Krizg77 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 (edited) Witam Dziś zajmiemy się wymianą spodów w butach wojskowych. Obuwie jest fabrycznie nowe, ostatnie 20 lat spędziły w jakimś domowym zakamarku i odnalazły się przy przeprowadzce. Podarowano mi je około miesiąca temu... i jakież było moje rozczarowanie gdy okazało się, że są na mnie za małe (1,5 numeru), na szczęście pasują na Jędrzeja - mojego siostrzeńca i to on będzie "zmuszony" testować moje spody - typ traper Buty wykonane są w dawnym (wysokim) standardzie wojskowym: najlepszy gatunek skóry na wierzchach, skórzane podszewki i skórzane podpodeszwy (co w dzisiejszych czasach jest rzadkością). Logo producenta mówi chyba samo za siebie... ...tak wyglądają z boku (mniejsza o kształt podeszwy ) jest problem materiał stracił wartość (tak jak w g.# ...drugi na razie się trzyma ?...nie, nie... wystarczy go "dotknąć" i też się pokruszy... ...zdejmujemy stare podeszwy, drasamy oczywiście ręcznie (bardzo trudno usuwa się stare powłoki podeszew i kleju PU). Gruntujemy, powlekamy i układamy otoki... ...następnie dopasowujemy wyłożenie i pierwszą warstwę podeszwy ...hehe a teraz prezent od wujka... jako, że Jędrek to młody Ziomal dodamy mu trochę "ognia" do butów, uzyskamy w ten sposób "dziarski pazur" od wujka a co... niech ma młody... ...nakładając gumę w tym kolorze (choć to bardziej pracochłonne) uzyskujemy trwały efekt (może godzinami stać lub chodzić po wodzie nawet solankach i nic) malowanie zmyje się po kilkunastu "ostrych" przejściach ...teraz trzeba te paski "wtopić w podeszwę... ...to mają być MoCnE BuTy TaKtYcZnE damy więc 3mm poligumu (świetna baza do podeszew traper) ...i budujemy obcasiki i żeby nie było... przełamiemy je czerwienią... ...no i podeszwy zgodnie z "obietnicą" damy TrApErY ...nie zajmowałem się jeszcze cholewkami (są w dobrym stanie)... zaimpregnuję je i zrobię lekki połysk BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY Edited February 19, 2012 by Krizg77 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Kurczę - te cholewki REWELKA, ale ta oryginalna podeszwa jakby z innego modelu obuwia Kto to wymyślił cholera? Świetne buty (będą) pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 To są męskie buty? Na początku byłem pewny, że damskie, właśnie ze względu na podeszwy. Lubię oglądać Twoje naprawy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Ta podeszwa faktycznie daje do myślenia. Ale z tą czerwienią świetny pomysł. Młody zwariuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Teraz jakoś wyglądają te buty! Uratowałeś je, bo na początku po prostu ta podeszwa psuła wszystko. Świetna robota! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Finalnie świetnie to wygląda. Sam bym z przyjemnością pośmigał w takich Naprawdę super pomysł z czerwienią. Gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fizyk Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Niezła robota. Buty kompletnie odmienione. Mam nadzieje że właścicielowi się podobają. Ja bym sobie jednak te czerwone wstawki podarował. Buty zatraciły przez nie swój militarny charakter. Teraz wyglądają jak zwykłe glany. Ale jeżeli właścicielowi się podobają to świetnie. Co do nietypowej oryginalnej podeszwy. Były to prawdopodobnie buty przeznaczone dla pilotów, którym duży, "agresywny" bieżnik w butach mógłby przeszkadzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 20, 2012 Author Report Share Posted February 20, 2012 Co do nietypowej oryginalnej podeszwy. Były to prawdopodobnie buty przeznaczone dla pilotów, którym duży, "agresywny" bieżnik w butach mógłby przeszkadzać. I tu trafiłeś w 10, racja to "lotniki"; Masz widzę dużą wiedzę w dziedzinie "militariów" CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 No - pojechane na maxa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 20, 2012 Author Report Share Posted February 20, 2012 he he he... dobre :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Ale na przyszłość prosił bym o chronologię przy wklejaniu fot - nie edycją Bo nagle okazuje się że wszyscy gadamy ,że coś zrobisz ,a to jakby już było gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Jest klient - chce takie same spody jak w tych traperach i koniecznie z czerwienią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Człowiek z baraku a ty się nabijasz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 Jest klient - chce takie same spody jak w tych traperach i koniecznie z czerwienią ...dobra Nie_Problem dawaj pacjenta... tylko powiedz mu, że nie robię na poczekaniu, nawet z dopłatą... ...chociaż co ja mówię... z jaką dopłatą... to chyba biedak jakiś... Człowiek z baraku a ty się nabijasz . ...masz rację AXE, co za różnica z baraku czy nie... a ty Nie_Problem zastanów się nad sobą - jak możesz.. ...przyprowadź tego biedaka zrobię zelówy gratis... ale bez czerwieni... :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 A kolega wypali mu czerwone gwiazdy - znaczy się nie_problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek Posted February 22, 2012 Report Share Posted February 22, 2012 Witam. To ja, głupi, tyle fajnych butów wyrzuciłem. Na ogół podeszwa mi pada, a cholewka jeszcze dobra. Żal mi zwłaszcza takich fajnych z koziej skóry. Do głowy mi nie przyszło, że takie spody można odtworzyć Jak żaden, z lokalnych szewców się nie podejmie to chyba pocztą wyślę paczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 22, 2012 Author Report Share Posted February 22, 2012 CzoŁem Do głowy mi nie przyszło, że takie spody można odtworzyć ...można, można i to w różnych opcjach - pooglądaj galerie i " Moje buty - robię od podstaw" (co prawda nie podejmę się naprawy lub dorobienia spodów w każdych butach to zależy od rodzaju systemu montażu...) Jak żaden, z lokalnych szewców się nie podejmie to chyba pocztą wyślę paczkę ...ładuj do wora i przysyłaj :D CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Dołączać do wątku po 3 latach, to może i przesada, ale tak to jest, jak się nadrabia zaległości i wertuje forum. Często widuję dorobione przez szewców spody i rzadko mi się podobają. A te są świetnie zrobione i ze smakiem. Gratulacje. Jeśli komuś nie podpasują te czerwone szlaczki ze styrogumu (są OK) to wystarczy je przeciągnąć czernidłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts