Jump to content

Naprawa: damski półbut - podwyższenie jeden but

Krizg77
 Share

Recommended Posts

Witam :rolleyes:

Jest to usługa nietypowa (stosunkowo rzadko wykonywana) stosowana w przypadku gdy klient(ka) ma krótszą jedną nogę.

W takim przypadku możemy zastosować różne opcje (obcas, obcas + zelówka lub podeszwa) w zależności od wysokości, którą chcemy uzyskać i rodzaju konstrukcji buta.

Tutaj chcemy uzyskać +2,7cm pod piętą, but przed zabiegiem :unsure:

IMG_0918.jpg

...hmm... (wysokość nominalna obcasa 2,0cm) jest to obuwie lekkie o "delikatnej" konstrukcji (ciayjna :ph34r: ), jeżeli podnieślibyśmy tylko obcas o 2,7cm but po prostu by się złamał w śródstopiu. Zastosowaliśmy więc opcję: od przodu podeszwa 1,3cm rosnąca klinem ku tyłowi do 2,3cm, plus obcas klin 2,4cm na końcu...

IMG_0915.jpg

IMG_0921.jpg

IMG_0927.jpg

Użyliśmy tu elastyczny i najlżejszy materiał (mikroguma) tak aby był maksymalnie zbliżony do wagi nominalnej

IMG_0925.jpg

IMG_0934.jpg

:rolleyes: BARDZO PROSZĘ O OPINIE, DZIĘKI TEMU MOGĘ SPOJRZEĆ NA MOJĄ PRACĘ Z INNEJ PERSPEKTYWY :rolleyes:

Efekt osiągnięty, tym bardziej, jeśli klient zadowolony.

But jednak w mojej ocenie (laika) stracił swoją delikatną bryłę. Jak gdyby z lekkiego - stał się zupełnie innym - masywnym butem.

Zupełnie nie wiem czy tak się da, ale może dałoby się wykonać coś w tym stylu?

but%20+.jpg

7cm.jpeg

Tu wątek dotyczący męskich butów:

http://www.wbutach.pl/topic/513-meskie-buty-na-podwyzszonym-obcasie/page__p__3401__hl__podwy%C5%BCszonym__fromsearch__1#entry3401

Podkreślam - nie znam się na rzeczy. Tak sobie rozmyślam tylko, czy da się od środka ;)

pozdrawiam

... hmm bardzo ciekawe rozwiązanie, nie spotkałem się jeszcze z takimi butami. Rozwiązanie jest jednak banalnie proste - oszukanie oka: każdy patrzy na obcas a on o dziwo ma standardową wysokość :o ale gdy spojrzymy wyżej - tylna część buta (obłożyny) wyciągnięte są wyżej (o wysokość klina - wkładki)... przeanalizowałem to dogłębnie :wacko: bo wcześniej dałem się na to nabrać :rolleyes:

... tyle tylko, że w tym konkretnym przypadku są trzy "ALE": :o

1) tylko jedna noga jest krótsza, a w tych eleganckich butach (wyżej na zdjęciu), gdy wyjmiemy wkładkę z klinem but stanie się za krótki (stopa postawiona płasko bez klina jest dłuższa proporcjonalnie do wysokości klina) i za głęboki w pięcie - również o wysokość klina

2) gdyby zainstalować klin o wysokości 2,7cm (w tych chińskich) pięta buta (obłożyna) była by za płytka i nie trzymała by pięty - stopy (coś ala niewygodny klapek), poza tym podbicie buta byłoby za ciasne; 2,7cm to dużo dla zobrazowania tego można poskładać np. papier włożyć do buta i wtedy próbować wcisnąć nogę - jak to mówią francuzi: marnęęę sznseee ;)

3) w takich przypadkach (różnica w wysokości nóg) zalecane jest aby cała stopa była podniesiona o identyczną wysokość

w tym konkretnym przypadku z przodu jest cieniej bo tak życzyła sobie klientka

czuwaj :ph34r:

Z punktu ortopedycznego (choć ortopedą nie jestem ) Krizg słusznie postąpił.

Ja dowalę się o estetykę .

Można użyć kilku trików by wyglądało to prawie tak samo (bynajmniej w tym przypadku - ale to zmieniło by cenę zapewne) jednakże dwa kolory podeszwy to wg mnie całkiem nie teges .

Farby takie jak Color Dye Tarrago kryją nie tylko skórę .

Gdyby całość była w jednym kolorze różnice nie były by tak widoczne - to wg mnie pierwszy trick.

Drugi to malowanie części podeszwy w kolorze skóry i tez da się zrobić .

Przy czym pierwsze rozwiązanie wypada najbardziej korzystnie dla optyki - drugie trudniejsze niestety .

Te dwa kolory wg mnie są nie do przyjęcia - ale jeśli akceptuje je klient - cóż poradzić - proza życia niestety jest jaka jest .

• Krizg77 changed the title to Naprawa: damski półbut - podwyższenie jeden but