Jump to content

Naprawa: damskie trapery Ecco - naprawa podeszew

Krizg77
 Share

Recommended Posts

Witam :lol:

Dziś zajmiemy się damskimi trekkingami ECCO ("stary" wypust ECCO - dziś już takich nie robią, mam wrażenie, że wykonali ten sam manewr co Venezia -przenieśli produkcję do ciajlandji: jakość spada a cena rośnie :excl: )

ps. galeria jest CENZUROWANA :rolleyes: bo to buciki mojej Kochanej Żony :)

Tak wyglądają buciki...

IMG_1609.jpg

IMG_1610.jpg

IMG_1611.jpg

Otrzymałem WEZWANIE -_- do tego przypadku z powodu:

IMG_1612.jpg

podciętych "obcasów"...

IMG_1617.jpg

...i pękniętych podeszw

Zaczniemy od ścięcia bieżników, ujawniają się pustki w podeszwach (podeszwy są hybrydą pianki z kratownicą)

IMG_1618.jpg

IMG_1635.jpg

...równamy "pięty", wypełniamy pustki i nakładamy wzmocnienie integrujące...

IMG_1636.jpg

IMG_1639.jpg

IMG_1642.jpg

...nakładamy podeszwę - guma z domieszką kauczuku, typ sport - trekking :)

IMG_1643.jpg

...podeszwy przyklejone, zabieramy się więc za wierzchy bucików (usuwamy piasek, kurz itp.) materiał przyszew to olejowany nubuk...po oczyszczeniu przetarłem je lekko papierem ściernym (granulacja 120) i skóra znów jest chłonna...

PRZED CZYSZCZENIEM

IMG_1609.jpg

PO CZYSZCZENIU

IMG_1655.jpg

...są to buty trekkingowe, do zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi możemy użyć impregnatów (spreje) lub tłuszczów (osobiście wolę tłuszcze)... -_-

W tym przypadku użyjemy OURALINE Dubbin 250ml - tłuszcz do skór SAPHIR http://multirenowacja.pl/ouraline-dubbin-250ml-tluszcz-do-skor-saphir.html

IMG_1662.jpg

IMG_1664.jpg

...wierzchy są lekko ciemniejsze i trochę połyskujące - nie straszna im teraz nawet "nawałnica" :lol:

...no i podeszwy... komfortowe i bezpieczne (pasują do bryły i przeznaczenia bucików) jedyną wadą tego materiału jest trudna i czasochłonna obróbka i wykończenie, szczególnie na takich "zygzakach"

IMG_1667.jpg

IMG_1669.jpg

NO I GOTOWE...MÓJ KOCIU BĘDZIE ZADOWOLONA...no mam taką nadzieję... ;)

IMG_1678.jpg

IMG_1679.jpg

-_- BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY :rolleyes:

Edited by Krizg77

Zastanawia mnie jednak rodzaj użytej przez Ciebie podeszwy. Czy ten "bieżnik" nie zetrze się za szybko, pozostawiając gładką i ślizką gume?

To jest jeden z moich ulubionych materiałów - jest bardzo wytrzymały, antypoślizgowy i podoba mi się jego faktura; sporą wadą jest trudna obróbka (wykończeniówka) szczególnie w takich przypadkach jak ten... :rolleyes:

czy dla 100 kilogramowego Outdoorowca też byłyby właściwe? Czy wtedy decydowałbyś się na inne rozwiązanie?

...podstawowym kryterium jest rodzaj butów i ich podeszew; w tym przypadku zastosowałem 4mm, mam również 6mm w 3 kolorach. ale 100 wytrzyma spoko :)

• Krizg77 changed the title to Naprawa: damskie trapery Ecco - naprawa podeszew