kooniu Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 (edited) jest sprawa oczywistą że do roboty w skórze potrzebujemy narzędzi. dla whipmakera kluczową sprawą jest wycinanie rzemieni i dobry cuter jest wart każdych pieniędzy. ja uzywam trzech w zalezności od potrzeb. podstawowym jest australijski zakładany na palec(ten metalowy jak pierscionek) . genialna maszynka, ma mozliwość wycinania rzemieni od 3-20mm 15mm ze skóry własciwie kazdej grubości. Zanim stałem się posiadaczem tego ustrojstwa zrobiłem sobie z drewna wycinacz podejrzany u Morgana ale pomysł jest staaary i uzywany w Australii od dawien dawna. (na zdjęciu taki drewniany klocek) Do roboty w grubej skórze potrzebyję rzemieni o przekroju rąbu, mozna docinać prostokątne rzemienie ale to strata materiału lepiej od razu ciąć pod kontem - mam do tego taki stolik w którym moge zamocować nóż lub zyletkę pod kątem 45 stopni. oprócz tego przydają się inne narzędzia. podstawowym jest dłuuuga igła służaca mi do zaplatania wszystkich turków, oprócz tego małe ostrze w wiktorinoksie sprawdza się swietnie jako podręczny skalpel, gwózdki i mlotek tez bywa w uzyciu a po zapleceniu bata najważniejszym narzędziem jest kawałek dechy którym na podlodze dokładnie walcuję bat ,dzięki czemu jest równy i gładki poprawiłem możliwosci cutera trochę przesadziłem z szerokościa rzemienia Edited January 11, 2012 by kooniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 Męczy mnie zasada działania cutera zakładanego na palec Masz może gdzieś wyraźniejszą fotkę tego cuda, albo film obrazujący jak to działa? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooniu Posted January 11, 2012 Author Report Share Posted January 11, 2012 (edited) film dodam jak sie załaduje Edited January 11, 2012 by kooniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Rewelka, dzięki Już nie muszę sobie wyobrażać, teraz wiem. Świetny wynalazek. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Tam świetny wynalazek - za[beeep]isty Dawaj namiara Kooniu Podziękowania za filmik - prosto i do rzeczy było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kooniu Posted January 12, 2012 Author Report Share Posted January 12, 2012 namiar? ależ proszę http://murphywhips.com/2438AdjustableAussieStrander.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts