytania, to bardzo proszę o podzielenie się. Moje pierwsze pytanie; jakiego kleju użyć do sklejenia tkaniny do skóry? tak jak te buty: lub jak te buty, klejenie różnych materiałów: Edited March 7, 2012 by Ele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Wow Witamy serdecznie - uwielbiamy ludzi z pasją. Od razu prośba o więcej fotek obrazujących prace Strasznie ciekaw jestem jak powyższe będą prezentowały się z podeszwami. Czy w dorobku znajdują się również męskie modele obuwia? Jeżeli chodzi o kleje, to musimy chyba poczekać, aż któryś z Majstrów nam podpowie. Krizg77 poleca zazwyczaj specjalistyczne zakupy tu: http://www.hurtszewski.com/index.php?cPath=73 Ja ze swojej strony polecam tę przesympatyczną hurtownię szewską: http://www.flek.pl/index/1/3/kleje/id Jeżeli chodzi o konkret wypada poczekać na sugestię lub zapytać w samej hurtowni. pozdrawiam i proszę oczywiście czuć się jak u siebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Władza oczywiście popiera takie inicjatywy - a jakże . Witamy serdecznie i polecam również Krizga . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 CzoŁem ...przepraszam późno wróciłem do domu... jutro chętnie odpowiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Troszkę popadało i proszę jaki wysyp szewców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 (edited) CzoŁem SUPER BUCIKI ŚWIETNA "ROBOTA" Ele - SZACUNEK ...fajnie, że trafiłaś na forum, sama projektujesz, sama szyjesz - dlatego te buciki mają DUSZĘ i niepowtarzalny styl, podziwiam Cię i mam nadzieję, że w przyszłości udzielisz mi kilku lekcji z projektowania i szycia - bo cholewki to moja "pięta Achillesowa" z podeszwami idzie mi trochę lepiej... Moje pierwsze pytanie; jakiego kleju użyć do sklejenia tkaniny do skóry? ...tu kiepska wiadomość - musisz przygotować się na to, że te kleje mają bardzo intensywny zapach (delikatnie rzecz ujmując) W szewstwie używa się najczęściej 2 rodzajów klejów: - polichloroprenowe (np. popularny Butaprenem) http://www.hurtszews...roducts_id=1044 - poliuretanowe (PU) http://www.hurtszews...roducts_id=1046 ...oczywiście jest to tylko jedna z wielu hurtowni i nazw klejów (każdy producent stosuje inną nazwę skład jest identyczny) Jeżeli chodzi o Twoje Dzieła to zastosowałbym ten pierwszy ( polichloroprenowe) idealnie nadaje się do klejenia tekstyliów, skór i gum...acha widziałem też korkowe podpodedszwy - idealny klej Edited March 8, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 8, 2012 Report Share Posted March 8, 2012 Wiedziałem Krizg że ci będzie nie mniej miło Pytanie do Ele ...To chyba nie wszystko co widzimy czy przeczucie mnie myli tym razem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 AAAle! !troszkę się zawstydziłam z tych podziwów!! Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale komputer miałam w serwisie.. Dziękuję za miłe przyjęcie i wszystkie odpowiedzi. Co do moich zbiorów obuwniczych to niestety jeszcze jedne są ale tak naprawdę całkiem niedawno zaczęłam bawić się na poważnie w "obuwnictwo". Długo zbierałam narzędzia materiały i wogóle .To co zrobilłam wcześniej.. wolę się nie chwalić. Nie_problem, dobre pytanie z tym męskim obuwiem. Właśnie wczoraj przyszły kopyta dla mojej połówki i zaczynam pracę nad pierwszymi męskimi i chyba pęknę z dumy jak je zrobię. Co do klejów dziękuję za szczegółową odpowiedź, coś już na temat zapaszków wiem. Póki co mam dobry klej do skóry "Renia Multi-colle". Ale do gumy niekoniecznie. pozdrawiam wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 (edited) To jeszcze jedne z mojej kolekcji i praca nad nowymi męskimi zaczęta i to narazie tyle fotek Edited March 9, 2012 by Ele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 No zapowiada się bardzo ciekawie Zaciskam kciuki i czekam na kolejne odcinki pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Dobra ... To zgodnie z niewiadomą jaką tradycją każdemu co czyni cuda takowe - przydzielamy status wyróżniający (było nie było). Status mamy - a teraz pytanie . Jak ma się nazywać twój dział ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 :D Ale szaaał!!Będę miała swój dział??? Dziękuję za wyróżnienie!!! No dobra...to może "Buty moje". Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Okey Wedle życzenia - jak tylko trochę się odkopię z obowiązków zakładam nowy Kącik dla Ele Dam znać na PM pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 CzoŁem ...hmm...myślałem, że jesteś amatorką (z całym szacunkiem dla amatorów) a u Ciebie "produkcja idzie pełną parą... Ale do gumy niekoniecznie ...do gumy polecam kleje polichloroprenowe (np. popularny Butapren) - to nie jest zbieg okoliczności te kleje są uniwersalne (oprócz klejenia PU którego przy ręcznym budowaniu butów nie używamy) ...i czekam na TE MĘSKIE jeżeli będziesz chciała zbudować podeszwy (i będą pytania) to daj znać... CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Otóż właśnie chciałabym zbudować podeszwy, czekam na materiały. Chciałabym żeby te buty miały gumowo - podobne podeszwy, coś jak tenisówki, dość miękkie. Czekam narazie na próbki różnych gum, pianek itp. I wtedy myślę będę miała trochę pytań Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Orientujecie się czy jest opcja że dostanę gdzieś taką taśmę do trampek (nie wspominam już o podeszwie ) jak na przykład w tych: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 CzoŁem ...myślę, że podeszwy, pasy itd to nie jest główny problem w przypadku Twoich bucików - są budowane na innych kopytach - niż trampki... ps. są na to sposoby... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 (edited) Sprawa męskich wygląda nieciekawie..jak na pierwszy raz użyłam zdecydowanie zbyt grubej skóry i miałam problem żeby ją dobrze naciągnąć i jestem BARDZO nie zadowolona z efektu. Szczerze mówiąc wstydzę się tego pokazać, ale powiedziałam już "A" to i cały alfabet muszę . To jedziemy: Ten but jest całkiem ok, ale z drugim będzie jeszcze gorzej Ale zapiętka dobrze wyszła: No i ten fatalny: I co o tym sądzicie??Macie jakiś pomysł na uratowanie tej parki? Wszelkie komentarze mile widziane Pozdrawiam. Edited March 13, 2012 by Ele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Zdecydowałam jednak, że wymienię skórę na cieńszą, trzeba było tak od razu odezwę się jak mi poszło, Serwus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Nie ma się co wstydzić Tu wskazana byłaby porada praktyka, jak Krizg77. Mi się wydaje, że w istocie trochę siły tu trzeba i z bardziej elastyczną skórą powinno być łatwiej. Jeżeli chodzi o sam proces, to może ten film trochę pomoże? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Rozmawiałem dziś z byłym szewcem, który robił buty. Ortopedyczne ale buty. Taka pomarszczoną skórę (nie wiem czy aż tak pomarszczoną) radził podgrzać nad palnikiem spirytusowym, a następnie obijać młotkiem. Wszystko na kopycie, rzecz jasna. Ponoć skóra pod wpływem ciepła się kurczy, a młotkowanie ją kształtuje. Jak pytałem o szczegóły to powiedział, że "cza wzionć skórem, kopyto, palnik i młotka i próbować". I chyba ma racje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 No i jest konkretna porada Fakt, że ten palnik to w każdym dobrym warsztacie na fotkach widać - zastosowanie jak widać wielorakie, bo i herbatę co poniektórzy na nim grzeją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Pod wodę z nią i oklepać zwyczajnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 CzoŁem radził podgrzać nad palnikiem spirytusowym, a następnie obijać młotkiem Pod wodę z nią i oklepać zwyczajnie . ...i tu trafiacie w sedno......ja też tak myślę... ...związać dziada... podpiekać boki palnikiem...jak nie zacznie gadać - oklepać młotkiem... ...jak to nic nie daje...za łeb i podtopić w klozecie... ...a potem to już standard...do wora i do jeziora ...a tak na poważnie, buciki do uratowania - trzeba je lekko rozmontować i naciągnąć przyszwy trochę do "tyłu". Lepiej ich nie grzać nad palnikiem bo zanim skóra zacznie być "plastyczna" okopci się i będzie kłopot z tym kolorem - błękit (jeżeli już koniecznie trzeba podgrzewać to tylko delikatnie dmuchawą)... ps. sobota jest aktualna? weź je ze sobą - pokażę Wam jak zrobić w nich podeszwy "trampkowe" POZDRAWIAM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 To może i do mnie wpadniecie bo mi się szykuje chyba nudny wypad do New Port ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts