Jump to content

"Szewska pasja"

Recommended Posts

Niedziela godz. 21.45 - kanał Planete "Szewska pasja"

Buty - każdy je nosi, każdy ich potrzebuje.

Jednak buty to coś więcej niż zwykły przedmiot pożądania. Buty determinują nasz codzienny wygląd, wyrażają naszą osobowość i podejście do życia. Mogą wzbudzać emocje i prowokować. Mogą pokazywać siłę, bogactwo i seksualność, ale też biedę i niską mentalność. Przez wieki buty był ważną częścią ludzkiego życia. Andy Warhol poświęcił im nawet serię swoich prac.

Film opowiada o tym, jaki wpływ na społeczeństwo, modę i życie ludzi mają właśnie buty. Twórcy zadbali, by opowiadali o nich najwięksi znawcy współczesnych czasów Manolo Blahnik, człowiek, który połączył seks ze stopami, Carine Roitfeld dziennikarka francuskiego "Vogue'a", Valerie Steele, historyk butów i kurator New York Fashion Museum oraz etnosocjolog Pascal Dibie.

Szewska pasja

Niedziela godz. 21.45 - kanał Planete "Szewska pasja"

Buty - każdy je nosi, każdy ich potrzebuje.

Jednak buty to coś więcej niż zwykły przedmiot pożądania. Buty determinują nasz codzienny wygląd, wyrażają naszą osobowość i podejście do życia. Mogą wzbudzać emocje i prowokować. Mogą pokazywać siłę, bogactwo i seksualność, ale też biedę i niską mentalność. Przez wieki buty był ważną częścią ludzkiego życia. Andy Warhol poświęcił im nawet serię swoich prac.

Film opowiada o tym, jaki wpływ na społeczeństwo, modę i życie ludzi mają właśnie buty. Twórcy zadbali, by opowiadali o nich najwięksi znawcy współczesnych czasów Manolo Blahnik, człowiek, który połączył seks ze stopami, Carine Roitfeld dziennikarka francuskiego "Vogue'a", Valerie Steele, historyk butów i kurator New York Fashion Museum oraz etnosocjolog Pascal Dibie.

Szewska pasja

najbliższe emisje:

niedziela 25.12, 21:45 16/9

wtorek 3.01, 16:15 16/9

sobota 7.01, 19:15 16/9

wtorek 10.01, 12:10 16/9

premiera w PLANETE+: 25 grudnia 2011

Dzięki za cynk - muszę zerknąć czy mam ten kanał. Ostatnio obraziłem się na TV i przestawiłem się na PR 3 - sentyment :)

pozdrawiam

• 2 months later...
  • 7 months later...
Ten film jest odpowiedzią na:

Film z cytatu był wklejony powyżej, ale niestety już niedostępny :(

Mieszkaniec Żychlina prowadzi zakład szewski czekając na emeryturę. Przejął go po ojcu, znanym rzemieślniku. Czy będzie jeszcze gdzie reperować uszkodzone obuwie?

"Obuwie do naprawy przyjmuję tylko czyste i suche" - i słusznie. Pewien Szewc opowiadał mi co ludzie potrafią na butach przynieść ... ehhh :(

Projekt gimnazjalny:

Fotokast "ZAKŁAD SZEWSKI PANA STASIA"

... I żeby buty się psuły ... :)

• 1 month later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...

Zacytuję dla odmiany tylko podsumowanie artykułu :)

...

Żyjący w IV wieku p.n.e. szewc Herostrates tak był owładnięty obsesją wiecznej sławy, że spalił jeden z siedmiu cudów świata, świątynię Artemidy w Efezie. Cech szewców z Bochni nie miał aż takich dalekosiężnych, zbrodniczych planów, ale nie ma co kryć, że i im udało się zapisać w historii przedwojennego wymiaru sprawiedliwości. Lepiej więc z szewcami nie zadzierać, bo nie wiadomo co im się w głowach lęgnie, gdy tak miarowo stukają w kopyto swoimi młoteczkami w zaciszu pracowni. Po prostu strach.

Całość:

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/228631,szewska-pasja,id,t.html

Dodam, że czasem mam kontakt z Szewcami i często potwierdza się, iż bywają nadpobudliwi, więc lepiej nie zadzierać  :p

-"Co on k ... a piłą łańcuchową pieścił te buty?!? Niech teraz na boso z ... a!"

-"Paaaanie, czasem taki baran tu przyjdzie i beczy, że 10 PLN za naprawę to zdzierstwo, a ja wtedy wstaję, wyciągam ten swój młoteczek i problem znika" :)

...

Dodam, że to jest oczywiście rozładowanie emocji bez kontaktu z klientem - czasem trzeba po prostu się komuś  wygadać i wyładować to co się cały dzień tłumi w sobie :)

A, że ja uwielbiam takie historie ...  to uchodzę za dobrego słuchacza :)

-"Paaaanie, czasem taki baran tu przyjdzie i beczy, że 10 PLN za naprawę to zdzierstwo, a ja wtedy wstaję, wyciągam ten swój młoteczek i problem znika" :)

...

Dodam, że to jest oczywiście rozładowanie emocji bez kontaktu z klientem - czasem trzeba po prostu się komuś  wygadać i wyładować to co się cały dzień tłumi w sobie :)

A, że ja uwielbiam takie historie ...  to uchodzę za dobrego słuchacza :)

No, pięknie! Właśnie zalałem kawą laptopa ze śmiechu........... Na szczęscie nadal działa.

Panie nie_problem, pomyśl Pan czasem zanim coś napiszesz :-)