AXE316 Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Dyskusja do tematu : Garbowanie Tu mam nadzieję z czasem powstanie FAQ bo temat jest naprawdę obszerny . W opracowaniu mam jeszcze w tym temacie garbowanie metodą ultradźwiękową - mam nadzieję że zainteresuje wielu - ale również będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 No niech Cię "dunder świśnie" Widziałem co się szykuje, ale pojechałeś z tematem zdecydowanie głębiej niż się spodziewałem. Muszę się bardziej skoncentrować, by to ogarnąć Dzięki Wielkie za świetny materiał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted March 2, 2012 Author Report Share Posted March 2, 2012 Co się będziemy czarować - to prowokacja tylko i troszkę pisaniny . Mam nadzieję że w związku z tym tematem naprawdę ktoś skorzysta i wyciągnie właściwe dla siebie wnioski ,ale też mam nadzieję ,że sprowokuje to garbarzy i garbarnie naprawdę . Wiem z poszukiwań własnych ,że tak obszernie tematu nawet nie zacytowano - a postęp jest spory od czasu zebrania materiału (1986r. publikacja) tymczasem wiem że ultradźwiękowe garbowanie zamyka proces prawie w dobie a i używa się tytanu nawet . Nie omawiam nawet technologii próżniowej bo jest ona poza zasięgiem "Kowalskiego " choć jest odpowiedzią też na temat skóry Perwanger i jej tajemnicy Dopiszę jeszcze z czasem o garbowaniu innych gatunków skór jak np pergaminowa etc. Tylko kto to będzie czytał ? Nawet mi się nie chce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 No takie nie fajne wcale, wręcz wstrząsające ... http://www.devilspenny.com/2010/07/a-brief-history-of-the-human-leather-trade-1903/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted May 26, 2012 Author Report Share Posted May 26, 2012 Jaka gazeta takie wieści w niej . Ale potwierdzam jest wcale nie mało przypadków . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts