Krizg77 Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Witam Jest to usługa nietypowa (stosunkowo rzadko wykonywana) stosowana w przypadku gdy klient(ka) ma krótszą jedną nogę. W takim przypadku możemy zastosować różne opcje (obcas, obcas + zelówka lub podeszwa) w zależności od wysokości, którą chcemy uzyskać i rodzaju konstrukcji buta. Tutaj chcemy uzyskać +2,7cm pod piętą, but przed zabiegiem ...hmm... (wysokość nominalna obcasa 2,0cm) jest to obuwie lekkie o "delikatnej" konstrukcji (ciayjna ), jeżeli podnieślibyśmy tylko obcas o 2,7cm but po prostu by się złamał w śródstopiu. Zastosowaliśmy więc opcję: od przodu podeszwa 1,3cm rosnąca klinem ku tyłowi do 2,3cm, plus obcas klin 2,4cm na końcu... Użyliśmy tu elastyczny i najlżejszy materiał (mikroguma) tak aby był maksymalnie zbliżony do wagi nominalnej BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Efekt osiągnięty, tym bardziej, jeśli klient zadowolony. But jednak w mojej ocenie (laika) stracił swoją delikatną bryłę. Jak gdyby z lekkiego - stał się zupełnie innym - masywnym butem. Zupełnie nie wiem czy tak się da, ale może dałoby się wykonać coś w tym stylu? Tu wątek dotyczący męskich butów: http://www.wbutach.pl/topic/513-meskie-buty-na-podwyzszonym-obcasie/page__p__3401__hl__podwy%C5%BCszonym__fromsearch__1#entry3401 Podkreślam - nie znam się na rzeczy. Tak sobie rozmyślam tylko, czy da się od środka pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 18, 2012 Author Report Share Posted January 18, 2012 ... hmm bardzo ciekawe rozwiązanie, nie spotkałem się jeszcze z takimi butami. Rozwiązanie jest jednak banalnie proste - oszukanie oka: każdy patrzy na obcas a on o dziwo ma standardową wysokość ale gdy spojrzymy wyżej - tylna część buta (obłożyny) wyciągnięte są wyżej (o wysokość klina - wkładki)... przeanalizowałem to dogłębnie bo wcześniej dałem się na to nabrać ... tyle tylko, że w tym konkretnym przypadku są trzy "ALE": 1) tylko jedna noga jest krótsza, a w tych eleganckich butach (wyżej na zdjęciu), gdy wyjmiemy wkładkę z klinem but stanie się za krótki (stopa postawiona płasko bez klina jest dłuższa proporcjonalnie do wysokości klina) i za głęboki w pięcie - również o wysokość klina 2) gdyby zainstalować klin o wysokości 2,7cm (w tych chińskich) pięta buta (obłożyna) była by za płytka i nie trzymała by pięty - stopy (coś ala niewygodny klapek), poza tym podbicie buta byłoby za ciasne; 2,7cm to dużo dla zobrazowania tego można poskładać np. papier włożyć do buta i wtedy próbować wcisnąć nogę - jak to mówią francuzi: marnęęę sznseee 3) w takich przypadkach (różnica w wysokości nóg) zalecane jest aby cała stopa była podniesiona o identyczną wysokość w tym konkretnym przypadku z przodu jest cieniej bo tak życzyła sobie klientka czuwaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Aha No to ja zwyczajnie wierzę i nie dyskutuję już Dzięki za kolejną lekcję. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Z punktu ortopedycznego (choć ortopedą nie jestem ) Krizg słusznie postąpił. Ja dowalę się o estetykę . Można użyć kilku trików by wyglądało to prawie tak samo (bynajmniej w tym przypadku - ale to zmieniło by cenę zapewne) jednakże dwa kolory podeszwy to wg mnie całkiem nie teges . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 Można użyć kilku trików by wyglądało to prawie tak samo (bynajmniej w tym przypadku - ale to zmieniło by cenę zapewne) jednakże dwa kolory podeszwy to wg mnie całkiem nie teges . Czuwaj ... wreszcie inne spojrzenie na temat proszę rozwiń tą myśl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Farby takie jak Color Dye Tarrago kryją nie tylko skórę . Gdyby całość była w jednym kolorze różnice nie były by tak widoczne - to wg mnie pierwszy trick. Drugi to malowanie części podeszwy w kolorze skóry i tez da się zrobić . Przy czym pierwsze rozwiązanie wypada najbardziej korzystnie dla optyki - drugie trudniejsze niestety . Te dwa kolory wg mnie są nie do przyjęcia - ale jeśli akceptuje je klient - cóż poradzić - proza życia niestety jest jaka jest . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 Te dwa kolory wg mnie są nie do przyjęcia - ale jeśli akceptuje je klient - cóż poradzić - proza życia niestety jest jaka jest . ...sorry, że męczę ucho ale o których kolorach mówisz ? ...kolory boków czy podeszew od spodu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Ostatnia fota. No właśnie o tych kolorach . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 ...proszę sprecyzuj dokładnie TO DLA MNIE WAŻNE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 No właśnie te dwa kolory. Tam dwa widzę trzy nawet . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 19, 2012 Author Report Share Posted January 19, 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedź, to dla mnie ważna uwaga bo mogę to zmienić w przyszłości - rozwijać się i doskonalić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 E tam. Idąc za kimś takim rzuca się zdecydowanie . Wiem ,że nie każdy klient zdecyduje się na troszkę więcej wydanego grosza i tu tkwi przyczyna również . Hough Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts