nie_problem Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Powielające się pytania w mailach, zatem raz jeszcze:PASTA DO BUTÓW, nie jest wbrew pozorom tak naprawdę środkiem czyszczącym. Ma poprawić wygląd butów, przywrócić barwę, nadać połysk, ale przed nałożeniem pasty czy kremu buty należy dokładnie oczyścić, czy to mydłem do skór, płynem do czyszczenia skór, kremem, balsamem - czymkolwiek co ma właściwości czyszczące.Zasady Ogólne:Trochę informacji, wskazówek + tutorialGeneralnie w totalnym uproszczeniu pielęgnacja gładkich skór sprowadza się do 2-4 kroków: CZYSZCZENIE (mydło do skór, płyny do czyszczenia skór) NATŁUSZCZENIE SKÓRY / KOLORYZACJA / POŁYSK (Krem lub/i Pasta do butów) ZABEZPIECZENIE SKÓRY (Protector) Przekładając to na produkty SAPHIR GRUNTOWNE CZYSZCZENIE - Renomat STANDARDOWE CZYSZCZENIE / REGENERACJA SKÓRY - Renovateur Cream NATŁUSZCZENIE SKÓRY / KOLORYZACJA / POŁYSK - HP Dubbin / Pommadier Cream / Pate de luxe DODATKOWE ZABEZPIECZENIE SKÓRY (opcjonalnie) - Saphir Nano Invulner Najbardziej uproszczony zestaw SAPHIR dla początkujących to: Renovateur Cream Saphir - czyszczenie, głębokie odżywienie i regeneracja skóry Pommadier Cream Saphir - natłuszczenie, regeneracja koloru skóry i pierwsza warstwa ochronna Pate de luxe Saphir pasta do butów (na noski i pięty) - połysk i kolejne twardsze warstwy ochronne Przekładając to na produkty TARRAGO CZYSZCZENIE - Universal Cleaner NATŁUSZCZENIE SKÓRY / KOLORYZACJA / POŁYSK - Dubbin Tarrago / Shoe Cream Tarrago / Shoe Polish Tarrago ZABEZPIECZENIE SKÓRY (opcjonalnie) - Nano Protector Tarrago Najbardziej uproszczony zestaw TARRAGO dla początkujących to: Universal Cleaner Tarrago- czyszczenie Shoe Cream Tarrago - natłuszczenie, regeneracja koloru skóry i pierwsza warstwa ochronna Shoe Polish Tarrago pasta do butów (na noski i pięty) - połysk i kolejne twardsze warstwy ochronne Mniej więcej tak: Lub tak: Oczywiście rodzaj obuwia, przeznaczenie ma tu znaczenie. Trekking jak wiadomo warto impregnować tłuszczowo, ale to już w innych wątkach przerobionepozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 Czasem samo zastosowanie Renowatora do skór licowych daje właściwy efekt. Tu człowiek ze styleforum zrobił dziewczynie jednego buta (a niech się wkurza) http://www.styleforum.net/t/228153/the-official-shoe-care-thread-tutorials-photos-etc/45#post_4181329 Tak, więc jeżeli chcemy kogoś zmotywować do zadbania o swoje buty, trzeba jednego doprowadzić do porządku - wtedy nie ma wyjścia haha pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Ja znalazłem takie informacje na stronie Conhpol: Ze skóry licowej: Zabrudzone wierzchy obuwia zmyć szmatką zwilżoną w wodzie i wysuszyć w temperaturze pokojowej. Następnie stosować pasty lub kremy zgodnie z kolorem wierzchu. Po przeschnięciu delikatnie polerować miękką tkaniną lub szczotką. Może będą pomocne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Jakbym nie sprawdził daty postu ,to powiedział bym że ktoś z autorskiego wpisu z wikipedii nam dał poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 11, 2012 Author Report Share Posted March 11, 2012 Kilka filmów na temat wraz z opisem. Oryginalna wersja: http://www.depiedencap.eu/spip.php?article152 Google PL http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&langpair=auto|pl&rurl=translate.google.pl&tbb=1&twu=1&u=http://www.depiedencap.eu/spip.php%3Farticle152&usg=ALkJrhhRs5meCOopWLixY0e2TYuX5qvvNw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 21, 2012 Author Report Share Posted June 21, 2012 Ciekawy wpis i zestawienie: http://www.hangerproject.com/closet/blog/saphir-shoe-polish-comparison/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 13, 2012 Author Report Share Posted July 13, 2012 Szybkie odświeżenie nieco zajechanych Jordanów z licówki PRZED: PO: FOTORELACJA: Trochę się zaniedbały (same oczywiście) Renomatem Saphir oczyszczony i odtłuszczony prawy but (po lewej na fotce) Baume 1789 Saphir w kolorze black zaimpregnowany prawy but (po lewej na fotce) - lewy but już oczyszczony, ale przed "baumowaniem" Baume 1789 to o tyle fajny produkt, że jednocześnie odżywia skórę, chroni ją przed wilgocią i dzięki pigmentowi, regeneruje kolor. Jeszcze przydałoby się je dopieścić, ale to była szybka akcja i brakło czasu pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 16, 2012 Author Report Share Posted July 16, 2012 Pielęgnacja obuwia z Crockett & Jones How to care for your Crockett & Jones shoes: http://www.youtube.com/watch?v=hqVi6BOaL5U Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 23, 2012 Author Report Share Posted August 23, 2012 Ciekawy tutorial: http://www.hangerproject.com/closet/presidential-shine/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 30, 2012 Author Report Share Posted September 30, 2012 The art of shoe shining http://www.mrporter.com/journal/journal_issue82/2?cm_sp=homepage-_-theknowledgeV1-_-250912 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
forester Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Mam takie pytanie - czym różni się mydło od renomatu? Chodzi mi o efekt po zastosowaniu? Bo jak narazie dysponuję takimi dwoma środkami. Który z nich jest odpowiedniejszy do regularnego, okresowego czyszczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 16, 2012 Author Report Share Posted October 16, 2012 Produkty o bardzo podobnych właściwościach czyszczących. W mojej ocenie Renomat jest nieco mocniejszy, ale znam takich, którzy mają inne zdanie na ten temat Poza tym RanoMAT pozostawia skórę całkowicie matową po użyciu. Mydło w zasadzie też to potrafi, ale tu Renomat jest o krok do przodu Tu możesz trochę podejrzeć na przykładach: http://www.wbutach.pl/topic/788-przygotowanie-skor-do-malowania/ pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
forester Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest belzebub Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Ja sam do skóry czarnej cielak stosuje tylko i wyłacznie prosty sposób myje buty dzień wcześniej następnie stosuje pastę czarną o nazwie BUWI lub nawet kiwi ale tylko i wyłącznie twardą w metalowym pudełeczku potem czekam około 15 minut i poleruje miękka szczotka do uzyskania odpowiedniego polysku i to wszystko bez fajerwerków. mam buty przez pare lat i wyglądają świetnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 stosuje pastę czarną o nazwie BUWI lub nawet kiwi A próbowałeś tego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest belzebub Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Niestety poraz pierwszy widze coś takiego nie mialem nigdy do czynienia z tym producentem ani a życiu prywatnym ani zawodowym choc mam duzo do czynienia ze środkami do wykończenia obuwia i do konserwacji Jak moge prosić troszke wiecej info o tych produktach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 No informacji na tym forum nie brakuje o takich produktach - porozglądaj się spokojnie Nie martw się - kiedyś też zmieniłem zdanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 8, 2012 Author Report Share Posted November 8, 2012 Shoeshine Fajny sklep Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
forester Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Cześć Mam takie pytanie odnośnie butów z licówki - dziś trochę odświeżyłem buty Mamy. Najprostszy zestaw, czyli Renomat -> Tłuszcz -> Krem z kolorem i lekki poler szmatką. A gdzie powinienem umieścić Baume? Bo przyznam szczerze, że jeszcze tego nie stosowałem, a ciekaw jestem jak to ugryźć. Na opakowaniu napisali, że skóra musi być odtłuszczona. Czyli zaraz po renomacie? Renomat mam bezbarwny, ze względu na uniwersalność taki zakupiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Serwus Przy takim zestawie Baume już nie jest konieczny. Możesz stosować Baume zamiast tłuszczu i kremu. Spróbuj kiedyś i zobacz, która opcja Ci bardziej pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
forester Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Spróbuję, ale to dopiero jak wzbogacę się o baume w kolorze - w chwili obecnej dysponuję tylko kremami z pigmentem do dbania o kolor. Całkiem dobrze daje to sobie radę Zdrówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Witam, Z góry przepraszam, za to, że kolejny raz poruszam pewnie dla was ten sam temat, ale uwierzcie mi, że wątków na ten temat jest dużo, każdy pisze coś od siebie a ja wraz nie wiem jak mam postępować. Od dłuższego czasu poszukiwałam coś na temat jak impregnować nowe skórzane kozaki i prosiłabym o pomoc. Zacznę od początku a mianowicie: Zakupiłam ostatnio nowe skórzane kozaki czarne (materiał wierzchowy skóra licowa) i od kilku dni szukam na temat jak impregnować buty?, co powinnam uczynić przed założeniem ich pierwszy raz?, i jakich preparatów używać już w codziennym użytkowaniu butów? Liczę na pomoc i Ślicznie dziękuję: )) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 24, 2013 Author Report Share Posted January 24, 2013 Dobry Wieczór Generalnie w totalnym uproszczeniu pielęgnacja gładkich skór sprowadza się do 2-3 kroków: CZYSZCZENIE (mydło do skór, płyny do czyszczenia skór) NATŁUSZCZENIE SKÓRY / KOLORYZACJA / POŁYSK (Krem lub/i Pasta do butów) ZABEZPIECZENIE SKÓRY (Protector) Przekładając to na produkty SAPHIR CZYSZCZENIE - Renomat NATŁUSZCZENIE SKÓRY / KOLORYZACJA / POŁYSK - HP Dubbin / Pommadier Cream / Pate de Luxe ZABEZPIECZENIE SKÓRY - Saphir Nano Invulner Przekładając to na produkty TARRAGO CZYSZCZENIE - Universal Cleaner NATŁUSZCZENIE SKÓRY / KOLORYZACJA / POŁYSK - Dubbin Tarrago / Shoe Cream Tarrago / Shoe Polish Tarrago ZABEZPIECZENIE SKÓRY - Nano Protector Tarrago Więcej w pierwszym poście tego wątku W razie wątpliwości proszę śmiało dopytywać. Czarne skóry licowe są dość proste w pielęgnacji i utrzymaniu. Nie powinno być większych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ostry2407 Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Jeśli mogę podpowiedzieć to ja zrobiłbym tak 1.Renomat aby usunąć fabryczną impregnacje w 90% silikonowa co pogarsza oddychanie butów 2.Olej do skór 3.Tłuszcz HP 4.Pasta 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gj_t Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Witajcie Również mam pytanie dotyczące czyszczenia/impregnacji butów. Posiadam od prawie dwóch lat dobre buty trekkingowe, z jednego kawałka skóry licowej (dosyć grubej - ok. 2,5 mm), a w środku syntetyczną wyściółkę. Buty są bez membrany. "Traktowałem" je "na ciepło" kremem Zamberlan Hydrobloc oraz czarną pastą kiwi do krycia uszkodzeń, obtarć itp. Jednak po tych zabiegach "oddychalność" nie jest na "zadawalającym" poziomie. Buty co prawda dzięki temu nie przemakają zimą w górach, latem w strumieniach (o ile woda nie wleje się górą), ale są wilgotne w środku przez pot, parę wodną, która najczęściej skrapla się pod wkładką, gdyż jest pod nią wklejony plastikowy stabilizator utrzymujący sztywność całego buta. W zimie jest najchłodniejszym elementem, więc tam para wodna skrapla się najbardziej...czasem mocno. Chciałbym ten "efekt" zminimalizować najbardziej jak się da, dlatego zwracam się do Was o pomoc. Sporo materiałów odnośnie impregnacji można odnaleźć w internecie - na tym forum, jak i typowo "górskich", ale bardzo mało jest informacji "co po" takiej kompleksowej renowacji dzieje się w zakresie "oddychalności". Bo raczej trudno jest mi uwierzyć, że po zmyciu starej chemii z butów i nałożeniu nowej w postaci tłuszczy, kremów, past, impregnatów itp. buty zachowają swoją "oddychalność"...może się mylę dlatego wolę zapytać. Czy warto jest zabierać się za te buty w celu poprawy "oddychalności"? Ma ktoś z Was doświadczenie w tym zakresie i może coś powiedzieć/napisać na ten temat? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts