Krizg77 Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 (edited) Witam W tym odcinku zajmiemy się wymianą spodów; buty mają około 15 lat, wiek zaskakuje? przez ten czas były bardzo mało używane - stały w szafie i czekały na lepsze czasy - no i się doczekały, znów modne są zamsze, bale (podwyższona część przednia podeszwy) i szerokie stabilne obcasy. ...i wszystko było by fajnie... gdyby nie mała awaria Po pierwszym przejściu podeszwy zaczęły pękać, kruszyć się i odpadać... (czyż by sabotaż ? ) Dzieje się tak dlatego, że podeszwy wykonane są z pianki poliuretanowej utwardzanej na brzegach; bez względu na to czy chodzi się w butach czy nie, po pewnym czasie (w zależności od odlewu 5 do 15 lat) materiał traci spójność i zaczyna pękać (tego procesu nie da się w żaden sposób spowolnić ani zahamować) jedynym rozwiązaniem jest wymiana całych podeszw. ... zastosowano tu ciekawe rozwiązanie, stalka jest wtopiona w rdzeń obcasa a następnie "zanurzona" w odlewie PU ...hmm... no ciekawe... ale nie o tym Jako, że cholewki, podszewki i podpodeszwy (plastikowe) są w świetnym stanie (użyty materiał i jakość wykonania tych butów bije na głowę: 85% NOWYCH BUTÓW sprzedawanych obecnie w sklepach ) warto je naprawić i cieszyć się nimi kolejnych kilka sezonów (proszę nie przejmować się wypłowiałymi wierzchami - to naturalne w "takim wieku" i zajmiemy się tym później) Zaczynamy więc, po usunięciu resztek starych podeszw doklejamy przyszwy... ...następnie ręcznie (to bardzo istotne bo raz były już drasane maszynowo przed nałożeniem pierwotnych podeszw) drasamy usuwamy w ten sposób starą powłokę kleju i przygotowujemy do zagruntowania... po prawej zdrasany po lewej nie ...teraz układamy otokę (kiedrę)... ...wstawiamy wypełnienia i podeszwy - poligum 2,2mm W tym miejscu moglibyśmy zakończyć "budowanie" podeszw (tylna część podeszwy i otoka - w tym wariancie - byłyby węższe) pozostało by tylko dobrać obcasy i wykończyć (ręczny szlif otok, zawoskowanie podeszw i renowacja cholewek)... ...do wyboru do koloru obcasy jakie chcemy... ...inna opcja "zamontowana" (praktycznie każdy z tych obcasów można zamontować zależnie od upodobań Klientki, postawiłem na wygodę - buty na co dzień - odrzuciłem szpilki - wersja wizytowa) więc które Jednak Klientka życzy sobie wersję podobną do nominalnej, (różnica to lekko niższe obcasy i bardziej stabilne - szersze)... ...więc budujemy dalej... ...obcasy okleimy mikrogumą (identycznym materiałem jak bale) uzyskamy w ten sposób identyczną fakturę podeszw Teraz budujemy bale... nałożymy 2 warstwy (potem będziemy "piłować" do żądanej wysokości i profilu) ...bale przygotowane, zaczynamy nakładać podeszwy... ...podeszwy "zintegrujemy" z obcasami (przymocowałem je w między czasie) dla zbliżenia ich z pierwowzorem ...dołożyliśmy jeszcze fleki i porównanie... Teraz wykończenie wstępne (szlif ręczny i maszynowy, 1-e malowanie podeszew) Podeszwy zawoskowane maszynowo i spody gotowe ...teraz zajmiemy się cholewkami w ty celu użyjemy: http://multirenowacja.pl/renowator-do-zamszu-i-nubuku-200ml-saphir-renevetine.html ...z lewej bucik przed... z prawej bucik po zabiegu (jedno krotna aplikacja) Skończone... BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY Edited February 1, 2012 by Krizg77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Jeszcze nie skończone, ale już widzę, że to kosmos jakiś. Szczerze podziwiam, a 15-letnie obuwie faktycznie świetnie utrzymane. Możesz zdradzić ile czasu poświęciłeś na tę jedną parę obuwia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 28, 2012 Author Report Share Posted January 28, 2012 CzoŁem ... hmm trudno precyzyjnie odpowiedzieć, bo praktycznie każda z "operacji" wymaga wyschnięcia kleju... potem aktywacja, w między czasie robię inne "zadania". Powiedzmy 3 - 4 godziny (łącznie ze znalezieniem bazy obcasów, odpowiednich otok, koncepcji ogólnej... no i oczywista oczywistość SESJA ZDJĘCIOWA - ustawić modelki, kilka zdjęć, inne ujęcie - kilka zdjęć itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 Nie dość ,że robi buty to i wrażenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts