Krizg77 Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 (edited) Witam Dziś zajmiemy się męskimi trekkingami firmy ECCO - niestety pękły podeszwy i zaczęły przeciekać - sklep nie uwzględnił reklamacji więc trafiły do mnie. Warto je naprawić bo wierzchy są bardzo "mocne" i przy odpowiedniej konserwacji służyć będą jeszcze dłuuugo... Tak wyglądały gdy trafiły do mnie; tak na marginesie - logo ECCO oznaczało kiedyś produkt bardzo wysokiej jakości...a dziś...różnie z tym bywa I byłoby pięknie...gdybyyyy... ...nie wygląda to tragicznie ? no niby nie jednak to pęknięcie to tylko wierzchołek góry lodowej bo jak spiłujemy bieżnik... ...piłujemyyy i piłujemyyyyyy... ...wcięcie ma ok 1cm głębokości, a to zielone, to usztywnienie (taka plastikowa stalka) konstruktorzy tych butów prawdopodobnie dobrali za sztywny materiał (lub zesztywniał podczas użytkowania) i od niego wszystko się zaczęło... ...najpierw zajmiemy się pęknięciami usztywnienia (nałożymy materiał na tyle sztywny żeby zapobiegł pęknięciom i na tyle elastyczny żeby but się zginał... ) ...na to nałożymy wstawki wzmacniające i wyrównujące z materiału zbliżonego do pianki (szary kolor na zdjęciu) na to polewa czekoladowa ...znaczy się podeszwy styrogumowe 6mm (ten model ECCO ma spody zbyt elastyczne żeby dać MATERIAŁ SPORT z galerii #11) ...podeszwy przyklejone, zabieramy się za wierzch bucików... zaczynamy od oczyszczenia szczotką następnie ...użyjemy Renomat 500ml - płyn czyszczący SAPHIR http://multirenowacja.pl/renomat-500ml-plyn-czyszczacy-saphir.html zmyty jest but po prawej ...teraz je natłuścimy (środek idealny do trekkingów) OURALINE Dubbin 250ml - tłuszcz do skór SAPHIR http://multirenowacja.pl/ouraline-dubbin-250ml-tluszcz-do-skor-saphir.html BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY Edited February 17, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denik Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Jestem w ciężkim szoku, nie spodziewał się że może to tak dobrze wyjść. Nie wiem na ile ciężko buty były użytkowane, ale i tak smutno że za takie pieniądze buty robią takie psikusy. Na końcu jeszcze doszlifowałeś podeszwę ? bo różnica jest wyraźna na 4 zdjęciu od końca, a potem jakby niweluje się chyba że wystarczyło zamalować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Kurcze kupić dzisiaj buty w teren dobre i za rozsądną cenę to istny totolotek jednak - pomijając te Ecco bo to tylko dopisana marka do producenta ... Inni pewnie już się zastanawiają razem ze mną jak długo to wytrzyma ( ścieranie i maltretowanie w terenie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 CzoŁem Dzięki za opinię to dla mnie ważne i pomocne ...to zdjęcie zrobiłem po przyklejeniu podeszwy i wstępnym wykończeniu (ręczne wycięcie "zębatek") przy obcinaniu nałożonej podeszwy zawsze zostawiam ok. 1 - 2 mm szerzej niż podeszwa - w ten sposób przy dalszej obróbce (maszynowej - zczyszczarka) mogę uzyskać pożądany kształt: podcięty, pionowy lub wypuszczony... ...a to jest po obróbce maszynowej: szlifowanie + woskowanie (maszynowe) + malowanie ręczne = ...w razie pytań WAL JAK W DYM CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 Ecco bo to tylko dopisana marka do producenta ... ...o ciekawe... AXE mógłbyś choć skrótowo rozwinąć ten temat, o co chodzi z tym "dopisaniem"... (ja nie mam dojścia do takich inf. a interesujące)... CzUwaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 A to żadna nowość ... Firma X tworzy markę ... Wcale nie produkuje butów ( jak w tym przykładzie ) . Kilka razy do roku są targi branżowe - w rzeczywistości wykłada się tam z ofertą kilkadziesiąt małych firm z propozycjami i okazaniem możliwości technicznych lub profilu . Masz np siano do inwestycji i zawierasz z nimi umowę co do kształtu ,materiału ,koloru etc etc .Oczywista oczywistość to LOGO '"sponsora" i jadą z koksem - kilkaset tysięcy par butów danego modelu - sprzedaż nie stanowi wielkiego problemu jeśli bo firmy takie jak ECCO zaczynają tworzenie marki od [beeep]y strony czyli od sieci sprzedaży - to naprawdę nie jest nowatorskie rozwiązanie TAK POWSTAŁO IMPERIUM NIKE. Facet zaczynał od masowego handlu trampkami Chińskimi w US. Reszta to już tylko marketing i ślizganie się na tym ,oraz ciągłe wmawianie nam że to jest takie dobre nadal ,a okrutna prawda leży jeszcze w czymś innym - w rzeczowym znawstwie nie tylko rynku ale i przedmiotu sprzedaży . Może i są tam ludzie którzy znają się na przedmiocie - ale ktoś na górze ma to generalnie w [beeep]ie obliczając tylko wskaźnik inwestycji do zysku co musi owocować sumarycznie utratą jakości w takim albo śmakim elemencie buta. To niestety czasami i drugie dno wcale nie mniej sławnych firm które za centy produkują buty np w Malezji a sprzedają je za nawet tysiące dolarów - przy czym te chociaż pilnują podniesionych standardów ( bo lipy drugi raz nikt nie kupi ). Pół biedy co do firm które działają na komponentach ( bo trudno by było inaczej - garbowanie ,wykańczanie ,nici kleje ,podeszwy etc) a i tak zdarzają się wpadki . Po marudziłem sobie Jednak nic wg mnie nie zastąpi takiego kierunku jaki ty obierasz dzisiaj - to zwyczajnie ma sens i procentuje na całe pokolenia . Nike i inne pozostawiam dla dzieciaków które zachłystują się noszeniem nazwy tylko czasami włożonymi marketingowo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Naprawdę dajesz drugie życie butom, które standardowo kończą w koszu na śmieci. Ile to pieniędzy zaoszczędziłbym, gdybym miał świadomość, że pęknięta podeszwa to nie problem dla Dobrego Szewca Wygląda to bardzo dobrze i jestem pewien, że eksploatuje się jeszcze lepiej. Good Job. Apropos Ecco - tu trochę o firmie i jej historii (lubię czytać od czego się zaczęło) http://www.ecco.com/pl-PL/About-ECCO/Who-we-are/History/A-Man-and-His-Dream pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Zacytuj jeszcze co pisze u Nike Ideologia to niestety dzisiaj tylko . Ale ja jestem sceptykiem wielkich korporacji i niestety chyba ich zmorą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Zazwyczaj na początku drogi wszystko jest jak trzeba - pasja, serce, ideologia, jakość. W momencie, kiedy firma staje się globalną korporacją, ekonomiści i marketingowcy mają coraz więcej do powiedzenia i jest jak jest Nie wiem dokładnie jak sprawa obecnie wygląda jeżeli chodzi o Ecco, ale faktycznie jeszcze kilka lat wstecz dawało się odczuć zadowolenie klientów z jakości obuwia. Wypadałoby podpytać kogoś, kto marką handluje. % reklamowanych butów w stosunku do sprzedawanych jest tu jakimś wyznacznikiem. Zdezelowana podeszwa w jednej parze za wiele nam o jakości nie mówi. Są fachowcy, którzy najlepsze buty w 3 m-ce potrafią zajeździć Taki ja haha pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denik Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 (edited) Po całej lekturze żałuje że nie oddałem w dobre ręce moich alpinusów może dało by się je odratować. Niby człowiek wie że płci za magie marki a nie za jakość, ale mimo wszystko spodziewa się czegoś więcej niż po no name owych chińskich wyrobach. Gdy buty przeznaczone do trekkingu rozsypują się po niezbyt intensywnym użytkowaniu miejskim, a ponadto producent próbuje wmówić człowiekowi że to uszkodzenie mechaniczne a nie wina niskiej jakości materiałów czy złej konstrukcji pozostaje zwyczajny niesmak. Niestety człowiek głupi i nawet jak zrezygnuje z jednej „dobrej” marki idzie do drugiej z ta samą nadzieją. Nie daj żeby okazało że rzeczywiście buty są dobrej jakości i doza naiwności powraca ze zdwojoną do wszystkich markowych butów powraca Ale to tak w ramach marudzenia i offtopu. Szkoda że nie posiadam żadnego wyzwania obuwniczego, ale może i dobrze Edited February 19, 2012 by Denik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 WIELKIE DZIĘKI rozwiewacie tą korporacyjną "mgłę cudu" i iluzję dbałości o klienta i produkt CzuWajcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Taaa.... Dało się kilka stów to człowiek chce pomarzyć Jest jak jest i bardzo często w cenie jest korporacyjna marża jak w butelce wody mineralnej . Polecam film "Biznes w butelkach" - otwiera japy na oścież Korporacje nie są Św mikołajami - kreują dosłownie tylko nasze potrzeby - w sumie lepsze to od wojen które czynią skok postępu . Dobra starczy marudzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fizyk Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Ja z koleji trochę pomarudze. To są drugie "treki" w których wymieniasz podeszwy i w obu przypadkach zastosowałeś takie w których niema praktycznie bieżnika. Jeżeli buty są użytkowane w mieście to niema problemu, takie rozwiązanie zapewne zda egzamin. W terenie jednak bym na to nie liczył. Może lepiej było by zastosować takie podeszwy jak w galerii #13. Pewnie trudniej było by z obróbką i nie wyglądało by to tak rewelacyjnie, ale but zachował by właściwości terenowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 20, 2012 Author Report Share Posted February 20, 2012 Ja z koleji trochę pomarudze. To są drugie "treki" w których wymieniasz podeszwy i w obu przypadkach zastosowałeś takie w których niema praktycznie bieżnika. Jeżeli buty są użytkowane w mieście to niema problemu, takie rozwiązanie zapewne zda egzamin. W terenie jednak bym na to nie liczył. Może lepiej było by zastosować takie podeszwy jak w galerii #13. Pewnie trudniej było by z obróbką i nie wyglądało by to tak rewelacyjnie, ale but zachował by właściwości terenowe. CzoŁem NAJWAŻNIEJSZE: TO NIE ŻADNE MARUDZENIE - to opinia, za którą BARDZO DZIĘKUJĘ !!! ...aby zamocować zelówki i fleki z galerii #13 (traktor), trzeba mieć odpowiednio sztywną bazę - do której można je przykleić, gdybym nakleił je na któreś z tych trekingów jest duże prawdopodobieństwo, że pękną w miejscu łączenia zelówki z flekiem. Przyznaję, to nie są wersje wyczynowe tylko miejskie (hurtownie szewskie nie oferują alternatywy) - informuję o tym klientów (którym głównie chodzi przeciekanie butów). Dzięki za opinie ...i proszę bez krępacji z opiniami CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Myślę, że i Vibrama mógłbyś wmontować gdybyś się uparł, ale nie wiem czy klient zaakceptowałby cenę usługi Prawda jest taka, że większość jednak klientów Ecco użytkuje obuwie w warunkach miejskich. Prawdziwy Outdoorowiec pewnie sprecyzowałby dość dokładnie swoje oczekiwania, a nawet przyniósł swoją podeszwę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 A czy problem techniczny nie siedzi jeszcze w kleju ? Pytam bo ostatnio kilka razy miałem klej dwuskładnikowy którym przykleja się gumę dosłownie do wszystkiego i powiem Ci że jestem zaskoczony jak to "wściekle" trzyma. Odnośnie do twojej wypowiedzi śmiem stwierdzić że baza niema tu zupełnie żadnego znaczenia bo połączenie jest niebywale elastyczne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 20, 2012 Author Report Share Posted February 20, 2012 Myślę, że i Vibrama mógłbyś wmontować gdybyś się uparł, ale nie wiem czy klient zaakceptowałby cenę usługi :excl: NIE MAM POJĘCIA GDZIE KUPIĆ vibramy BO BYM SOBIE KUPIŁ TAK DLA SIEBIE do s się prawdzenia - trzeba rozwijać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 No i znerwili chłopa A zapytaj : http://www.cezar.com.pl/s2.php?d=4&d1=54 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 Dzięki za kontakt AXE...jednak ta strona wygląda mi na reklamę sieciówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Skąd mi wiedzieć ? Telefony nawet podane - dzwoń co ci szkodzi ? Twoja sztuka polegać ma na mądrym łączeniu talentu i coraz lepszych materiałów . "CEZAR" Sp. z o.o. ul. Dominikańska 9 02-738 Warszawa Tel./Fax.: +48 (22) 853 31 61 +48 (22) 853 03 04 +48 (22) 853 30 84 e-mail: sekretariat@cezar.com.pl Walił bym w drzwi marketingu najmocniej . Marketing i Sprzedaż Marketing and Sale Piotr Rejnowski Tel./Fax: +48 (22) 853 03 04 mobile: + 48 512 344 344 e-mail: prejnowski@cezar.com.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 Twoja sztuka polegać ma na mądrym łączeniu talentu i coraz lepszych materiałów . Masz 100% racji... (mam teraz trochę na głowie - nie tylko włosów - dlatego przekładam takie tematy) Wielkie dzięki CzuWaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 ...a jak już jesteśmy przy Vibram-ie http://www.vibramfivefingers.com.pl/bikilals-grey-green.html mi się podobają :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Ale to tylko skarpetka z kawałkiem Vibramu - fivefingers - sporo szumu było parę lat temu - nie wiem do czego to się nadaje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted February 22, 2012 Author Report Share Posted February 22, 2012 (edited) ...aaa...to przepraszam, za karę uderzę się młotkiem w palec...bo głowa może się jeszcze kiedyś do czegoś przydać Edited February 22, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 :excl: NIE MAM POJĘCIA GDZIE KUPIĆ vibramy BO BYM SOBIE KUPIŁ TAK DLA SIEBIE do s się prawdzenia - trzeba rozwijać Masz namiar na sklep mający zelówki i obcasy i co tam jeszcze między innymi vibram: http://server4.gs-shop.de/200/cgi-bin/shop.dll?SESSIONID=0856671547051519&AnbieterID=13952 Niestety nie jestem biegły w tym barbarzyńskim narzeczu. Sądzę, że nie powinno być problemu z wysyłką do Polski i może być prościej niż przez naszych dystrybutorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts